Γ. Ερωτοκρίτου: Δύο βδομάδες εκπαίδευση για όλους τους νεοδιορισθέντες υπό την επίβλεψη Δικαστών

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο δημοσίευσε την περασμένη βδομάδα και συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου την απόφαση για το διορισμό των καταλληλότερων υποψηφίων  δεκατριών νέων δικαστών στα Επαρχιακά Δικαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Δικαιοσύνης», οι δικηγόροι δεν έχουν λάβει ακόμη επίσημη ενημέρωση για τα νέα τους καθήκοντα και τις λεπτομέρειες για το διορισμό τους. Εν αναμονή της αγωνίας και των ιδίων επικοινωνήσαμε με το Διευθυντή του Τμήματος Μεταρρύθμισης και Επιμόρφωσης κ. Γιώργο Ερωτοκρίτου για να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εκπαίδευση των νέων δικαστών.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ερωτοκρίτου, τα τελευταία χρόνια όλοι οι πρωτοδιόριστοι δικαστές τυγχάνουν εκπαίδευσης για δύο εβδομάδες. «Σύμφωνα με την ανατροφοδότηση από τους ίδιους, θεωρούν την εκπαίδευση που τους παρέχεται από το Ανώτατο Δικαστήριο ως πολύ χρήσιμη.  Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο βδομάδων, επισκέπτονται Πρωτοκολλητεία, παρακάθονται στο Δικαστήριο με δικαστές και έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ορίζονται υπεύθυνοι για την εκπαίδευσή τους», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ερωτηθείς για τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που απευθύνονται στους υφιστάμενους δικαστές και σε λειτουργούς των δικαστηρίων ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι το Τμήμα Μεταρρύθμισης και Επιμόρφωσης συνεχίζει να συντονίζει όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα και παρακολουθεί την υλοποίησή τους. Σχετικά με το έργο της μετάφρασης των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, μας πληροφόρησε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο έχει ξεκινήσει και το τελευταίο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Έργο που αφορά στον ανασχεδιασμό (re-engineering) των διαδικασιών των Πρωτοκολλητείων και τη δημιουργία νέας Δικαστικής Υπηρεσίας.

Κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις δικηγόρων που επιθυμούν να δημιουργηθεί μια Σχολή Δικαστών, της οποίας οι απόφοιτοι θα μπορούν να διοριστούν ως δικαστές επισήμανε ότι λόγω του μικρού μεγέθους της Κύπρου, η Σχολή δεν έχει προγραμματιστεί για να λειτουργεί όπως σε άλλες μεγάλες χώρες στις οποίες εκπαιδεύονται φοιτητές με απώτερο σκοπό να ενταχθούν στο Δικαστικό Σώμα.

«Έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση του Νομοσχεδίου για τη Σχολή Δικαστών και αναμένεται η έγκρισή του, οπότε και θα αρχίσει η υλοποίηση των προνοιών του Νόμου για τη σύσταση της Σχολής. Όπως όλοι γνωρίζουν, η Σχολή θα παρέχει εκπαίδευση σε δικαστές μετά το διορισμό τους.  Εκτός από εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνονται στην Κύπρο, η Σχολή συντονίζει και τη συμμετοχή των δικαστών σε σεμινάρια που διεξάγονται στο εξωτερικό από Ευρωπαϊκά Δίκτυα Κατάρτισης και αδελφές Ακαδημίες», ανέφερε καταληκτικά.  

Δείτε επίσης: Προβληματισμοί Δ. Ιωαννίδη για τη μεταρρύθμιση – Διαβάστε την επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,