Κάθετη εμφανίζεται η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη για όσους εμπλέκονται με τα χρυσά διαβατήρια. Όποιος παρανόμησε, να λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης, σημειώνει και διερωτάται: «Επειδή μια ομάδα ανθρώπων εκμεταλλεύτηκε τα κενά ή παραλείψεις γίναμε όλοι κλέφτες και απατεώνες;» Θέση της Υπουργού είναι πως η γενίκευση «ότι όλοι είναι κλέφτες» βοηθά να μην οδηγούνται όσοι φέρουν ευθύνη, στη Δικαιοσύνη. Παραδέχεται ότι κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν και εξευτέλισαν το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Σε ό,τι αφορά τον ευρύτερο τομέα ευθύνης της, η Υπουργός αναγνωρίζει ότι βρήκε αξιόλογους συνεργάτες αλλά και νοοτροπίες του στυλ «μη μου τους κύκλους τάραττε».
Για το μεγάλο ζήτημα της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης παρατηρεί ότι η ταχύτητα με την οποία απονέμεται σήμερα η Δικαιοσύνη στη χώρα μας, όχι μόνο δεν μας τιμά αλλά δημιουργεί και επιπτώσεις παντού. Δηλώνει με σαφήνεια τι ζητά από την Αστυνομία, μιλά για τον μεγάλο στόχο των φυλακών και ξεκαθαρίζει τι θέλει να πετύχει προτού αποχωρήσει από τη θέση της.
– Πολύς θόρυβος έγινε για τα χρυσά διαβατήρια. Προς τιμήν σας παραδεχθήκατε ότι το δικηγορικό σας γραφείο χειρίστηκε κάποιες υποθέσεις. Γνωρίζουμε ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα, ωστόσο ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου θα κληθείτε ν’ αποφασίσετε για νέες αιτήσεις που χειρίζονται άλλα γραφεία συνδεδεμένα με μέλη της Κυβέρνησης. Είναι θεμιτό αυτό;
– Όσα χρειάζονταν να λεχθούν για το γραφείο μου και τα διαβατήρια λέχθηκαν. Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό. Το πρόγραμμα προσέφερε σε δύσκολους καιρούς σημαντικά οφέλη στην κυπριακή οικονομία. Και δεν δέχομαι πως επειδή μια ομάδα ανθρώπων εκμεταλλεύτηκε κενά ή παραλείψεις ξαφνικά γίναμε όλοι κλέφτες και απατεώνες. Πήραμε μια απόφαση για άμεσο τερματισμό του προγράμματος. Οι εκκρεμότητες που παρέμειναν και θα διεκπεραιωθούν μέχρι την 1η Νοεμβρίου θα γίνουν με τρόπο που να μην αφήνουν άλλες σκιές και ερωτηματικά. Ο χρόνος που θα μεσολαβήσει ας αξιοποιηθεί απ’´ όλους μας, για να βρούμε εκείνους τους τρόπους που θα βοηθήσουν την οικονομία μας και να αφομοιώσει την απώλεια των όποιων εσόδων και να βρει νέους δρόμους ανάπτυξης και ανθοφορίας.
Θέλω να ξεκαθαρίσω και κάτι τελευταίο: οι γενικεύσεις δεν βοηθούν στην ουσιαστική αντιμετώπιση καταστάσεων. Το «όλοι είναι διεφθαρμένοι» και «όλοι είναι κλέφτες» βοηθά στο να μην οδηγούνται εκείνοι που πρέπει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Είναι ο καλύτερος μανδύας προστασίας και κάλυψης τους. Συνεπώς, επειδή έχουμε Κράτος Δικαίου όποιος παρανόμησε θα λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης.
-Τελικά θα μπορούσαν να γίνουν καλύτεροι χειρισμοί για το θέμα που να μην εκθέτουν τη χώρα μας;
– Αν παρακολουθήσει κάποιος την εξέλιξη του νομοθετικού πλαισίου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αβίαστα συμπεραίνει πως η κυβέρνηση είχε κάθε βούληση να το κάνει όσο πιο αυστηρό και αδιάτρητο γίνεται. Είναι επίσης γεγονός πως μέχρι αυτό να φτάσει στον επιθυμητό βαθμό αυστηρότητας, βρέθηκαν κάποιοι που το εκμεταλλεύτηκαν και το εξευτέλισαν. Είναι κρίμα για άλλη μια φορά, τόσο λίγοι να κάνουν τόση ζημιά σε τόσους πολλούς.
– Τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τι έχετε αποκομίσει από τις επαφές σας, από αυτά που είδατε και αυτά που ακούσατε;
– Αποκόμισα θετικές αλλά και αρνητικές εντυπώσεις. Στις θετικές συγκαταλέγω τους προσοντούχους και ικανούς ανθρώπους που στελεχώνουν το Υπουργείο, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τις Φυλακές και το Κρατικό μας Αρχείο, ανθρώπους που θέτουν το καθήκον και την προσφορά στο δημόσιο πάνω από τις δικές τους προσωπικές επιδιώξεις. Στα αρνητικά, η άλλη όψη του νομίσματος, είναι οι νοοτροπίες του «μη μου τους κύκλους τάραττε» και η δημοσιοϋπαλληλική συμπεριφορά: «δεν είναι δικό μου, δεν μπορώ, δεν γίνεται». Είμαστε υπηρέτες του λαού και οφείλουμε να τρέξουμε με ταχύτητες του ιδιωτικού τομέα την υλοποίηση του συμβολαίου του Προέδρου με τον λαό.
– Πού εστιάζετε τις προτεραιότητές σας και πώς θα ενεργήσετε για τις μεγάλες προκλήσεις του υπουργείου;
– Προτεραιότητες είναι η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης ώστε πολίτες αλλά και επενδυτές να μπορούν να διεκδικήσουν το δίκαιο τους αποτελεσματικά αλλά και γρήγορα, η επανένταξη αποφυλακισθέντων ομαλά πίσω στην κοινωνία, η ουσιαστική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της βίας ενάντια στις γυναίκες και η δημιουργία οδικής συνείδησης. Για όλα τα πιο πάνω, μαζί με τους συνεργάτες μου καταρτίσαμε σχέδιο δράσης, με σαφή χρονοδιαγράμματα, που παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση.
– Η αναδιοργάνωση της Δικαιοσύνης ξεκίνησε σωστά και κάπου στη μέση χάλασαν τα πράγματα με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουν παγώσει οι αλλαγές. Πώς θα προχωρήσετε;
– Δεν θα έλεγα ότι χάλασαν τα πράγματα, ούτε ότι έχουν παγώσει οι αλλαγές. Η αναδιοργάνωση της Δικαιοσύνης είναι ένα πολυσχιδές και πολύπλευρο έργο. Από τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, άρχισε η τροχοδρόμηση μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, με σημαντικότερη πρώτη καινοτομία την ίδρυση του Διοικητικού Δικαστηρίου που, από τη μια, ανέλαβε την πρωτόδικη αναθεωρητική διαδικασία δίδοντας ώθηση στην εκδίκαση των υποθέσεων αυτών, και από την άλλη, αποφόρτισε το Ανώτατο Δικαστήριο από τον μεγάλο όγκο εργασίας του, ώστε να μπορεί να ασχοληθεί με τις εφέσεις. Τα τελευταία χρόνια προωθείται μεθοδικά, με σταθερά βήματα, και στη βάση καταρτισμένου Σχεδίου Δράσης και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ο εκσυγχρονισμός των δομών και του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, με ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν στη βάση των συστάσεων που καταγράφονται στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Έχουν ήδη συσταθεί και λειτουργούν το Διοικητικό Δικαστήριο, που ήδη προανέφερα και το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας και έχει ψηφισθεί η νομοθεσία για την ίδρυση Σχολής Δικαστών. Παράλληλα, εκκρεμούν στη Βουλή πολύ σημαντικά νομοσχέδια όπως η σύσταση και λειτουργία Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, η αύξηση των κλιμάκων δικαιοδοσίας των Επαρχιακών Δικαστών και των Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών κ.ά. Βεβαίως, πέραν των νομοσχεδίων, υπάρχουν δράσεις που προωθήθηκαν ή προωθούνται από το Ανώτατο Δικαστήριο, κάτω από την αποκλειστική συνταγματική αρμοδιότητα του, και είτε έχουν ολοκληρωθεί, όπως είναι για παράδειγμα ο καθορισμός κριτηρίων και διαδικασίας πρόσληψης και προαγωγής δικαστών, είτε έχουν σε μεγάλο μέρος προχωρήσει, όπως είναι οι αναθεωρημένοι Θεσμοί Πολιτικής Δικονομίας.Όσον αφορά στα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δευτεροβάθμιας δικαιοδοσίας και τη λειτουργία ξεχωριστού Εφετείου, έχει συσταθεί, υπό την προεδρία μου, ad hoc Επιτροπή και έχει ήδη αρχίσει η εκ νέου διαβούλευση τους, ώστε να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτές λύσεις. Η συνεργασία όλων αποτελεί κλειδί στην επιτυχή ολοκλήρωση τους.
Σε κομβικό σημείο η μεταρρύθμιση
– Συμφωνείτε ότι η διαχρονική καθυστέρηση στις αλλαγές στη Δικαιοσύνη έφεραν τη σημερινή κατάσταση με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν τόσο μεγάλες μεταρρυθμίσεις;
– Ανέκαθεν λαμβάνονταν μέτρα για τη βελτίωση της λειτουργίας των Δικαστηρίων. Η ενίσχυση των Δικαστηρίων με τη δημιουργία νέων θέσεων δικαστών, η επέκταση του συστήματος στενοτύπησης για την άμεση καταγραφή των πρακτικών της δικαστικής διαδικασίας, η οριοθέτηση του δικαιώματος έφεσης επί αποφάσεων σε ενδιάμεσες αιτήσεις, είναι ενδεικτικά. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι ευρέως γνωστό ότι υπάρχουν υποθέσεις στα Δικαστήρια που χρονίζουν. Εκείνο που θεωρώ ότι δεν υπήρχε, ήταν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και αναδιοργάνωση των δικαστηρίων.
Σήμερα υπάρχει αυτό το σχέδιο και μάλιστα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Θεωρώ λοιπόν πως σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο και έχω ήδη επαφές και θα συνεχίσω να έχω με τα πολιτικά κόμματα, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη, σε έκταση και εύρος, σκοπούμενη μεταρρύθμιση. Είμαι στη διάθεση όλων για συζήτηση και θα λειτουργήσω επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από όλα τα πολιτικά κόμματα, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα η μεταρρύθμιση να λάβει σάρκα και οστά. Πιστεύω απόλυτα στην αναγκαιότητα να μεταρρυθμίσουμε το υπάρχον σύστημα, διότι η ταχύτητα με την οποία απονέμεται σήμερα η Δικαιοσύνη στη χώρα μας, όχι μόνο δεν μας τιμά, αλλά δημιουργεί και αλυσιδωτές επιπτώσεις σε νευραλγικούς τομείς της χώρας: στην κοινωνία, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.
– Στο τέλος τι θ’ αλλάξει στη Δικαιοσύνη και ποιος ο αντίκτυπος για τον απλό πολίτη που σήμερα ταλαιπωρείται μέχρι να βρει το δίκαιο του;
– Θέλουμε να προσφέρουμε στον πολίτη ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα, χωρίς τα βαρίδια της βραδείας ταχύτητας που σήμερα παρατηρείται στην εκδίκαση των υποθέσεων, η οποία δεν σας κρύβω ότι πλήττει και την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του συστήματος. Αυτό ακριβώς είναι που επιθυμούμε να αλλάξουμε. Παράλληλα, θέλουμε να δώσουμε στους επενδυτές που επιλέγουν την Κύπρο ως κέντρο δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων τους, την επιλογή να προσφεύγουν στο Εμπορικό Δικαστήριο, ώστε να επιλύουν τις διαφορές τους. Για αυτό, θέση μου είναι πως θα πρέπει να υπάρχει ευχέρεια χρήσης της αγγλικής γλώσσας ενώπιον του Εμπορικού Δικαστήριο, εφόσον συναινούν οι διάδικοι.
Συμμαχία με τους οδηγούς για την οδική ασφάλεια
– Πάντως από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των νέων ποινών για τις τροχαίες παραβάσεις φαίνεται πως οι οδηγοί δεν συμμορφώνονται. Υπάρχει κάτι άλλο που μελετάται για να μειωθούν οι νεκροί στους δρόμους;
– Οι νέες ποινές εφαρμόστηκαν πολύ πρόσφατα έτσι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να διαπιστώσουμε εάν οι νέες, αυστηρότερες ποινές έφεραν αποτέλεσμα. Επιστημονικά έχει διαφανεί ότι δύο βασικά στοιχεία που συνθέτουν την αποτροπή είναι η αυστηρότητα και η αμεσότητα της ποινής που επιβάλλεται και η αντίληψη που έχει κάποιος για την πιθανότητα να εντοπιστεί η παρανομία του. Ο αριθμός των καταγγελιών είναι μεγάλος για δύο λόγους: οι αυξημένοι τροχονομικοί έλεγχοι από την Αστυνομία και το γεγονός ότι προστέθηκαν επιπλέον τροχαία αδικήματα τα οποία ρυθμίζονται πλέον εξώδικα.
Οι ποινές όμως είναι μόνο μία από τις πολλές ενέργειες για τη μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων.
– Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν νέες εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία και Υπηρεσίες και θα οριστούν οι Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας για το 2021.
– Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης διεξάγονται συναντήσεις με Δήμους, για να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης.
– Αυτή την εβδομάδα υποβάλλονται προτάσεις και εισηγήσεις από οργανωμένους μοτοσικλετιστές σχετικά με την διαδικασία έκδοσης άδειας μοτοσικλέτας.
– Διεξάγονται αυξημένοι έλεγχοι αλκοτέστ και ναρκοτέστ, των οποίων τα στοιχεία θα αναλυθούν σε συνεργασία με επιστήμονες, για να αντιμετωπιστεί πιο στοχευμένα το πρόβλημα.
– Γίνονται ενέργειες για βελτίωση της επικοινωνίας με το κοινό, μέσω εσωτερικής εκπαίδευσης και σεμιναρίων από επιστήμονες στην Αστυνομία.
– Είναι σε εξέλιξη μια σημαντική προσπάθεια από την Αστυνομία σε συνεργασία με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών για την ασφαλή διακίνηση των φορτηγών στο οδικό δίκτυο. Διεξάγονται καθημερινοί έλεγχοι σε διάφορα σημεία και διοργανώνονται ημερίδες διαφώτισης και ενημέρωσης επαγγελματιών οδηγών και εταιρειών.
Η προσπάθεια μας είναι να ευαισθητοποιούμε και να προσεγγίσουμε όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου, ανεξαρτήτως ηλικίας, ώστε να δημιουργηθεί μία συμμαχία για τη βελτίωση της οδικής μας ασφάλειας.
– Θέσατε από την αρχή ως προτεραιότητές σας τη μείωση του τροχαίου προβλήματος και την πάταξη των ναρκωτικών. Ως πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας τι θα πράξετε για να μπορείτε να δείτε τα παιδιά σας στα μάτια ότι κάτι πετύχατε;
– Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας και το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι δύο θέματα που με απασχολούν ιδιαίτερα ως Υπουργό, αλλά και ως μητέρα. Τα δύο αυτά προβλήματα δεν λύνονται μόνο με τη δράση της Αστυνομίας της οποίας προΐσταμαι, αλλά μέσω ενεργειών σε πολλά επίπεδα με επίκεντρο την ενημέρωση και τη διαφώτιση. Για να υπάρξει βελτίωση και μακροχρόνια επιτυχής αντιμετώπιση και των δύο θεμάτων χρειάζεται εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός. Είμαι ευτυχής που για την οδική ασφάλεια εγκρίθηκε πρόσφατα η στρατηγική για τη δεκαετία 2021-30 για την οποία ξεκίνησαν ήδη οι ενέργειες για υλοποίηση δράσεων και εφαρμογή μέτρων.
Για το θέμα των ναρκωτικών, επιδίωξη και σαφείς οδηγίες μου προς την ηγεσία και τα μέλη της Αστυνομίας είναι όπως εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για πρόληψη, καταστολή και εξιχνίαση των υποθέσεων εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών. Επιθυμώ όπως οι γειτονιές, τα πάρκα, οι δημόσιοι χώροι, οι κοινότητες, οι πόλεις να καταστούν ελεύθερες από τα ναρκωτικά. Προς αυτή τη κατεύθυνση παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη στην Αστυνομία για επιτέλεση αυτής της σημαντικής της αποστολής. Πρόσφατα μάλιστα προωθήσαμε στη Βουλή την αυστηροποίηση των ποινών διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών γύρω από τα σχολεία με στόχο να δημιουργηθούν, ελεύθερες, από τα ναρκωτικά ζώνες, σε ακτίνα 500 μέτρων από τα σχολεία.
Ταυτόχρονα, ενισχύουμε τις δράσεις πρόληψης καθώς και τη θεραπευτική μεταχείριση των εξαρτημένων χρηστών, ιδίως των νεαρών ατόμων. Ενισχύουμε και αυξάνουμε τη δυναμικότητα των θεραπευτικών προγραμμάτων, για να βοηθήσουμε τη θεραπεία και κοινωνική επανένταξη των συνανθρώπων μας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα ναρκωτικά.
Σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενδιάμεσης δομής επανένταξης αποφυλακισθέντων
– Επισκεφθήκατε τις Κεντρικές Φυλακές, ενημερωθήκατε δια ζώσης για τα διαχρονικά προβλήματα. Πώς προχωράτε ώστε να μειωθεί ο υπερπληθυσμός και να έχουμε ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία, κάτι που σήμερα είναι ανύπαρκτο;
– Οι επισκέψεις μου στις Φυλακές σηματοδοτούν τη στήριξη του συνολικού έργου που επιτελείται στις Φυλακές, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον μου για περαιτέρω ενίσχυση της αναμορφωτικής προσπάθειας των κρατουμένων. Ας μη ξεχνάμε ότι οι κρατούμενοι, παρά τη φυλάκιση τους είναι φορείς δικαιωμάτων, έχουν δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία την οποία ως Πολιτεία και ως κοινωνία οφείλουμε να τους δώσουμε. Ο υπερπληθυσμός είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Φυλακές και επηρεάζει την ποιότητα των συνθηκών κράτησης. Για την επίλυση του έχει συσταθεί ad hoc Επιτροπή από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένω ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις για αντιμετώπιση του.
Η επίλυση του προβλήματος πρέπει να συνάδει με τα όσα επιτάσσουν πλέον οι σύγχρονες αρχές και τάσεις έκτισης ποινών και διαχείρισης της παραβατικότητας που ισχύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με αυτό το δεδομένο είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε τις εναλλακτικές κυρώσεις αντί της επιβολής της ποινής της φυλάκισης για συγκεκριμένες κατηγορίες παραβατών, καθώς και τους ήδη εφαρμοζόμενους εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της ποινής που είναι οι θεσμοί της ηλεκτρονικής επιτήρησης και της αποφυλάκισης επ’ αδεία. Είναι σημαντικό, επίσης, να εξεταστούν εναλλακτικοί τρόποι μεταχείρισης, στήριξης ή θεραπείας ειδικών κατηγοριών αδικοπραγούντων όπως οι ανήλικοι, οι νεαροί και οι ουσιο-εξαρτώμενοι.
Προς τον σκοπό της προώθησης της διαδικασίας κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων, υπογράψαμε την περασμένη εβδομάδα Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου, με βάση το οποίο θα προσφέρεται η δυνατότητα εργοδότησης σε επιχειρήσεις μέλη της Ομοσπονδίας, στους αποφυλακισθέντες, σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί και το Σχέδιο επιδότησης του μισθολογικού κόστους των άνεργων αποφυλακισθέντων που ενέκρινε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε τη δημιουργία μιας ενδιάμεσης δομής επανένταξης αποφυλακισθέντων (Halfway House) με σκοπό να επιλύσουμε τα σοβαρά προβλήματα στέγασης και ομαλής κοινωνικοποίησης που αντιμετωπίζει ένας σημαντικός αριθμός αποφυλακισθέντων. Η δομή αυτή θα στελεχώνεται και θα λειτουργεί με επιστημονικό τρόπο, θα προσφέρει διαμονή, στέγη και στήριξη για ένα χρονικό διάστημα μετά την αποφυλάκιση και θα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα ενταξιακή πορεία και στην επανασύνδεση των σχέσεων των αποφυλακισθέντων με το κοινωνικό, οικογενειακό και επαγγελματικό τους περιβάλλον.
Όσοι δεν τιμούν τη στολή τους δεν έχουν θέση στην Αστυνομία
– Έχετε περιοδεύσει σε αστυνομικούς και πυροσβεστικούς σταθμούς, είδατε αξιωματικούς, ακούσατε απλούς αστυνομικούς. Ποιαν εικόνα θέλετε σήμερα για την Αστυνομία;
– Θέλω να δω την Αστυνομία δίπλα στον πολίτη και όχι απέναντι. Ο ρόλος της αστυνομίας δεν είναι αυτός του τιμωρού. Η Αστυνομία όμως πρέπει να προστατεύει τους νομοταγείς πολίτες, να επιβάλλει την τάξη και την πειθαρχία εκεί όπου χρειάζεται. Πιο σημαντικό από όλα, η Αστυνομία πρέπει να κάνει τον πολίτη και να αισθάνεται και να είναι ασφαλής στον τόπο του.
– Ωστόσο οι πολίτες δεν έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στο Σώμα είτε λόγω της διαφθοράς είτε λόγω των κομματικών παρεμβάσεων, με αποτέλεσμα η ασφάλεια να τίθεται σε αμφιβολία.
-Είμαι περήφανη για την Αστυνομία μας. Έχουμε σπουδαίους επαγγελματίες που αντιλαμβάνονται την αποστολή́ τους και δεν διστάζουν να διακινδυνέψουν και τη ζωή́ τους προκειμένου να εφαρμόζονται οι νομοί του κράτους. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις που με συμπεριφορές, λάθη και παραλείψεις ακυρώνουν τη δουλειά́ των πολλών και εκπέμπουν μια εικόνα που δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή. Είμαστε απόλυτοι. Δεν έχουν θέση στη Δύναμη και δεν τιμούν τη στολή τους. Θα αξιοποιήσουμε τις προαγωγές και τις μεταθέσεις ώστε να αλλάξουμε και να μετρήσουμε πράγματα, για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του Σώματος στο μέγιστο βαθμό. Τονίζω για ακόμη μια φορά ότι σε θέματα διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και η αστυνομία επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή και είναι στις προτεραιότητες μας η πάταξη αυτού του φαινομένου.
Πηγή : Φιλελεύθερος