Στο χτεσινό πρώτο μέρος του άρθρου μου για το πως επηρεάζεται το Αθλητικό Δίκαιο από την κρίση με τον κορονοϊό Covid-19 αναφερθήκαμε σε τρία μεγάλα ζητήματα, το ένα εκ των οποίων λύθηκε και δύο άλλα, που θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη και κατάληξη τους στο σημερινό άρθρο, στο οποίο προσθέτω ακόμα τρία σημαντικά ζητήματα.
Πρώτα απ’όλα το τέταρτον και πολύ σημαντικό ερώτημα:
- Αν αποφασισθεί να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα, οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών;
Κατά την προσωπική μου άποψη και όχι μόνο βέβαια, ο αθλητισμός δεν έχει νόημα να γίνεται χωρίς θεατές. Οι θεατές είναι αναπόσπαστο μέρος του αθλητισμού. Άλλωστε γι΄αυτό και στο ποδόσφαιρο οι δημοφιλείς ομάδες λέμε ότι έχουν 12ο παίκτη και έχουν πλεονέκτημα. Γι΄αυτό επίσης τιμωρούνται οι έδρες των ομάδων σε περίπτωση επεισοδίων ή άλλων παρατράγουδων. Είναι για να χάσουν αυτό το πλεονέκτημα, πλεονέκτημα που είναι αποδεκτό από τον αθλητισμό και το Αθλητικό Δίκαιο
- Επίσης ποιο είναι το νόημα να αποκλείσουμε τη συγκέντρωση κόσμου σε ανοικτό χώρο και να ωθήσουμε τους φιλάθλους να συνωστισθούν σε καφετέριες, σε συλλόγους και σπίτια;
Στην Κύπρο, μετά τον Μάϊο έχουμε ψηλές θερμοκρασίες και όπως λένε οι ειδικοί, ο ιός αποσυντίθεται σε θερμοκρασίες πάνω από 25 βαθμούς, οπότε πιθανό να μην είναι επικίνδυνες οι συγκεντρώσεις, κυρίως σε ανοικτούς χώρους.
Αν αποφασιστεί κεκλεισμένων των θυρών θα έχουμε ενστάσεις από τα σωματεία και θα υπάρξει και σχετική νομολογία επί τούτου; Ελπίζουμε πάντως αν συνεχιστούν τα πρωταθλήματα οι αγώνες να διεξάγονται με θεατές, διαφορετικά να διακοπούν τα πρωταθλήματα. Δεν έχει νόημα ο αθλητισμός χωρίς θεατές.
Το πέμπτο σημείο αφορά ζητήματα όπως τα πιο κάτω:
- Εμπορικές συμφωνίες που σχετίζονται με τον αθλητισμό
- Τηλεοπτικά δικαιώματα και λήξη συμβολαίων πελατών με τις πλατφόρμες
- Συμβάσεις διαφημίσεων
- Συμβάσεις χορηγιών
Επίσης σοβαρά προβλήματα θα προκύψουν και από τη μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάποιοι που ανέλαβαν κατόπιν διαγωνισμών την παροχή υπηρεσιών στους αγώνες και προέβησαν σε μεγάλου βεληνεκούς επενδύσεις ανέμεναν να εισπράξουν το καλοκαίρι. Τι θα γίνει με αυτές τις περιπτώσεις;
Έκτη και τελευταία επίπτωση, που αφορά τους αγώνες στην Κύπρο, είναι οι δύο πολύ σοβαρές υποθέσεις που εκρεμμούν και είναι πολύ πιθανό να περάσουν στις ελληνικές καλένδες.
Η πρώτη περίπτωση είναι η περίπτωση των στημένων αγώνων, για τους οποίους η ισπανική αστυνομία ειδοποίησε την Κύπρο εδώ και πάνω από ένα χρόνο, χωρίς να γίνει κάτι μέχρι τώρα. Η αστυνομία είχε μάλιστα στα χέρια της νόμιμη ηχογράφηση του Ισπανού ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Χόρχε Λαρένα, αλλά δεν τον κάλεσαν ούτε για μια απλή κατάθεση. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι για την περίπτωση αυτή ήλθαν ανακριτές από την Ισπανία, και έγιναν συναντήσεις και συσκέψεις. Τι θα γίνει λοιπόν με αυτή την τεραστίων διαστάσεων περίπτωση;
Η δεύτερη περίπτωση ήταν γνωστή από το 2016 και ήλθε στο προσκήνιο ξανά τον Φεβράρη με ανακοίνωση της Europol. Σύμφωνα λοιπόν με την Europol, η έρευνα αποκάλυψε ότι εξέχοντες εκπρόσωποι του ποδοσφαίρου διοργανώνουν πλασματικές μεταγραφές ποδοσφαιριστών μέσω κυπριακού ποδοσφαιρικού συλλόγου για να ξεπλύνουν ένα μεγάλο ποσό χρημάτων και να αποφεύγουν τους φόρους. Όπως αναφέρει η Europol “οι μεταγραφές παικτών έγιναν μόνο στα χαρτιά και με μοναδικό σκοπό την αποφυγή φόρων από την κερδοφόρα επιχείρηση και χρησιμεύουν ως λόγος για τις μεγάλες μεταφορές χρημάτων. Αυτό το αδικαιολόγητο κέρδος μετατράπηκε στη συνέχεια σε περιουσιακά στοιχεία τα οποία κατέχουν αντιπρόσωποι με εταιρικό όνομα για να αποκρύψουν την ταυτότητά τους”, σημειώνει η Europol.
Εδώ τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα αφού εκείνο που έπρεπε να γίνει ήταν να ελεγχθούν οι μεταγραφές αυτής της συγκεκριμένης ομάδας και θα διαπιστωνόταν ότι σε μερικές περιπτώσεις πήρε τον ποδοσφαιριστή τη μια μέρα και τον πώλησε την επομένη και αυτό έγινε με μερικούς ποδοσφαιριστές και όχι με ένα. Πολύ εύκολα αποδεικνύεται η εικονική μεταγραφή. Τίποτε δεν έγινε ούτε σε αυτή την περίπτωση. Στην περίπτωση αυτή από το 2016, πολύ γνωστή διαδικτυακή εφημερίδα δημοσίευσε διευθύνσεις και ονόματα.