Η Ομάδα Κρούσης των δικαστών και η λειτουργία της Σχολής

Το Ανώτατο Δικαστήριο, πρόσφατα προκήρυξε συνολικά 45 θέσεις δικαστών.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ερωτοκρίτου, Διευθυντή Μεταρρύθμισης και Επιμόρφωσης, ο οποίος ρωτήθηκε από τη «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» για τις προσλήψεις των νέων δικαστών,  26 από τους νέους δικαστές, θα συγκροτήσουν την Ομάδα Κρούσης (Task-force) και αναμένεται ότι θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τις καθυστερημένες υποθέσεις. Είναι πολύ σημαντικό, είπε, να εξαλειφθούν οι καθυστερήσεις από τα Δικαστήρια, διότι δεν μπορούμε να μιλούμε για σύστημα απονομής δικαιοσύνης, όταν συνεχίζουν να υπάρχουν τόσες πολλές καθυστερημένες υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο πριν το καλοκαίρι προκήρυξε 35 θέσεις δικαστών, 26 για καθυστερημένες υποθέσεις, 6 για χρηματοπιστωτικής φύσεως υποθέσεις και 3 που ήταν κενές θέσεις. Πρόσφατα προκηρύχθηκαν ακόμη 10 θέσεις για να καλύψουν θέσεις δικαστών που αφυπηρέτησαν. Η πρόσληψη των νέων δικαστών όπως μας ενημέρωσε δεν έχει γίνει ακόμη. Αυτόν και τον επόμενο μήνα, προγραμματίζονται να γίνουν οι συνεντεύξεις και αναμένεται η πρόσληψη να γίνει μέσα στο Γενάρη, νοουμένου ότι μέχρι τότε θα είναι έτοιμα τα κτήρια που θα τους στεγάσουν.  Ανέφερε ότι η πρόσληψη θα γίνει με τα νέα Κριτήρια που θέσπισε πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ερωτηθείς για το ποια είναι η διαφορά της Σχολής των Δικαστών της Κύπρου με τη Σχολή της Ελλάδας μας είπε ότι στην Ελλάδα μπορεί κάθε χρόνο να εισέρχεται μεγάλος αριθμός ατόμων στη Σχολή, τα οποία μετά την αποφοίτησή τους θα διεκδικήσουν θέσεις στη Δικαστική Υπηρεσία της Ελλάδας.  Όμως στην Κύπρο, επειδή το Δικαστικό Σώμα είναι σχετικά μικρό, η εκπαίδευση θα γίνεται μετά το διορισμό κάποιου ως δικαστή, δηλαδή θα είναι συνεχόμενη εκπαίδευση των εν ενεργεία δικαστών αλλά και των νεoεισερχόμενων δικαστών, ακόμα και των πρωτοκολλητών και λειτουργών που εργάζονται στα δικαστήρια. Ήδη πραγματοποιήθηκαν αρκετά εκπαιδευτικά σεμινάρια, τόσο για δικαστές, πρωτοκολλητές, νομικούς λειτουργούς και προσωπικό του Δικαστηρίου.

Ο κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε και στο εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής Δικαστών που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το Σεμινάριο χρειάστηκε 2 χρόνια για να ετοιμαστεί.  Όταν το πρόγραμμα ήταν εντελώς έτοιμο, ορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο ο κ. Ηλίας Γεωργίου, Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής και από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ο δικηγόρος κ. Νικόλας Τσαρδελλής, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.  Στη συνέχεια ζητήθηκαν δηλώσεις συμμετοχής από δικαστές, μέλη της Νομικής Υπηρεσίας και δικηγόρους, μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, με αποτέλεσμα να συγκροτηθούν δύο ομάδες από 30 άτομα σε κάθε μία.  Το πρώτο εξ αποστάσεως πρόγραμμα αφορά την εκπαίδευση στα Προσωπικά Δεδομένα. Η εναρκτήρια συνάντηση έγινε τον Οκτώβριο στο Ανώτατο Δικαστήριο και παρευρέθηκε η υπεύθυνη του προγράμματος HELP του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία ανέλυσε σε όλους τους παρευρισκόμενους σε τι αφορά το πρόγραμμα και πώς θα λειτουργήσει.  Στη συνάντηση υπήρξαν και δύο παρουσιάσεις για το θέμα των Προσωπικών Δεδομένων, η μία από το Δικαστή κ. Ηλία Γεωργίου και η άλλη από την κα Τατιάνα Ελένη Συνοδινού, Αναπλ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2020, με την παράδοση των σχετικών διπλωμάτων.

Η εξ αποστάσεως μάθηση, μας ανέφερε ο κ. Ερωτοκρίτου, θεωρείται από πολλούς ότι αποτελεί το μέλλον στην εκπαίδευση πολυάσχολων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή τους.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,