‘ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ’ – Σχόλιο στην υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας

Μια ιστορία που είχε ξεκινήσει με τους εντυπωσιακούς τίτλους του τύπου “…καταγγελία για ομαδικό βιασμό από 12 άτομα στην Αγ. Νάπα” κατέληξε να συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και να εξελιχθεί με τρόπο που δύσκολα κανείς μπορούσε να προβλέψει. Παρόλο που τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά θεωρώ ορθό να τα παραθέσω εν συντομία.

Νεαρή Βρετανίδα 19 ετών κατέφθασε στην “λάγνα” Αγία Νάπα για ολιγοήμερες διακοπές, γνώρισε, κατανάλωσε αλκοόλ και συνευρέθηκε με νεαρό ή νεαρούς Ισραηλινούς που γνώρισε, ως είχε κάθε δικαίωμα και ό,τι άλλο ειπώθηκε για την επιλογή τους το θεωρώ τη μέγιστη υποκρισία και ψευτοπουριτανισμό.

Ακολούθως η Βρετανίδα προχώρησε σε καταγγελία για ομαδικό βιασμό της από επτά εξ’ αυτών των νεαρών και συνελήφθηκαν και οι δώδεκα της παρέας, που εμπλέκονταν ως δράστες, συνεργοί ή ως …απαθείς. Τελικώς μετά από δύο εβδομάδες αναίρεσε τον ισχυρισμό της και κατέληξε εν μια νυκτί από θύμα-παραπονούμενη σε κατηγορούμενη για το αδίκημα της ψευδούς καταγγελίας.

Διαβάστε την απόφαση στην υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας

Διαβάστε επίσης την ποινή της 19χρονης Βρετανίδας με βάση το συμπέρασμα του Δικαστηρίου

Η υπόθεση έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ, εφόσον εκκρεμεί έφεση κατά της καταδίκης της.

Μελέτησα επισταμένως την καταδικαστική απόφαση καθώς και την απόφαση να γίνει αποδεκτή η ομολογία της ότι έδωσε ψευδή κατάθεση στην Αστυνομία. Σε μεγάλο μέρος τους παρακολούθησα τις αντιδράσεις στα Μ.Μ.Ε., στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην κοινωνία ή αυτές έξω από το δικαστήριο που διεξάγονταν η δίκη. Διάβασα άρθρα και άκουσα  με προσοχή δηλώσεις νομικών και δημοσιογράφων. Όλα για να σχηματίσω μια όσο το δυνατόν καλύτερη άποψη.

Δείτε επίσης: Δήλωση έμπρακτης μεταμέλειας και δικαίωμα έφεσης – Μια συζήτηση μεταξύ δικηγόρων μετά την έκδοση της απόφασης

Κατέληξα σε ένα γενικό συμπέρασμα ότι σε αυτή την υπόθεση όλοι, όσοι ασχολήθηκαν,  πλην ελαχίστων που τοποθετήθηκαν ψύχραιμα , απέτυχαν να εκπληρώσουν πλήρως το έργο τους.

Καταρχήν διαφωνώ με αυτούς που θεώρησαν ότι ο ακτιβισμός έχει θέση σε αυτή τη συγκεκριμένη υπόθεση. Θεωρώ ως ιερό δικαίωμα την ελευθερία της έκφρασης και αναπόσπαστο κομμάτι μιας δημοκρατίας κοινωνίας. Πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού. Τις απόψεις όμως της συγκεκριμένης μερίδας του κόσμου δεν μπορώ να τις ενστερνιστώ, γιατί η υπόθεση αυτή ουδόλως είχε να κάνει με την έμφυλη βία. Όσον δε αφορά τον ισχυρισμό ότι δεν διερευνήθηκαν ή διερευνήθηκαν με δυσπιστία οι ισχυρισμοί της κοπέλας για βιασμό της , θεωρώ ότι η διερεύνηση τους για δύο εβδομάδες και η κράτηση των νεαρών φερόμενων δραστών με έναν εξ’ αυτών ηλικίας δεκαέξι ετών, το αντίθετο δείχνουν. Η παραμονή τους υπό κράτηση, η παρεπόμενη ταλαιπωρία τους, τα έξοδα, αλλά κυρίως το πολύ πιθανό στίγμα του βιαστή που θα τους συνοδεύει δεν είναι απόδειξη ότι το σύστημα λειτούργησε εις βάρος του καταγγελλόμενου και υπέρ του καταγγέλλοντα για μια ακόμα φορά;

Δεν αντιλαμβάνομαι όμως γιατί η Αστυνομία επέδειξε ολιγωρία να θέσει το περιεχόμενο του πολυσυζητημένου βίντεο στην νεαρή, το οποίο υποστήριζε την εκδοχή των  Ισραηλιτών  για συναίνεση στην ερωτική πράξη, εφόσον το βίντεο ήταν από την αρχή στην κατοχή της και περίμενε δύο ολόκληρες εβδομάδες;

Οι νεαροί αμέσως μετά την απόλυση τους φαίνεται να διέρρευσαν το επίμαχο βίντεο κατά παράβαση των προσωπικών δεδομένων  της Βρετανίδας και αυτό το γεγονός,  παρότι συνέβει στη χώρα τους με αποτέλεσμα να μην υπήρχε περιθώριο ενασχόλησης της Κυπριακής Αστυνομίας με αυτό το αδίκημα (ούτε η Ισραηλινή ασχολήθηκε από ό,τι κατάλαβα), είναι πράγματι μια βάναυση προσβολή της προσωπικότητας του οποιοδήποτε προσώπου.

Ο χειρισμός της υπόθεσης από τους δικηγόρους της Βρετανίδας, όπως διαφαίνεται τουλάχιστον από την απόφαση του Δικαστηρίου, δεν ήταν στο αναμενόμενο επίπεδο. Η δικηγόρος που τη χειρίστηκε στο δικαστήριο , από ό,τι γνωρίζω, δεν έχει χειριστεί άλλη τέτοια ποινική υπόθεση με ιδιαίτερα νομικά ζητήματα, όπως είναι η δίκη εντός δίκης, η κατάθεση εμπειρογνωμόνων, οι ισχυρισμοί για παραβίαση της έννοιας της δίκαιης δίκης κ.ο.κ. Τέλος με τη δήλωση της περί μεταμέλειας της κατηγορούμενης άνευ διευκρινίσεων πιθανόν να έθεσε ταφόπλακα στην καταχωρηθείσα έφεση κατά της καταδίκης.

Όσον αφορά το θέμα της αναστολής δίωξης της, που ζήτησαν με επιστολή τους τρεις νομικοί πρώην αξιωματούχοι, μετά και τον ντόρο που προκλήθηκε για την υπόθεση, ήταν μια ενέργεια με καλές προθέσεις και ορθή υπό τις περιστάσεις, εφόσον υπήρξε αρκετή εξωδικαστηριακή τιμωρία για τη νεαρή, αλλά απορώ γιατί δεν ζητήθηκε από τους δικηγόρους της, εφόσον και η ίδια φαινόταν να επιθυμούσε διακαώς να επιστρέψει στη χώρα της.

Ο Δικαστής της υπόθεσης διαφαίνεται μέσα από τις αποφάσεις, πλην της απόφασης για την ποινή, αρκετά έντονος εναντίον της κατηγορούμενης. Την έκρινε αναξιόπιστη ακόμα και στη δίκη για τη θεληματικότητα της ομολογίας της, που δεν ενδείκνυται να προβαίνει σε αξιολόγηση της αξιοπιστίας σε εκείνο το στάδιο. Το ίδιο έντονος ήταν και στην δικαστική αίθουσα, ως φαίνεται, από  τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου, που τον χαρακτήρισαν μισογύνη (βλ. Ηλεκτρονική σελίδα της  DAILY Mail ημερ. 6 Ιανουαρίου). Με αυτή τη συμπεριφορά έθεσε κι ο ίδιος ο δικαστής τον εαυτό του στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων και της δημόσιας κριτικής με χαρακτηρισμούς μάλιστα  εξωνομικούς.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου από τη στιγμή που η κατάθεση-ομολογία της κατηγορούμενης κρίθηκε θεληματική, τα νομικά ζητήματα και η υπερασπιστική γραμμή τέθηκαν επιφανειακά και χωρίς επιμελή προεργασία (έτσι διαφαίνεται από την απόφαση), ήταν λίγο πολύ προδιαγεγραμμένη.  Υπό τέτοιες συνθήκες είναι δύσκολο να κρίνεις και την ίδια την απόφαση, αφού ο δικαστής πάτησε στα ασφαλή μονοπάτια της απόρριψης θέσεων που δεν είχαν τεθεί στην αντεξέταση των μαρτύρων κατηγορίας, στην απόρριψη της μαρτυρίας του  εμπειρογνώμονα λόγω κυρίως της ανεπάρκειας ενημέρωσης του από τους συνηγόρους υπεράσπισης και στην απόρριψη των θέσεων για μη δίκαιη δίκη ως γενικές και αόριστες, όπως ο ίδιος ο δικαστής τις χαρακτήρισε.

Τέλος, τονίζω ότι παρά την ταλαιπωρία που υπέστηκε η νεαρή Βρετανίδα , με την τροπή που πήραν τα πράγματα αποφύγαμε  οι νεαροί Ισραηλίτες να τεθούν σε κίνδυνο είτε να παραμείνουν υπόδικοι είτε να καταδικαστούν για το σοβαρό αδίκημα του βιασμού σε πολυετή φυλάκιση, ενώ δεν το είχαν διαπράξει. Η ελευθερία αυτών των νεαρών ήταν πιστεύω το μεγαλύτερο  διακύβευμα σε αυτή την ιστορία.  

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,