Πως επηρεάζεται το Αθλητικό Δίκαιο από την κρίση του κορονοϊού; – Μέρος Α’

Η τεραστίων διαστάσεων παγκόσμια κρίση με τον κορονοϊό, η οποία ασφαλώς και θα μπορούσε να περιοριστεί, αν λαμβάνονταν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα, θα αποτελέσει ένα σταθμό στην παγκόσμια ιστορία. Όπως λέμε πριν τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και μετά από αυτόν έτσι θα λέμε και με τον covid-19. Πριν από αυτόν και μετά από αυτόν. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο όταν με το καλό τελειώσει αυτή κρίση, θα αλλάξουμε τις συνήθειες μας, θα αλλάξουμε τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους, θα αλλάξουμε τον τρόπο που πλενόμαστε, που ψωνίζουμε, που διασκεδάζουμε, που συναναστρεφόμαστε.

Πρώτον,το Αθλητικό Δίκαιο έχει ήδη επηρεαστεί. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Οι περισσότεροι νομικοί πάντα λέγαμε ότι το δίκαιο της κρατικής έννομης τάξης υπερέχει της lex sportiva, δηλαδή του δικαίου που θέτουν οι ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ αθλητικοί οργανισμοί, είτε αυτοί είναι παγκόσμιοι, είτε ηπειρωτικοί είτε εθνικοί. Οι ηγήτορες του αθλητισμού διεθνώς αμφισβητούσαν αυτή την αρχή και με αλαζονεία πολλές φορές έλεγαν ότι το δίκαιο που θέτει η FIFA και γενικότερα οι διεθνείς αθλητικοί οργανισμοί υπερέχει του κρατικού δικαίου» (Δήλωση του επικεφαλής της κατηγορούσας αρχής εκ μέρους της FIFA, στην πολύκροτη υπόθεση γνωστή ως το σκάνδαλο της Μπουντεσλίγκα)

Χαρακτηριστική για τη νοοτροπία της ελίτ αυτής, είναι η δήλωση του για πολλά χρόνια προέδρου της IAAF,  Ιταλού δικηγόρου και βιομήχανου Primo Nebiolo, ο οποίος με αφορμή την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην υπόθεση του Αμερικανού αθλητή Reynolds, με την οποία δικαίωσε τον αθλητή για υπόθεση ντόπινγκ, είχε πει: «Καταλάβετε το μία φορά για πάντα. Το Διαιτητικό μας Δικαστήριό είναι ο τελευταίος βαθμός. Δεν θα δεχθούμε καμιά απόφαση κανενός δικαστηρίου στον κόσμο. Ποια είναι η νομική μας βάση γι’ αυτή τη θέση; Απλούστατα οι δικοί μας κανόνες. Όποιος δεν του αρέσει, να φεύγει!».

Επίσης, κατά την πιο πάνω δίκη ο εκπρόσωπος της ηγεσίας της IAAF είπε: «Τα Δικαστήρια μάς έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Αλλά εμείς λέμε ότι δεν μας νοιάζει στο ελάχιστο τι λένε τα δικαστήρια. Έχουμε τους κανόνες μας, και αυτοί υπερισχύουν».

Η πανδημία με τον Covid-19, απόδειξε περίτρανα ότι ο αθλητισμός λειτουργεί αυτόνομα μέχρις εκεί που του επιτρέπει το κράτος. Στο διάστημα αυτό είδαμε ότι τις μεγάλες αποφάσεις σε περιόδους κρίσεων τις παίρνει το κράτος. Το κράτος αποφάσισε την διεξαγωγή των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, το κράτος αποφάσισε τη διακοπή των πρωταθλημάτων, το κράτος θα αποφασίσει πότε και πως θα ξαναρχίσει.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που για πρώτη φορά αντιμετωπίζει ο αθλητισμός είναι ότι δεν υπήρχε περίπτωση να διακοπούν μαζικά όλα τα πρωταθλήματα παγκοσμίως, από τον καιρό τουλάχιστον που επεκτάθηκε παγκόσμια ο επαγγελματικός αθλητισμός.

  • Και το ερώτημα είναι ποιο δίκαιο θα ισχύσει σε περίπτωση που διακοπούν τα πρωταθλήματα;
  • Θα ισχύσει η βαθμολογία που υπήρχε τη στιγμή της διακοπής, θα συνεχισθούν τα πρωταθλήματα μέχρι και τους καλοκαιρινούς μήνες ή θα ισχύσει κάτι άλλο;
  • Την απόφαση αυτή θα την πάρουν οι εθνικές ομοσπονδίες, οι ηπειρωτικές ομοσπονδίες ή οι παγκόσμιες ομοσπονδίες;
  • Οποιαδήποτε και αν είναι η απόφαση θα να υπάρξουν αμφισβητήσεις οι οποίες θα φτάσουν μέχρι το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο του αθλητισμού, το CAS (Court of arbitration for sport) και μετά στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ελβετίας, το οποίο είναι το δικαστήριο της έδρας;

Τρίτον, ενδιαφέρον θέμα που αφορά το Αθλητικό Δίκαιο είναι το γεγονός πως θα λυθεί το ζήτημα των συμβολαίων των αθλητών που λήγουν τον Μάιο. Αυτά διέπονται από το δίκαιο των συμβάσεων, αλλά από τη στιγμή που τέτοιες συμβάσεις εφαρμόζονται στον αθλητισμό γίνονται και θέματα αθλητικού δικαίου, δεδομένου μάλιστα πως οι διαφορές για τα θέματα αυτά δεν λύνονται ενώπιον των τακτικών δικαστηρίων, αλλά ενώπιον των αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων.

  • Πως θα γίνει; Θα επεκταθούν για δυο τρεις μήνες για να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα;
  • Θα ληφθεί απόφαση από τις κρατικές εξουσίες με βάση το δίκαιο της έκτακτης ανάγκης, θα αποφασίσουν οι παγκόσμιες αθλητικές συνομοσπονδίες, θα εφαρμοσθεί η αρχή  force majeure, θα γίνει κατά περίπτωση  ανάλογα με τους όρους που περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο;
  • Κάποιοι ποδοσφαιριστές για παράδειγμα έχουν ήδη υπογράψει σε άλλη ομάδα. Τι θα γίνει με αυτούς;
  • Τι θα γίνει με τους ποδοσφαιριστές που οι ομάδες τους λογάριαζαν να τους από δεσμεύσουν;
Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,