Αυγερινός Χαρτσιώτης: «Δεν μπορούμε να μιλούμε για ολοκληρωμένη και πετυχημένη μεταρρύθμιση εάν δεν δοθεί λύση σε χρόνια προβλήματα που καθιστούν δύσκολη τη δικαστική διαδικασία»

Εκλογές Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

Στα πλαίσια της ισότιμης παροχής δυνατότητας σε όλους τους υποψήφιους για εκλογή ως μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ έχει αποστείλει ερωτήματα σε όλους τους υποψήφιους και θα δημοσιεύει εντός των προσεχών ημερών τις απαντήσεις τους.

Ακολουθούν οι απαντήσεις του υποψήφιου μέλους κ. Αυγερινού Χαρτσιώτη:

 

Θα θέλαμε αρχικά να αναφερθείτε σε ορισμένα βιογραφικά στοιχεία.

Έχω γεννηθεί το 1990 στη Λεμεσό όπου ζω και εργάζομαι μέχρι σήμερα. Αποφοίτησα από τη νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Λέστερ, στο Ην. Βασίλειο το 2013 (LLB Hons) και στη συνέχεια ολοκλήρωσα το Legal Practice Course (LPC) στο University of Law (2014).  Είμαι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και το 2024 συμπληρώνω 10 χρόνια στην μαχόμενη δικηγορία. Σήμερα είμαι συνέταιρος στο γραφείο Μάριος Χαρτσιώτης & Σία Δ.Ε.Π.Ε., με έδρα τη Λεμεσό. Από το 2015 έχω διαπιστευθεί ως διαμεσολαβητής για αστικές, εμπορικές και τραπεζικές υποθέσεις και έχω εγγραφεί στο σχετικό μητρώο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Χειρίζομαι κατά κόρον υποθέσεις αστικής φύσεως με βασικό πεδίο δράσης το ασφαλιστικό δίκαιο. Είμαι επίσης ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας του Δ.Σ. του Cyprus Forum of Insurance Lawyers. Συμμετέχω ενεργά στα κοινά όντας μέλος της διοίκησης αριθμού πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων, καθώς και ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ κατά καιρούς αρθρογραφώ ή είμαι ομιλητής σε εκδηλώσεις επί ζητημάτων δημοσίου ενδιαφέροντος.

Ποιοι λόγοι συνέβαλαν στο να θέσετε υποψηφιότητα για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο;

Ανήκω στη γενιά που βίωσε τις πλέον δύσκολες συνθήκες κατά την είσοδο αλλά και την εξέλιξή της στο επάγγελμα, αφού αντιμετωπίσαμε (και αντιμετωπίζουμε ακόμη) διαδοχικές κρίσεις (2013, 2020, 2022) που επηρεάζουν οριζόντια την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, έχουν πλήξει τον κλάδο των υπηρεσιών και έχουν επιβαρύνει την ήδη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώθηκε εξαιτίας των διαχρονικών και δομικών προβλημάτων που ταλανίζουν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και κατ΄επέκταση το επάγγελμά μας.

Αποδέχτηκα με προθυμία την πρόσκληση του αγαπητού συναδέλφου και υποψήφιου Προέδρου του ΠΔΣ κ. Μιχάλη Βορκά για να ενταχθώ στο συνδυασμό του, ακριβώς για να δώσω φωνή σε μια γενιά που πλέον αντιπροσωπεύει περίπου τους μισούς δικηγόρους σε παγκύπρια βάση και η οποία καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των ενεργειών ή των παραλείψεων που προηγήθηκαν και να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση του κλάδου, με το βλέμμα στις δυσκολίες και τις προκλήσεις όχι μόνο της τρέχουσας αλλά και της επόμενης δεκαετίας.

Ποια θα ιεραρχούσατε ως πιο άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι και πως προτίθεστε να τα αντιμετωπίσετε;

Πέραν των προκλήσεων που όλοι αντιμετωπίζουμε ένεκα της μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, μέσα από τις επαφές με εκατοντάδες συναδέλφους προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως στην προσπάθεια του ΠΔΣ να προωθήσει μεγαλεπήβολες μεταρρυθμίσεις, κάπου στην πορεία χάθηκε η επαφή με τη βάση και τα μέλη του Συλλόγου. Μέλη που ανησυχούν για την αδυναμία εξυπηρέτησης πελατών τους λόγω της αναλγησίας του δημοσίου και των προσκομμάτων που δημιουργεί ο τραπεζικός κλάδος, που καλούνται να αυξήσουν δραστικά τις δαπάνες των γραφείων τους για να μπορέσουν να συμμορφωθούν με τις πολλαπλές υποχρεώσεις που τους επιβλήθηκαν από τον Σύλλογο, που αντί να έχουν τον ΠΔΣ αρωγό και συμπαραστάτη τους, νιώθουν να καταδιώκονται, που αδυνατούν να εκτελέσουν δικαστικές αποφάσεις και να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους, που νιώθουν – δικαίως – ότι λαμβάνονται αποφάσεις για λογαριασμό τους χωρίς επαρκή ενημέρωση και διαβούλευση, που ανησυχούν για την συνεχή μείωση της δικηγορικής ύλης και την εκχώρηση εργασιών αμιγώς νομικής φύσεως σε άλλους κλάδους, που διαβλέπουν μία τάση άσκησης αφόρητης οικονομικής και εποπτικής πίεσης εις βάρος των μικρών και μεσαίων δικηγορικών γραφείων και προς όφελος των μεγαλύτερων, που παρατηρούν τη μαζική εισδοχή στο επάγγελμα εκατοντάδων νέων δικηγόρων κάθε χρόνο με αναχρονιστικό σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης το οποίο επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σαφώς, σε όλες αυτές τις ανησυχίες προστίθεται και η έντονη ανησυχία των μελών του Συλλόγου για το Ταμείο Συντάξεων.

Με ποιο τρόπο ο Δικηγορικός Σύλλογος μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή του στις αποφάσεις που λαμβάνονται για τα θέματα δικαιοσύνης;

Ο συνδυασμός μας, υπό την ηγεσία του υποψήφιου Προέδρου του ΠΔΣ, κ.Μιχάλη Βορκά, προτάσσει τη συλλογικότητα. Η επαναφορά πνεύματος συλλογικότητας στον ΠΔΣ και η αποκατάσταση του κύρους και της εικόνας του Συλλόγου, θα ενισχύσει τη φωνή του και τη δυνατότητά του να παρεμβαίνει όχι μόνο σε ζητήματα που αφορούν αυστηρά το επάγγελμά μας ή το σύστημα απονομής δικαιοσύνης αλλά και σε ζητήματα που αφορούν τον ευρύτερο κλάδο των υπηρεσιών, την οικονομία, καθώς και κοινωνικά ζητήματα. Οι δικηγορικοί σύλλογοι ανά το παγκόσμιο είναι θεματοφύλακες του κράτους δικαίου και συμμετέχουν ενεργά στις δημόσιες διαβουλεύσεις για πάσης φύσεως ζητήματα που απασχολούν τα κράτη και τις ανθρώπινες κοινωνίες. Αξιώνουμε αντίστοιχο ρόλο και για τον δικό μας Σύλλογο. Η αρχή όμως πρέπει να γίνει από εμάς. Με συλλογικότητα και όχι αυταρχισμό, με σοβαρότητα και όχι σοβαροφάνεια, με διαφάνεια και όχι μεθοδεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Αν δεν τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας, δεν μπορούμε να απαιτούμε σεβασμό από την εκτελεστική νομοθετική ή δικαστική εξουσία, τα ΜΜΕ, άλλους επαγγελματικούς κλάδους ή την κοινωνία.

Συμφωνείτε με τις αλλαγές που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια για το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης;

Η ευρύτερη μεταρρύθμιση είναι θεμιτή και ήταν αναγκαία εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, μεγάλη μερίδα συναδέλφων δικαίως αισθάνεται πως όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν αυτές θα είναι αναποτελεσματικές, δαπανηρές και άστοχες αν δεν επιλυθούν τα διαχρονικά πρακτικά προβλήματα που έχουν καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την άσκηση του επαγγέλματος και την εξυπηρέτηση των πελατών μας. Τα κυπριακά δικαστήρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποδομών (η κατάσταση ειδικά στο Ε. Δ. Λευκωσίας είναι εξευτελιστική), υποστελέχωσης, ανεπαρκούς τεχνολογικής κατάρτισης του προσωπικού των δικαστηρίων, η απουσία διοικητικού προσωπικού για οργάνωση και εφαρμογή ενιαίων πρακτικών. Οι δικαστικές διαδικασίες καθυστερούν να ολοκληρωθούν λόγω της αδυναμίας ή αδιαφορίας ως προς την εισαγωγή μεθόδων ηλεκτρονικής καταγραφής της μαρτυρίας. Οι καθορισμένες από το Ανώτατο Δικαστήριο δικηγορικές αμοιβές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εργασία που γίνεται στο πλαίσιο των υποθέσεων και έχοντας κατά νου τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, έχουν ουσιαστικά καταντήσει εξευτελιστικές. Οι συνάδελφοι και οι πελάτες τους αδυνατούν να εκτελέσουν αποφάσεις δικαστηρίου με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην μπορούν να ανακτηθούν ούτε οι εξ αποφάσεως οφειλές, ούτε και τα δικηγορικά έξοδα που δημιουργήθηκαν. Συνεπώς, δεν μπορούμε να μιλούμε για ολοκληρωμένη και πετυχημένη μεταρρύθμιση εάν δεν δοθεί λύση σε χρόνια προβλήματα που καθιστούν δύσκολη, χρονοβόρα και ασύμφορη τη δικαστική διαδικασία. Η εισαγωγή νέων θεσμών πολιτικής δικονομίας, η νέα δομή των δικαστηρίων και η μαζική πρόσληψη νέων δικαστών με τη συνακόλουθηση αύξηση των δαπανών του δημοσίου, πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από τομές που θα δώσουν λύση στα πιο πάνω προβλήματα. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε δαπανήσει ως κράτος πολλά εκατομμύρια ευρώ δίχως οποιοδήποτε ουσιαστικό όφελος.

Ποιες οι απόψεις σας για τις σχέσεις των Τοπικών Δικηγορικών Συλλόγων με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο;

Οι τοπικοί Δικηγορικοί Σύλλογοι μετέχουν στο συμβούλιο του ΠΔΣ και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις του αφού 12 εκ των 17 μελών του συμβουλίου συμμετέχουν σε αυτό ex officio και διά των τοπικών Συλλόγων. Ως εκ τούτου, η συνεργασία, η καλή επικοινωνία και η ανατροφοδότηση που λαμβάνεται από τους τοπικούς Συλλόγους είναι όλα απαραίτητα στοιχεία για να μπορέσει ο ΠΔΣ να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Το πνεύμα συλλογικότητας και ο αλληλοσεβασμός πρέπει να  διακρίνει όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του συμβουλίου του ΠΔΣ. Οι απαξιωτικές συμπεριφορές της ηγεσίας του ΠΔΣ προς προέδρους ή εκπροσώπους τοπικών Συλλόγων και ο αυταρχισμός κατά τη λήψη αποφάσεων, είναι φαινόμενα που πρέπει να εκλείψουν. Η νέα ηγεσία που θα προκύψει από τις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου οφείλει να εισακούει όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του συμβουλίου, να καταγράφει τις απόψεις και τις διαφωνίες τους, να λαμβάνει αποφάσεις δημοκρατικά και να προωθήσει την αγαστή συνεργασία μεταξύ ΠΔΣ και τοπικών Συλλόγων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έχει αποτύχει προτού καν ξεκινήσει η θητεία της.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά στοιχεία που διαφοροποιούν τη δική σας υποψηφιότητα;

Πέραν του προφανούς που είναι το νεαρό της ηλικίας μου και το γεγονός ότι εκπροσωπώ τη νεότερη γενιά δικηγόρων, θεωρώ ότι η δική μου υποψηφιότητα χαρακτηρίζεται από το πνεύμα που χαρακτηρίζει και ολόκληρο το συνδυασμό μας: Εργαζόμαστε σαν ομάδα, μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες, δίχως έπαρση και διάθεση αυτοπροβολής, έχοντας την πρόθεση και τη διάθεση να αποκαταστήσουμε την εικόνα, το κύρος και την αξιοπρέπεια του επαγγέλματος.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,