Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Να ζητήσουν συγγνώμη για την καταδίκη της χώρας οι υπεύθυνοι»

Συνέντευξη δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλου.

Η πρόσφατη απόφαση του ΕΔΔΑ Παπαγεωργίου κ.α. κατά Ελλάδας, είναι μια εξαιρετικής σημασίας απόφαση, που επηρεάζει άμεσα το υφιστάμενο καθεστώς σε Έλλάδα και Κύπρο για το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία.

Συγκεκριμένα, το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποφάσισε ότι το ελληνικό σύστημα απαλλαγής μαθητών από τα θρησκευτικά παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τόνισε στην απόφαση του, ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν το δικαίωμα να υποχρεώνουν τα πρόσωπα να αποκαλύπτουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, μέσω της υποβολής μιας επίσημης δήλωσης στην οποία να αναφέρουν ότι τα παιδιά τους δεν είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, γεγονός το οποίο οδηγούσε σε στιγματισμό ατόμων σε μικρές κοινωνίες.

Επικοινωνήσαμε με το δικηγόρο των προσφευγόντων στην υπόθεση, Βασίλη Σωτηρόπουλο, ο οποίος  στη συνέντευξη του κάνει λόγο για τις συγγνώμες που πρέπει να λεχθούν προς τον ελληνικό λαό, σχολιάζει το επόμενο βήμα των ελληνικών αρχών και αναφέρεται στην δεύτερη έκδοση του βιβλίου του για τα Προσωπικά Δεδομένα.

Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, είναι δικηγόρος και ασχολείται αποκλειστικά με θέματα διαδικτύου, προστασίας προσωπικών δεδομένων και ελευθερίας της έκφρασης. Από το 2005 έχει το blog για νομικα θέματα “E-Lawyer”. Το 2008 ίδρυσε τις νομικές υπηρεσίες κοινωνίας της πληροφορίας Data&Protection. Έχουν κυκλοφορήσει 3 μυθιστορήματά του και αρκετά νομικά βιβλία, ενώ δραστηριοποιείται ευρύτερα και στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μέσα από την αρθρογραφία αλλά και τον ακτιβισμό.

Διαβάστε επίσης: Πλήρες κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα θρησκευτικά

Εξαίρεση από το μάθημα των θρησκευτικών: Ο αντίκτυπος της απόφασης Παπαγεωργίου στην Κύπρο

Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη του στη «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ»:

1.Ήσασταν δικηγόρος των αιτούντων στην προσφυγή Παπαγεωργίου κ.α ενώπιον του ΕΔΔΑ. Ήταν δύσκολη η πορεία μέχρι την έκδοση της απόφασης;

Ναι, η υπεράσπιση συμπολιτών μας στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι πριν απ’ όλα μια τεράστια ευθύνη. Διότι γνωρίζεις ότι είναι η τελευταία τους ευκαιρία. Από μόνη της αυτή η ευθύνη είναι συντριπτική για τον συνήγορο. Η προετοιμασία για την προσφυγή και κυρίως η αντιμετώπιση των επιχειρημάτων της κυβέρνησης είναι μια εξαιρετικά επίπονη νομική διαδικασία. Όμως, πάντοτε θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο. Είναι μια ευκαιρία για να δείξουμε ως νομικοί ό,τι καλύτερο έχουμε.

Η προετοιμασία για την προσφυγή και κυρίως η αντιμετώπιση των επιχειρημάτων της κυβέρνησης είναι μια εξαιρετικά επίπονη νομική διαδικασία.

2.Ποιος θεωρείτε ότι θα ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος συμμόρφωσης των ελληνικών αρχών με την απόφαση του ΕΔΔΑ;

Ήδη το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση, οπότε το πρώτο βήμα θα είναι η ανάκληση της υπουργικής απόφασης Γαβρόγλου και της εγκυκλίου Λοβέρδου και η αντικατάστασή της με μια νέα διαδικασία απαλλαγής και η θεσμοθέτηση του νέου εναλλακτικού μαθήματος που ζήτησε και το ΣτΕ για όσους απαλλάσσονται. Κατά τη γνώμη μου αυτά επιβάλλουν νέα νομοθεσία. Δεν είναι θέματα υπουργικών αποφάσεων. Πρέπει να γνωρίζουν την ευρύτερη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση κι επομένως είναι ύλη ψήφισης από την Βουλή των Ελλήνων

Tο πρώτο βήμα θα είναι η ανάκληση της υπουργικής απόφασης Γαβρόγλου και της εγκυκλίου Λοβέρδου και η αντικατάστασή της με μια νέα διαδικασία απαλλαγής.

3.Η πρώην αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας κ. Αναγνωστοπούλου δήλωσε ότι η ίδια είχε τολμήσει να πει αυτά που λέει σήμερα το ΕΔΔΑ και ότι δεν περιμένει συγγνώμη από κανένα, συμφωνείτε μαζί της;

Όλοι οι Υπουργοί Παιδείας και οι Αναπληρωτές τους από το 2015 και μετά πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό που οδήγησαν την χώρα σε μια καταδίκη για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επειδή όμως δεν θα το κάνουν, η γνώμη μου είναι ότι οι αποζημιώσεις πρέπει να καταλογιστούν ισομερώς στους υπεύθυνους της παραβίασης των δικαιωμάτων και να τις καταβάλουν από την προσωπική τους περιουσία. Θα πρέπει να θεσπιστεί η σχετική νομοθεσία για να συνειδητοποιήσουν οι πολιτικοί ότι η δουλειά που κάνουν δεν είναι μόνο λόγια.

Oι αποζημιώσεις πρέπει να καταλογιστούν ισομερώς στους υπεύθυνους της παραβίασης των δικαιωμάτων και να τις καταβάλουν από την προσωπική τους περιουσία.

4.Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες η δεύτερη έκδοση του βιβλίου σας “Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων” από τις εκδόσεις Σάκκουλας. Τι νέο περιλαμβάνει αυτή η έκδοση;

Είναι μια πλήρης επικαιροποίηση του αρχικού έργου του 2017, το οποίο ήταν ένα εισαγωγικό εγχειρίδιο για τον θεσμό. Μέσα σε 2 χρόνια, προστέθηκαν πολλά πράγματα στην νομοθεσία και κυρίως στην πρακτική της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Έχουμε έναν εντελώς καινούργιο εθνικό νόμο, τον Ν.4624/2019, μια επικαιροποιημένη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα προσωπικά δεδομένα το 2018, νέες κατευθυντήριες οδηγίες και πολλές νέες αποφάσεις ανεξάρτητων αρχών. Όλα αυτά οδήγησαν σε ένα έργο διπλάσιου μεγέθους από το αρχικό βιβλίο. Ελπίζω να φανεί χρηστικό στους νομικούς της πράξης, αλλά και ευρύτερα στους ανθρώπους που ασχολούνται πλέον με την προστασία δεδομένων.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

5.Κρίνετε ως επιτυχημένη την μέχρι τώρα εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για τα Προσωπικά Δεδομένα;

Είμαστε πολύ μακριά ακόμη για να έχουμε συμπεράσματα για τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων και την εφαρμογή του. Είναι σίγουρο ότι έχει απασχολήσει σχεδόν τους πάντες και έχει ανανεώσει πλήρως το ενδιαφέρον των πολιτών για τα δικαιώματά τους. Αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό όφελος για όλους μας

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,