Ένα παράδειγμα ανεπάρκειας της δικαιοσύνης

Τρέχουν ορμητικοί οι χείμαρροι μας, ορμητικές όμως είναι και οι εξελίξεις για την κυπριακή δικαιοσύνη η οποία πρέπει να είναι το αποκούμπι του κάθε ανθρώπου που νιώθει αδικημένος. Με βάση τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας το κύρος της δικαιοσύνης έχει πληγεί πολύ σοβαρά και αν δεν υπάρξουν παραιτήσεις και αλλαγές στον τρόπο που απονέμεται αλλά και στο από ποιους απονέμεται, το κύρος της θα καταρρακωθεί ακόμη περισσότερο και δεν θα μπορούν να σώσουν την κατάσταση οι δίκαιοι και σωστοί δικαστές που ευτυχώς υπάρχουν.

Το υφιστάμενο σύστημα της δικαιοσύνης καθόλου αξιοκρατικό δεν είναι. Επιβάλλεται να θεσμοθετηθεί η μαγνητοφώνηση των μαρτυριών. Οι μαρτυρίες βρίσκονται σήμερα στα χέρια των πρακτικογράφων, μερικές από τις οποίες είναι ανεπαρκείς. Αλλοίμονο να πέσει κάποιος σε μια από αυτές και να γράψει άλλα των άλλων ή με ένα επιπλέον «μου», για παράδειγμα, να αλλοιώσει πλήρως το νόημα αυτών που είπε ο μάρτυρας. Αντί δηλαδή να γράψει ότι «ο άνθρωπος μου τα έστελνε», να γράψει «ο άνθρωπός μου, μου τα έστελνε». Η΄ αντί να γράψει «οι ίδιοι όροι εργασίας», να γράψει «οι ίδιες ώρες εργασίας», ή να πει ο μάρτυρας «αν έχετε πρόβλημα επικοινωνίας με το προσωπικό σας» και αυτή να γράψει «αν έχετε προσωπικό πρόβλημα επικοινωνίας», ή να ρωτήσει ο αντίδικος δικηγόρος ότι «αυτό που μας λέτε είναι λανθασμένη ερμηνεία της ανανέωσης» και η πρακτικογράφος να γράψει «είναι λανθασμένη η ερμηνεία της ανάγνωσης» ή να πει ο μάρτυρας «μπορεί να μην είναι εντελώς ξεκάθαρο» και αυτή να γράψει «μπορεί να είναι εντελώς ξεκάθαρο» και πάει λέγοντας.. και διηγώντας τα να κλαις.

Όσο κι αν παραπονεθεί κάποιος για το τι έγραψε μια ανεπαρκής στενογράφος δεν μπορεί συνήθως να βρει το δίκαιο του. Ακόμη και αν από τα συμφραζόμενα ή άλλες σχετικές προτάσεις φαίνεται το λάθος και πάλι πολύ δύσκολα ανατρέπεται. Και αντιλαμβάνεται κάποιος τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στις αποφάσεις αυτά τα λάθη. Μαγνητοφώνηση λοιπόν είναι η λύση και δεν θα ανακαλύψουμε ούτε σε αυτή την περίπτωση τον τροχό….

Βέβαια, το Τμήμα Μεταρρύθμισης και Επιμόρφωσης του Ανώτατου Δικαστηρίου, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα, πως η μελέτη για την εισαγωγή «Συστήματος Ακουστικής Ηχογράφησης Πρακτικών στα Κυπριακά Δικαστήρια», τέθηκε ως κατεπείγουσα, ολοκληρώθηκε και στάλθηκε στα αρμόδια Υπουργεία. Αναμένουμε λοιπόν, την υλοποίηση του έργου, το συντομότερο δυνατόν, για να πάψουν να γίνονται λάθη.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,