Εκλογές Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου
Στα πλαίσια της ισότιμης παροχής δυνατότητας σε όλους τους υποψήφιους για εκλογή ως μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ έχει αποστείλει ερωτήματα σε όλους τους υποψήφιους και θα δημοσιεύει εντός των προσεχών ημερών τις απαντήσεις τους.
Ακολουθούν οι απαντήσεις του υποψήφιου μέλους κας. Μελίνας Πύργου:
Θα θέλαμε αρχικά να αναφερθείτε σε ορισμένα βιογραφικά στοιχεία.
Σπούδασα νομικά στην Αγγλία και έλαβα τον τίτλο του Barrister at law. Συνέχισα τις σπουδές μου στην Γενεύη όπου με υποτροφία παρακολούθησα το θέμα του περιβαλλοντικού δικαίου. Δούλεψα αρχικά στο Γραφείο Λέλλου Δημητριάδη, Γιώργου Κολοκασίδη και μετά Κινάνης Πύργου. Στην συνέχεια εργάστηκα ένα χρόνο ως Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών στην PWC. Το 2008 ίδρυσα το δικό μου γραφείο και από το 2014 έχω συνεταιρισμό με τον Δημήτρη Βάκη και Δέσπω Ανδρέου. Εχω υπηρετήσει σε διάφορα συμβούλια όπως τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων, τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και το Νομικό Συμβούλιο. Επίσης είμαι εκ των ιδρυτών και διευθυντών του προγράμματος Δικαιοσύνη για Ολους.
Ποιοι λόγοι συνέβαλαν στο να θέσετε υποψηφιότητα για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο;
Είμαι τα τελευταία 6 χρόνια μέλος του Νομικού Συμβουλίου με διορισμό από τον Γενικό Εισαγγελέα. Ξεκινήσαμε ένα έργο αναβάθμισης της άσκησης και των εξετάσεων με τρόπο που να είναι ωφέλιμος για τους νέους δικηγόρους με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας των δικηγόρων που μπαίνουν στο επάγγελμα. Θα ήθελα να δω αυτό το έργο να υλοποιείται. Εκτός αυτού η πραγματικότητα είναι ότι είμαι κοντά στο Σύλλογο ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Ενέργειας και Επενδυτικών προγραμμάτων και επίσης λόγω της οργάνωσης Δικαιοσύνη για Ολους. Ημουν και παλαιότερα στο Συμβούλιο. Μόλις μου ζήτησε ο Πρόεδρος να συμμετέχω αποδέχτηκα.
Ποια θα ιεραρχούσατε ως πιο άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι και πως προτίθεστε να τα αντιμετωπίσετε;
Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα είναι η δικηγορική ύλη. Τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότερες υποθέσεις καταλήγουν στα δικαστήρια με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να παραπονούνται για την μείωση του όγκου δουλείας που έχουν. Όμως υπάρχουν νέοι τομείς όπως επίλυση διαφορών μέσω διαιτησίας ή διαμεσολάβησης που φαίνεται να είναι το μέλλον. Η πιο γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης επίσης θα συμβάλει θεωρώ στον τομέα αυτό.
Άλλο θέμα είναι το Ταμείο Συντάξεως. Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τους παλαιότερους δικηγόρους. Επί χρόνια δεν γινόταν καμία ενέργεια για διάσωση του ταμείου, διότι αναλογιστικά δεν είναι βιώσιμο. Επρεπε να ληφθούν μέτρα για να εξευρεθεί τρόπος να πληρώνονται οι συνταξιούχοι αξιοπρεπείς συντάξεις. Αυτή την τριετία ο ΠΔΣ προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Έχουν δοθεί οδηγίες στους αναλογιστές να βρουν ενδιάμεσες λύσεις που να ικανοποιούν όλους τους συναδέλφους.
Με ποιο τρόπο ο Δικηγορικός Σύλλογος μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή του στις αποφάσεις που λαμβάνονται για τα θέματα δικαιοσύνης;
Θεωρώ ότι την τελευταία τριετια ο ΠΔΣ ήταν παρόν και συμμετείχε ουσιαστικά στις αποφάσεις για θέματα δικαιοσύνης. Αυτό ισχύει τόσο στις αλλαγές που έγιναν στα Δικαστήρια όσο και με την συμμετοχή και αντιπροσώπευση του ΠΔΣ από συναδέλφους σε επιτροπές της Βουλής.
Συμφωνείτε με τις αλλαγές που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια για το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης;
Εγιναν μεγάλες προσπάθειες για να έρθουν οι αλλαγές. Υπάρχουν διάφορες απόψεις για την αποτελεσματικότητα. Η αλήθεια είναι όμως από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Για 50 χρόνια δεν κάναμε αλλαγές και έμειναν όλα πίσω. Θα δοκιμάσουμε αυτές τις αλλαγές αλλά πρέπει να είμαστε και έτοιμοι να διορθώσουμε εκεί που δεν αποδίδουν. Θεωρώ ότι τα δικαστήρια πρέπει να εντάξουν την τεχνολογία τόσο στις επικοινωνίες με τους δικηγόρους όσο και κατά την διάρκεια των ακροάσεων. Στο εξωτερικό υπάρχουν παραδείγματα που μπορούμε να αντιγράψουμε για να απονέμεται πιο αποτελεσματικά η δικαιοσύνη. Σημαντικό επίσης είναι να γίνει ψηφιοποίηση όλων των φακέλων.
Ποιες οι απόψεις σας για τις σχέσεις των Τοπικών Δικηγορικών Συλλόγων με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο;
Θεωρώ ότι οι τοπικοί έχουν ρόλο να παίξουν στο όλο σύστημα όσον αφορά την επαρχία τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε επαρχία. Επίσης σημαντικός είναι ο ρόλος τους στην οργάνωση τοπικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προς όφελος των συναδέλφων και που βοηθούν και στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ συναδέλφων. Θεωρώ πως οι τοπικοί είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των δικηγόρων σε κάθε επαρχία και τον ΠΔΣ. Ο ρόλος του ΠΔΣ είναι καπως διαφορετικός και πιο διευρυμένος. Οι τοπικοί Πρόεδροι συμμετέχουν στο συμβούλιο του ΠΔΣ οπότε εκεί μπορούν να εγείρουν θέματα που απασχολούν μια επαρχία. Σίγουρα εκεί που μπορεί ο ΠΔΣ να βοηθήσει τους τοπικούς να λύσουν κάποια θέματα που έχουν θα το κάνει.
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά στοιχεία που διαφοροποιούν τη δική σας υποψηφιότητα;
Θεωρώ ότι έχω ευρεία εμπειρία σε συμβούλια και μπορώ να προσφέρω στο ΠΔΣ. Παρακολουθώ τι γίνεται στο εξωτερικό και βλέπω πράγματα που θα ήθελα να είχαμε και εμείς. Δεν με φοβίζουν οι αλλαγές. Μου αρέσει να υπάρχει όραμα και να γίνεται συνεχής βελτίωση. Δεν μπορούμε να μένουμε στάσιμοι. Τα τελευταία χρόνια το δικηγορικό επάγγελμα πλήγηκε από συμπεριφορές διαφόρων μελών του και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε στο επάγγελμα το κύρος που του αξίζει. Να πω ότι έγιναν πολλά την τελευταία τριετία από τον Πρόεδρο Κληριδη και ο ίδιος νοιώθει ότι έχει ακόμα να δώσει και κάποια πράγματα να συμπληρώσει. Θεωρώ ότι ήταν πολύ θετική η τριετία του και γι’αυτό εξ’αλλου αποδέκτηκα να είμαι στον συνδυασμό του.