Σε μία αποκλειστική συνέντευξη στη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ο δικηγόρος Κυριάκος Θεοδωρίδης παρουσιάζει τους λόγους για τους αποφάσισε να υποβάλει υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Ο κ. Θεοδωρίδης, αναφέρεται στη δράση που είχε τα τελευταία δώδεκα χρόνια στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και αποκαλύπτει τις θέσεις του για ένα Σύλλογο πιο ισχυρό και εκσυγχρονισμένο. Σχολιάζει μεταξύ άλλων το έργο της μεταρρύθμισης και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προτείνει λύσεις ως προς την ενίσχυση της «φωνής» του ΠΔΣ και των κυριότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι στην καθημερινότητα τους.
«Την απόφαση μου να υποβάλω υποψηφιότητα ως Πρόεδρος του ΠΔΣ την έχω λάβει μετά από πολλή σκέψη και προβληματισμό, αφού λόγω της συμμετοχής μου στο ΔΣ του ΠΔΣ τα τελευταία 12 χρόνια, γνωρίζω το βάρος της ευθύνης και της δουλειάς που απαιτείται ώστε να μπορέσει κάποιος να ανταποκριθεί με επάρκεια στη θέση αυτή» , αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή ο κ. Θεοδωρίδης.
Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη:
1.Θα θέλαμε αρχικά να αναφερθείτε σε ορισμένα βιογραφικά στοιχεία. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη Νομική και με ποιο τομέα υποθέσεων ασχοληθήκατε περισσότερο;
Γεννήθηκα στη Λευκωσία το 1968 και αποφοίτησα από το Λύκειο Στροβόλου το 1985. Το 1991 απέκτησα το πτυχίο Νομικής LLB (Hons) από το University of Wales LLB (Hons) και ακολούθως συνέχισα για μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Bristol όπου απέκτησα LLM (Master of Law) το 1992. Ξεκίνησα την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος στο Γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος & Σία, ως Συνέταιρος, μέχρι το 2001, όπου είχα την τύχη να συνεργαστώ με εξαίρετους συναδέλφους. Από το 2001 μέχρι και σήμερα είμαι Μέτοχος και Διευθυντής στη Δικηγορική Εταιρεία Γιώργος Γιάγκου ΔΕΠΕ και είμαι Επικεφαλής του Δικαστικού Τμήματος της Εταιρείας.
Οι γονείς μου ήταν μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου και ο πατέρας μου διετέλεσε Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσα σχετιζόταν με την εφαρμογή του νόμου και της τάξης και παρά το γεγονός ότι στο Λύκειο είχα ακολουθήσει τον Κλάδο των Θετικών Επιστημών (Πρακτικό όπως λεγόταν τότε) τελικά με κέρδισε το δικηγορικό επάγγελμα κάτι το οποίο δεν έχω μετανιώσει.
Αναφορικά με τον τομέα των υποθέσεων που ασχολούμαι πρέπει να σας πω ότι είμαι στην μαχόμενη Δικηγορία από το ξεκίνημα της σταδιοδρομίας μου μέχρι και σήμερα. Ασχολούμαι κυρίως με υποθέσεις Αστικού Δικαίου και έχω εκδικάσει αρκετές και σοβαρές υποθέσεις που σχετίζονται με το Τραπεζικό, Εταιρικό και Ασφαλιστικό Δίκαιο, τόσο Πρωτόδικα όσο και στο Εφετείο. Έχω αντιπροσωπεύσει πελάτες του εξωτερικού σε σημαντικές υποθέσεις που σχετίζονταν με την έκδοση Διαταγμάτων Αποκάλυψης Εγγράφων και πληροφοριών (Norwich Pharmacal Orders) για την υποβοήθηση δικαστικών διαδικασιών στο εξωτερικό καθώς επίσης και την έκδοση Διαταγμάτων Έρευνας γνωστά ως Anton Piller. Περαιτέρω ενεργώ ως Δικηγόρος Διαχειριστών/Παραληπτών τους οποίους συμβουλεύω σε θέματα που αφορούν τα καθήκοντα και υποχρεώσεις τους με βάση την Ισχύουσα Νομοθεσία καθώς επίσης τους αντιπροσωπεύω σε δικαστικές διαδικασίες, όπου χρειαστεί.
2.Πως πήρατε την απόφαση να υποβάλετε υποψηφιότητα ως Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου;
Την απόφαση μου να υποβάλω υποψηφιότητα ως Πρόεδρος του ΠΔΣ την έχω λάβει μετά από πολλή σκέψη και προβληματισμό, αφού λόγω της συμμετοχής μου στο ΔΣ του ΠΔΣ τα τελευταία 12 χρόνια, γνωρίζω το βάρος της ευθύνης και της δουλειάς που απαιτείται ώστε να μπορέσει κάποιος να ανταποκριθεί με επάρκεια στη θέση αυτή. Η εμπειρία που έχω αποκτήσει στα χρόνια αυτά, θεωρώ ότι μπορεί να με βοηθήσει ώστε, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, να προχωρήσω, εάν εκλεγώ, σε ενέργειες που θα βοηθήσουν την εξέλιξη του δικηγορικού επαγγέλματος το οποίο, στην παρούσα φάση, βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Παράλληλα θεωρώ ότι έχω καθήκον να βοηθήσω προς το σκοπό αυτό. Περαιτέρω λόγω της ενεργής μου συμμετοχής ως Ταμίας και του Ταμείου Συντάξεως Δικηγόρων τα τελευταία 9 χρόνια, είμαι σε θέση να συνεχίσω τις ενέργειες που σχετίζονται με την μεταρρύθμιση και μετεξέλιξη του Ταμείου Συντάξεως Δικηγόρων, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των δικηγόρων Μελών του Ταμείου, καθώς επίσης και τη βιωσιμότητα του Ταμείου σε βάθος χρόνου.
3.Είστε ήδη ενεργό μέλος στο Δ.Σ. του ΠΔΣ και στο Ταμείο Συντάξεως των Δικηγόρων. Πώς αξιολογείται την συλλογική σας δράση;
Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΔΣ, το οποίο παρέμεινε το ίδιο τα τελευταία 6 χρόνια υπό την προεδρία του κ Δώρου Ιωαννίδη, θεωρώ ότι έχει βοηθήσει στην αναβάθμιση του επαγγέλματος σε πολλούς τομείς. Καταρχήν ο ΠΔΣ συμμετέχει στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής καθώς και σε άλλες Επιτροπές της Βουλής όπου αποφασίζονται θέματα που σχετίζονται και επηρεάζουν το δικηγορικό επάγγελμα (π.χ Επιτροπή Οικονομικών και Εσωτερικών), καταθέτοντας τις θέσεις του στα προτεινόμενα Νομοσχέδια. Έχει αναβαθμίσει και καθιερώσει το CYLAW ως την κύρια πηγή Νομικής Πληροφόρησης προς όλους τους δικηγόρους, η οποία είναι ένα χρήσιμο και αξιόπιστο εργαλείο για κάθε δικηγόρο κατά την άσκηση του επαγγέλματος του. Παρά τις διάφορες αντικειμενικές δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΔΣ έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα παραγωγικό διάλογο τόσο με την Ένωση Δικαστών όσο και με το Ανώτατο Δικαστήριο, με στόχο να επιλύονται τα οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν τόσο στις σχέσεις μεταξύ δικαστών και δικηγόρων όσο και στην αναβάθμιση της απονομής της Δικαιοσύνης γενικότερα. Σε σχέση με το Ταμείο Συντάξεως Δικηγόρων, έχουμε ως ΔΣ αναθέσει σε εμπειρογνώμονες την ετοιμασία Αναλογιστικών Μελετών οι οποίες θα βοηθήσουν το ΔΣ του Ταμείου ώστε με σωστή καθοδήγηση να προχωρήσει άμεσα στις παραμετρικές και δομικές αλλαγές του υφιστάμενου σχεδίου του Ταμείου με στόχο να καταστεί δυνατή η διασφάλιση των δικαιωμάτων των δικηγόρων. Περαιτέρω έχει ξεκινήσει η μελέτη των αναγκαίων τροποποιήσεων στην υφιστάμενη Νομοθεσία και Κανονισμούς που διέπουν την λειτουργία του Ταμείου ώστε να καταστεί δυνατή η Εγγραφή του Ταμείου στο Μητρώο του Εφόρου των Ταμείων Επαγγελματικών και Συνταξιοδοτικών Παροχών.
4.Εκπροσωπείτε τον ΠΔΣ στο Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE). Μιλήστε μας για την εμπειρία σας.
Το Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης γνωστό ως CCBE (Council of Bars and Law Societies of Europe) έχει ιδρυθεί το 1960. Θεωρείται η φωνή των Ευρωπαίων Δικηγόρων και αντιπροσωπεύει πέραν του ενός εκατομμυρίου Ευρωπαίων Δικηγόρων. Μέλη του Συμβουλίου είναι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι 45 χωρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρώπη γενικότερα. Επίσης στις Συνεδριάσεις του Συμβουλίου λαμβάνουν μέρος και Δικηγορικοί Σύλλογοι Χωρών που δεν είναι Μέλη, αλλά παρίστανται σαν Παρατηρητές. Είναι μία μικρογραφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι ψήφοι των Συλλόγων που λαμβάνουν μέρος είναι ανάλογοι με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Για παράδειγμα ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχει 3 ψήφους και η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία έχουν από 18 ψήφους και η Ελλάδα 7. Ως ΠΔΣ παρευρισκόμαστε σε όλες τις συνεδριάσεις που γίνονται και προωθούμε τις θέσεις και τα θέματα που αφορούν το δικηγορικό επάγγελμα στην Κύπρο. Όπως αντιλαμβάνεστε τις περισσότερες φορές κυριαρχούν οι απόψεις των μεγάλων χωρών, αλλά για εμάς ως Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος η εμπειρία και η ενημέρωση που λαμβάνουμε σε σχέση με τις εξελίξεις του επαγγέλματος στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντική. Παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν πολιτικοποιείται και έχει ως κύριο μέλημα του την προστασία του δικηγορικού επαγγέλματος, κάποιες αποφάσεις εμπεριέχουν και πολιτικές σκοπιμότητες. Ως Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος είχαμε να αντιμετωπίσουμε κατ’ επανάληψη στο παρελθόν την προσπάθεια της Τουρκίας να περάσει μέσω άλλων χωρών (φιλικά προσκείμενες προς αυτή) την αναγνώριση Δικηγορικού Συλλόγου προερχόμενος από το Ψευδοκράτος, πράγμα το οποίο αντιμετωπίσαμε με επιτυχία και αυτό δεν έγινε κατορθωτό.
5.Πως σχολιάζετε τη μέχρι στιγμής μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης;
Η μεταρρύθμιση σε όλους τους τομείς της Δικαιοσύνης ήταν αναγκαία και επιτακτική, αφού διαχρονικά έχουν συσσωρευτεί αρκετά προβλήματα τα οποία προκαλούν δυσλειτουργία και σημαντική καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων με αποτέλεσμα να δημιουργείται κακή εικόνα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, σε σχέση με την απονομή της Δικαιοσύνης. Η μεταρρύθμιση που αφορά τους Θεσμούς Πολιτικής Δικονομίας, η οποία αναμένεται να βοηθήσει στην ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων, θεωρώ ότι έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, παρά το γεγονός ότι χρειάζονται να γίνουν αρκετά ακόμα για την ολοκλήρωση της. Σε σχέση με την μεταρρύθμιση στον τομέα που αφορά τα Δικαστήρια, παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει με τη δημιουργία των νέων Δικαστηρίων, πιστεύω ότι η θέση του ΠΔΣ για συμμετοχή του στο Δικαστικό Συμβούλιο είναι απόλυτα ορθή και θα πρέπει να γίνει αποδεκτή. Περαιτέρω θα πρέπει να προωθηθούν οι κατάλληλες και ορθές διαδικασίες που αφορούν τον διορισμό και την προαγωγή των Δικαστών ώστε να διορίζονται και να προάγονται οι καταλληλότεροι αυτών. Επιπρόσθετα πιστεύω ότι οι Δικαστές ως ο κύριος πυλώνας απονομής της Δικαιοσύνης, θα πρέπει να τυγχάνουν συνεχούς επιμόρφωσης και θεωρώ ότι η δημιουργία Σχολής Δικαστών θα βοηθήσει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή.
6.Με ποιο τρόπο θα προσπαθήσετε να επιφέρετε λύση στα προβλήματα που απασχολούν τους δικηγόρους εάν εκλεγείτε Πρόεδρος; Εξηγήστε μας το όραμα σας για ένα εκσυγχρονισμένο και πιο ισχυρό ΠΔΣ, όπως αναφέρετε στην ανακοίνωση για την υποψηφιότητα σας;
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι σήμερα είναι αρκετά, πλείστα εκ των οποίων χρονολογούνται. Το κυριότερο πρόβλημα αφορά την μείωση της δικηγορικής ύλης και αναπόφευκτα τη μείωση του κύκλου εργασιών πολλών Δικηγορικών Γραφείων, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Ως εκ τούτου θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να προστατευθεί και να ενισχυθεί το επάγγελμα μας και η δικηγορική ύλη να αυξηθεί, ώστε να ενταχθούν στη δικηγορική ύλη και εργασίες οι οποίες διεκπεραιώνονται από μη δικηγόρους, παρά το γεγονός ότι αφορούν δικηγορική εργασία και αυτό μπορεί να γίνει με την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προς την Βουλή για την τροποποίηση της σχετικής Νομοθεσίας. Περαιτέρω το δικηγορικό επάγγελμα, ως ένας από τους βασικούς παράγοντες για την προώθηση της Κύπρου ως αξιόπιστο διεθνές Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών, θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προβολής και προώθησης μέσω άλλων επαγγελματικών και Κυβερνητικών φορέων και αποστολών στο εξωτερικό, προς το σκοπό προσέλκυσης πελατών. Σε σχέση δε με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, είναι επιβεβλημένο όπως ο ΠΔΣ ασκήσει πιέσεις τόσο ως προς την Κυβέρνηση όσο και προς τη Βουλή για την άμεση βελτίωση, εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση τους, ώστε να παρέχεται προς τους δικηγόρους και τους δικαστές ένα περιβάλλον εργασίας αντάξιο του κύρους και του σκοπού που επιτελεί το δικηγορικό επάγγελμα και ο τομέας της Δικαιοσύνης γενικότερα.
7.Πώς θα ενισχύατε εσείς τη «φωνή» του Συλλόγου;
Αναφορικά με τη «φωνή» του Συλλόγου και πώς αυτή θα ενισχυθεί, θεωρώ ότι τα αιτήματα των δικηγόρων θα πρέπει να υποβάλλονται σωστά και τεκμηριωμένα προς την Κυβέρνηση, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο Ανώτατο Δικαστήριο όπου απαιτείται. Γνώμονας μας θα πρέπει να είναι η προώθηση και προστασία των συμφερόντων των δικηγόρων, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να λαμβάνονται και τέτοια μέτρα ώστε να παραμένει σε ψηλό επίπεδο η αξιοπιστία και το κύρος του δικηγορικού επαγγέλματος. Το δεύτερο αυτό σκέλος είναι άμεσα συνυφασμένο με τον εκσυγχρονισμό και διεύρυνση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και τη συνέχιση στην αναβάθμιση του Τμήματος της Εποπτείας και Συμμόρφωσης (AML) του ΠΔΣ.
8.Τι έχετε σκοπό να πράξετε για την προώθηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης;
H ηλεκτρονική δικαιοσύνη, η οποία και αυτή χρονολογείται είναι ένα από τα έργα που πρέπει να προωθηθεί άμεσα για ολοκλήρωση, αφού θα βοηθήσει αναμφίβολα στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκδίκαση και ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών. Όπως φαίνεται ένα από τα «καλά» που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού είναι ότι επιταχύνεται η εφαρμογή της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, με την πλατφόρμα που ετοιμάζει το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής σε πρώτο στάδιο ως ενδιάμεση λύση.Η εισαγωγή της δυνατότητας καταχώρησης δικογράφων ηλεκτρονικά, η ηλεκτρονική πληρωμή τελών και εφαρμογή τηλεδιασκέψεων όπου είναι εφικτό θα αναβαθμίσουν τον τομέα απονομής της Δικαιοσύνης και θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Η τεχνογνωσία και η βούληση φαίνεται να υπάρχει και ως Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος θα πρέπει να ενισχύσουμε και να συνδράμουμε ενεργά στην προσπάθεια αυτή που γίνεται και να υποβάλουμε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα πρέπει να υιοθετηθούν και οι οποίες θα βοηθήσουν άμεσα στην επίλυση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε τόσο με την καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων όσο και στην αχρείαστη υποβολή ενδιάμεσων αιτήσεων και διαδικασιών. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από άλλες χώρες στις οποίες έχει ήδη έχει εφαρμοστεί με επιτυχία η ηλεκτρονική τεχνολογία στη Δικαιοσύνη από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμες πληροφορίες και καθοδήγηση.