Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση, συμβουλεύτηκε τους ειδικούς, είπε ότι οι προπονήσεις μπορούν να αρχίσουν στις 18 Μαΐου, σε μικρά γκρουπ, χωρίς επαφή, χωρίς ποδόσφαιρο, χωρίς αποδυτήρια και διάφορα άλλα χωρίς, είπαμε ότι κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις είναι εντελώς αδύνατο να αρχίσει το πρωτάθλημα είκοσι μέρες αργότερα, δηλαδή στις 9 Ιουνίου. Επρόκειτο για μια απόφαση βεβιασμένη που λήφθηκε από ανθρώπους που αγνοούν τι σημαίνει ποδόσφαιρο.
Εκφράσαμε την έκπληξη μας και είπαμε ότι για να προετοιμαστεί μια ομάδα, μετά από τρίμηνη διακοπή χρειάζεται ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ προπονήσεις μερικών εβδομάδων, με μαρκαρίσματα, με μπάλα, με δίτερμα, με ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Η ίδια η ΚΟΠ μάλιστα, μέσω του τεχνικού της διευθυντή κ Σάββα Κωνσταντίνου, μια μέρα πριν τη Γενική Συνέλευση, είπε ότι μια ομάδα χρειάζεται οχτώ εβδομάδες για μια κανονική ορθή προετοιμασία, αλλά λόγω των συνθηκών ας δεχτούμε και τέσσερις πλήρεις εβδομάδες ως μίνιμουμ.
Βέβαια υπάρχουν και μερικοί άλλοι λόγοι που το πρωτάθλημα θα έπρεπε, κατά την άποψη μου, να διακοπεί, δεδομένου ότι δεν μπορεί να επαναρχίσει με παρόμοιους όρους με αυτούς που διακόπηκε, είναι πολύ σκληρό για τις ομάδες και τους ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν σε 9 ή και 12 παιγνίδια σε 5-6 εβδομάδες μέσα στις σκληρές κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου (κυρίως του Ιουλίου).
Είπαμε επίσης ότι ένας πρόσθετος λόγος διακοπής είναι και τα πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των ομάδων. Προσθέσαμε τα προβλήματα με τα συμβόλαια που έληξαν, τα προβλήματα με τους ποδοσφαιριστές ή /και τους προπονητές που υπέγραψαν σε άλλες ομάδες ή έκαναν μυστική συμφωνία με άλλες ομάδες, προσθέσαμε το πρόβλημα με τη διαιτησία, αναφερθήκαμε στα χαμένα πλεονεκτήματα κάποιων ομάδων έναντι άλλων τη στιγμή της διακοπής και μερικά άλλα.
Με όλα αυτά τα δεδομένα και το γεγονός ότι πλην της Ανόρθωσης και της ΑΕΚ ΟΛΑ τα άλλα σωματεία ευνοούσαν τη διακοπή θεωρείτο δεδομένη σχεδόν από όλους η απόφαση. Πριν τη Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ όμως, η Ανόρθωση άσκησε πολύ μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση, ενώ οι οργανωμένοι οπαδοί της, που λίγους μήνες προηγουμένως έλεγαν ότι οι τύχες του ποδοσφαίρου κρίνονται μέσα σε πολιτικά γραφεία, από ανίκανους οργανισμούς και σε δικαστικές αίθουσες, με ανακοίνωση τους έστειλαν πολύ αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και απείλησαν με διακοπή της υποστήριξης της προς το κυβερνών κόμμα. Οι οργανωμένοι οπαδοί της Ανόρθωσης κατηγόρησαν επίσης Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ ότι βαδίζουν χέρι με χέρι, τονίζοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Θέλουμε να γελάσουμε που σας βλέπουμε χεράκι-χεράκι σαν ωραία πιτσουνάκια με τον «αιώνιο» να συμπορεύεστε ευνοώντας ο ένας τα συμφέροντα του άλλου».
Μετά την εξέλιξη αυτή λειτούργησε αστραπιαία η πολιτική και η λογική του πολιτικού κόστους και άρχισε εντατικό και έντονο παρασκήνιο.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα ακόλουθα:
- Με εσπευσμένο διάταγμα ο Υπουργός Υγείας, λίγες, ώρες πριν τη Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ, μετακινούσε την έναρξη προπονήσεων, σε πολύ μικρά γκρουπ, δέκα μέρες νωρίτερα από αυτές που είχαν εισηγηθεί οι ειδικοί λίγα 24ωρα νωρίτερα. Λίγα 24ωρα νωρίτερα η άποψη των ειδικών ήταν ότι οι προπονήσεις θα πρέπει να αρχίσουν στη δεύτερη φάση των χαλαρώσεων και αυτές να είναι μόνο με τρεις ποδοσφαιριστές, χωρίς μαρκαρίσματα, χωρίς αποδυτήρια και διάφορα άλλα χωρίς…
- Δύο μεγάλα σωματεία διαφοροποίησαν τη στάση που είχαν 24 ώρες πριν
- Οι περισσότεροι εκπρόσωποι του Β΄ γκρουπ των σωματείων σταμάτησαν να ζητούν διακοπή και σιώπησαν
- Καμιά ομάδα του δεύτερου γκρουπ, πλην της Νέας Σαλαμίνας δεν ανακοίνωσε έναρξη προπονήσεων, κάτι που σημαίνει ότι πιθανό να πήραν διαβεβαιώσεις για μη επανέναρξη του δεύτερου γκρουπ.
- Η Ανόρθωση έπαψε να διαμαρτύρεται
- Άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια για αύξηση των ομάδων στην Α΄ κατηγορία με κατάργηση των πολύ ανταγωνιστικών playoff, για να ικανοποιηθούν και άλλες ομάδες που αντιδρούσαν, κάτι που πριν ένα χρόνο κρίθηκε ότι δεν ταιριάζει στο κυπριακό πρωτάθλημα.
Στο μεταξύ η ΚΟΠ στη Γενική Συνέλευση αποφάσισε μόνο τη διακοπή των πρωταθλημάτων Β και Γ κατηγορίας και ότι δεν θα ισχύσει ο υποβιβασμός στη Β’ και Γ’ Κατηγορία και η διαγραφή ομάδων από την ΚΟΠ και μετάθεσε την απόφαση της για την Α΄ κατηγορία για τις 15.5.2020. Το σκεπτικό της για τη διακοπή Β και Γ δεν μας το είπε και θα το κοινοποιήσει στους ενδιαφερόμενους αναφέρει σε ανακοίνωση της. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής.
- Οι ίδιοι λόγοι διακοπής που υπάρχουν για την Β και Γ δεν ισχύουν για τους υπόλοιπους και γιατί δεν μας ανέφεραν από την πρώτη στιγμή τους λόγους. Μια πρόταση χρειαζόταν να μας πουν και ας έγραφαν μετά το περιβόητο σκεπτικό.
- Αν η απόφαση τελικά θα είναι η συνέχιση του πρωταθλήματος της ΜΙΣΗΣ Α΄ κατηγορίας, όπως λέγεται και η διακοπή της άλλης μισής, ποιο θα είναι το σκεπτικό και πως θα αιτιολογηθεί ένα τόσο παράξενο γεγονός; Τι είναι εκείνο που διαφοροποιεί το μισό γκρουπ από το άλλο μισό; Όπως αναφέραμε πιο πάνω οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν ΟΛΕΣ οι ομάδες, κάποιες μάλιστα του πρώτου γκρουπ μεγαλύτερα. Δεν μπορεί δηλαδή να προταχθούν τα οικονομικά προβλήματα μόνο των ομάδων του δεύτερου γκρουπ.
Στοιχειώδης κανόνας αθλητικής δικαιοσύνης είναι όπως στον αθλητισμό λαμβάνονται ομοιόμορφες αποφάσεις και με βάση την αρχή της αναλογικότητας για να διατηρείται και ένα μίνιμουμ εμπιστοσύνης στις διοργανώσεις. Θα προκληθούν πολλά προβλήματα αν αποφασιστεί η επανέναρξη της μισής Α΄ κατηγορίας και η διακοπή της άλλης μισής. Το κυπριακό ποδόσφαιρο θεωρείται αναξιόπιστο από πολύ μεγάλη μερίδα ποδοσφαιρόφιλων και θα γίνει ακόμη πιο αναξιόπιστο με μια τέτοια απόφαση.
Και πως θα αντέξει μια τέτοια απόφαση ενώπιον των αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων, π.χ του CAS αν προσβληθεί; Aκόμη και αν η ΟΥΕΦΑ δώσει την άδεια της. Αν τη δώσει θα δεχτεί την αιτιολογία της ΚΟΠ για σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Όπως αναφέραμε όμως τα ίδια ίσως και πιο σοβαρά οικονομικά προβλήματα υπάρχουν και στις ομάδες του πρώτου γκρουπ.
Προσωπικά ελπίζω ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική και όχι το πολιτικό παρασκήνιο. Δύο λύσεις υπάρχουν. Είτε θα επαναρχίσει και ΟΛΟΚΛΗΡΗ Α΄ κατηγορία είτε θα διακοπεί για ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Α΄ κατηγορία.
Το επιχείρημα ότι επανέναρξη θα υπάρξει και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι ούτε απόλυτο ούτε ορθό. Κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και πολύ διαφορετικό κλίμα από αυτό της Κύπρου. Μερικές ευρωπαϊκές ομοσπονδίες σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις προχώρησαν σε διακοπή, ενώ μερικές άλλες προβληματίζονται. Δεν αποκλείεται μάλιστα και από αυτές που αποφάσισαν επανέναρξη τελικά να μην προχωρήσουν.