Περί του Ψ-Νομικά

Πρόσφατα ολοκλήρωσε τον κύκλο του μετά από οκτώ χρόνια λειτουργίας το ιστολόγιο της Χρίστια Α. Μίτλεττον, (Ψ)νομικά. Ξαναδιαβάζοντας τα κείμενα του ιστολογίου, που είχε την ευγενή καλοσύνη να μου αποστείλει η συγγραφέας, επιβεβαίωσα ότι το εν λόγω ιστολόγιο υπήρξε μια μοναδική περίπτωση στην κυπριακή νομική βιβλιογραφία. Στη 2η έκδοση του βιβλίου μου Εισαγωγή στην Κυπριακή Βιβλιογραφίαπου κυκλοφόρησε το 2017 (Hippasus) έγραφα: «Αν και έχω αποφύγει να συμπε­ριλάβω σε αυτό το βιβλίο, δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο, η ιστο­σελίδα της Χρίστια Μίτλεττον αξίζει ειδικής αναφοράς, όντας μια εξαιρετικά πολύτιμη πηγή νομικής ύλης και νομικών άρθρων».

Συνολικά σε οκτώ χρόνια δημοσιεύθηκαν πάνω από 150 άρθρα της Μίττλετον, έκαστο των οποίων είναι κατά κανόνα μεγάλης έκτασης, εφόσον συνολικά αθροίζουν πέραν των 600.000 λέξεων. Ο αριθμός των άρθρων ή ο όγκος βέβαια από μόνος του δεν λέει πολλά: στην Κύπρο συναντά κανείς συχνά ογκώδη συγγράμματα χωρίς να γίνεται η απαιτούμενη επιμέλεια και με συμπερίληψη εκτενών αποσπασμάτων από νομολογία. Ο συγγραφέας άλλωστε του παρόντος ουδέποτε θεωρούσε το μέγεθος ενός βιβλίου ή ενός άρθρου ως κριτήριο αξίας. Εντούτοις, το έργο της Μίτλεττον υπήρξε καθ’ όλα και σταθερά ποιοτικό, με προσεκτική αξιοποίηση των πηγών και της βιβλιογραφίας και με πρωτότυπες και λογικά διατυπωμένες σκέψεις επί δύσκολων θεμάτων, με σπάνια επιστημονική μετριοπάθεια.

Τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε ποικίλλουν. Αφορούσαν σε ειδικά δικονομικά θέματα, σε θέματα αστικού δικαίου (οικογενειακό, συμβάσεις, αδικοπραξίες, εμπράγματο), σε θέματα ποινικού δικαίου, σε θέματα δημοσίου δικαίου, περιλαμβανομένων και δημοσίων συμβάσεων, στα προσωπικά δεδομένα, καθώς και σε θέματα δικαστικής ψυχολογίας, θεραπευτικής δικαιοσύνης και σχέσης δικαίου και τεχνών. Μια καθολική προσέγγιση του δικαίου δηλαδή από μια αξιοπρόσεκτη εκπρόσωπο στην ελληνόγλωσση βιβλιογραφία του κινήματος “law and”, το οποίο μελετά την διασύνδεση του δικαίου και άλλων επιστημών, ιδίως εν προκειμένω της ψυχολογίας. Πάνω απ’ όλα στο έργο της διαφαίνεται ένας άνθρωπος που αγαπά πραγματικά τη δικαιοσύνη και τη νομική επιστήμη, και είχε διάθεση να προτείνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, νέες ερμηνείες και να κατανοήσει χωρίς υπεροψία τις προκλήσεις της επιστήμης της.

Η ίδια η Μίτλεττον συνεχίζει πλέον το έργο της στο νέο της ιστολόγιο https://justice-innovations.info/, ενώ άρθρα της έχουν δημοσιευθεί και στη www.https://https://https://dikaiosyni.com. Η πρόσφατη νέα ανάγνωση των άρθρων του προηγούμενου της ιστολογίου με πείθει ότι έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμα της στα νομικά πράγματα του τόπου και ελπίζω ότι θα συνεχίσει το έργο της με τον ίδιο ζήλο.  

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,