Τροποποίηση της νομοθεσίας για το μεταναστευτικό – Δείτε το Σχέδιο Δράσης

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, ανακοίνωσε το Σχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης για την ολιστική αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Νουρής είπε ότι η δραματική αύξηση της παράνομης μετανάστευσης στην Κύπρο αλλά και η εκτόξευση του αριθμού των αιτήσεων ασύλου, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, καθιστά την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος μείζονος σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, την τελευταία βδομάδα υπήρξε ραγδαία αύξηση με τον αριθμό να ξεπερνά τις 33.000 και να αγγίζει το 3,8% του συνολικού  πληθυσμού της Δημοκρατίας

Δείτε τα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο:

 • Σύντμηση των χρόνων εξέτασης αιτήσεων ασύλου υπερδιπλασιάζοντας από τον ερχόμενο  μήνα τον αριθμό των εξεταστών ασύλου ανεβάζοντας τον στους 69 από 32.
 • Τροποποίηση των Νομοθεσιών, έτσι ώστε οι προθεσμίες για δικαίωμα προσφυγής στο Δικαστήριο να μειωθούν.
 • Κατάρτιση καταλόγου ασφαλών χωρών ώστε να γίνεται η διάκριση των προδήλως αβάσιμων αιτήσεων.
 • Αίτηση που θα αφορά χώρα προέλευσης που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Ασφαλών Χωρών θα χαρακτηρίζεται σαν προδήλως αβάσιμη και η εξέταση της θα γίνεται με ταχύρρυθμη διαδικασία εντός 10 ημερών.
 • Προώθηση ταυτόχρονης έκδοσης διατάγματος απέλασης για όσες προδήλως αβάσιμες αιτήσεις απορρίπτονται με δικαίωμα στον αιτητή για προσφυγή στο Δικαστήριο εντός 3 ημερών.
 • Προς πάταξη του φαινομένου των εικονικών γάμων, άμεση τροποποίηση των σχετικών νομοθεσιών, με εισαγωγή αυστηρών ποινών στους παρανομούντες.
 • Από την προσεχή ακαδημαϊκή περίοδο εισάγονται αυστηρά κριτήρια για την εγγραφή υπηκόων τρίτων χωρών στα ιδιωτικά κολλέγια, ώστε να τερματιστεί το φαινόμενο των εικονικών φοιτητών, ενώ προωθείται και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παρανομούντες.
 • Διαμόρφωση, το συντομότερο, από το Κράτος, οργανωμένων χώρων υποδοχής και στέγασης με συνεπακόλουθο τη διαφοροποίηση της επιδοματικής πολιτικής.
 • Δημιουργία ενός νέου Κέντρου Κλειστού Τύπου, με χωρητικότητα 600 ατόμων στο οποίο θα φιλοξενούνται οι αιτητές μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αίτησης ασύλου.
 • Επαναλειτουργία του συνόλου του κέντρου κράτησης στη Μενόγια. Υπάρχει πτέρυγα που ήταν κλειστή και θα επαναλειτουργήσει.
 • Σε συνεργασία με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης αρχίζει έλεγχος για την παράνομη διαμονή μεταναστών σε ακατάλληλα υποστατικά.
 • Ενίσχυση ελέγχων για την πάταξη της παράνομης εργασίας.
 • Άμεση υλοποίηση του πλαισίου δράσης που συμφωνήθηκε με την ΕΕ, τον Νοέμβριο 2019, μέσα στο πλαίσιο της οποίας αποφασίζεται η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Επιστροφών.
 • Ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και αύξηση των περιπολιών από άνδρες της Αστυνομίας και του Στρατού για ενίσχυση του δημόσιου αισθήματος ασφάλειας.
 • Εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Εσωτερικών να εντατικοποιήσει τις επαφές του με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία FRONTEX, για ενίσχυση της συνεργασίας μας τόσο σε θέματα επιστροφών όσων και σε θέματα περιορισμού των ροών των παράτυπων μεταναστών τόσο δια ξηράς όσο και δια θαλάσσης.
 • Άμεση προώθηση αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο έχει ήδη προωθηθεί προ ολίγου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για παροχή οικονομικής βοήθειας για την περίοδο 2020-2021, ώστε να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών για τη φιλοξενία και υποδοχή του αυξημένου αριθμού μεταναστών, την κάλυψη των απαιτούμενων λειτουργικών και διοικητικών εξόδων, αλλά και την παροχή εξοπλισμού για την επιτήρηση της ακτογραμμής και της διαχωριστικής γραμμής».

Σε ερώτηση αν όλα τα μέτρα που έχει προαναφέρει έχουν παρθεί με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Νουρής είπε ότι «έχουν γίνει με τον Γενικό Εισαγγελέα δύο εξαιρετικά εποικοδομητικές συναντήσεις, την περασμένη Παρασκευή και σήμερα στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, και έχουν διασαφηνιστεί συγκεκριμένα θέματα της νομοθεσίας σε σχέση με εισηγήσεις που το Υπουργείο Εσωτερικών έχει καταθέσει ενώπιον του και μετά τις εισηγήσεις του Γενικού Εισαγγελέα θα γίνουν οι ανάλογες τροποποιήσεις, οι οποίες, όμως, δίνουν διέξοδο στη σειρά των προβλημάτων που αντιμετωπίζαμε μέχρι σήμερα. Έχω ήδη πει ότι, για παράδειγμα, υπάρχει σύντμηση συγκεκριμένων χρόνων με προθεσμίες που έχω ανακοινώσει και που είναι απότοκο της συζήτησης με τον Γενικό Εισαγγελέα».

Με πληροφορίες από Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,