Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε το νόμο για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων για επανεξέταση ανέπεμψε τον «Περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας (Παρακολούθηση Συνδιαλέξεων και Πρόσβαση σε Καταγεγραμμένο Περιεχόμενο Ιδιωτικής Επικοινωνίας) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2020» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος αποφάσισε να αναπέμψει το νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την 24/1/2020, κατόπιν Γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Δείτε επίσης: Σοβαρές επιφυλάξεις Υπ. Δικαιοσύνης για τη ρύθμιση της δυνατότητας άρσης του απορρήτου

Για θέματα που προκύπτουν από το επαγγελματικό απόρρητο των δικηγόρων θέλει να συζητήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης με το Γενικό Εισαγγελέα

Με σημερινή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει, μεταξύ άλλων ότι «Οι λόγοι της αναπομπής εδράζονται,[…], στο γεγονός ότι συγκεκριμένες πρόνοιες του αναπεμπόμενου Νόμου που εισήχθηκαν με δύο τροπολογίες που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να προκαλέσουν ανυπέρβλητα προβλήματα στην εφαρμογή του αναπεμπόμενου Νόμου».

«[…]θεωρώ ότι οι αναφερόμενες δύο τροπολογίες προκαλούν ουσιαστικά προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου και ότι θα είναι δυσχερής η εξασφάλιση δικαστικών διαταγμάτων με βάση το νόμο, ενώ θα είναι πολύ εύκολο να ακυρωθούν δικαστικά διατάγματα παρακολούθησης ή ακόμα και καταδίκες που εδράζονται σε μαρτυρία που εξασφαλίστηκε κατόπιν παρακολούθησης ιδιωτικής επικοινωνίας, για τυπικούς λόγους. Επιπλέον, το νέο άρθρο 8Β βρίσκεται σε αντίθεση με το Άρθρο 28 του Συντάγματος», καταλήγει στην επιστολή του ο Πρόεδρος.

Η Βουλή καλείται να αποφασίσει επί του αναπεμφθέντος θέματος εντός 15 ημερών.

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,