Υπάρχει άραγε κράτος δικαίου;

Η χώρα μας, τελικά, πληροί τις προϋποθέσεις για να θεωρείται Κράτος Δικαίου; Ένα κράτος που έχει μεγάλες ελλείψεις και κενά στην παιδεία και την οικονομία, τι θα έπρεπε να κάνει για να προοδεύσει;

Νομίζω πως η χώρα μας πάντοτε μυστικά και φανερά θρέφει το κεφάλαιο και κάνει τα πάντα προκειμένου να δυσκολέψει τη ζωή των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Η ανεργία βρίσκεται σε ένα τρομακτικά υψηλό ποσοστό, η παιδεία μας που είναι η βάση για τη δημιουργία ελεύθερων πολιτών εκκρεμεί, ενώ η υγεία αντιμετωπίζει και εκείνη σοβαρά προβλήματα.

Ως μία δημοσιογράφος και ως ένας νέος άνθρωπος που ζει και αντιμετωπίζει καθημερινά την Ελληνική πραγματικότητα, σκέφτομαι πως ζω σε μία χώρα που δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο, ουσιώδες κοινωνικό δίκαιο που θα λειτουργούσε με βάση την ανθρωπιά και όχι την τυπικότητα του νόμου.

Θεωρώ πως το Κράτος θα έπρεπε να προνοεί για την εύρεση εργασίας σε μακροχρόνια ανέργους, διαφορετικά να τους παρέχει μία οικονομική βοήθεια ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες. Όχι να μεριμνά να έχουν οι πλουσιότεροι και να χάνουν τα ελάχιστα οι φτωχότεροι.

Η παιδεία είναι μείζον πρόβλημα για τους ανθρώπους και την κοινωνία ολόκληρη. Για αυτό και οι ηγέτες πάντοτε την έτρεμαν; Διότι ήθελαν να εξουσιάζουν τους απαίδευτους ανθρώπους και να τους αναθέτουν όλο και περισσότερες δουλειές τις οποίες εκείνοι θα εκτελούν δίχως γογγυσμούς.

Όλα τα γνωστικά πεδία θα έπρεπε κανονικά να υπάρχουν και να παρέχονται δωρεάν από τα κρατικά σχολεία. Τα πτυχία ξένων γλωσσών, υπολογιστή, ο αθλητισμός, δε θα έπρεπε να αποτελεί μία πληγή που αιμορραγεί για τους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά να παρέχεται δωρεάν. Η παραπαιδεία, δυστυχώς, ανθίζει στην κοινωνία του σήμερα, ενώ το σχολείο έχασε τελείως την αίγλη και τον αξιοσέβαστο ρόλο του.

Διδάσκονται άραγε σοβαρά μαθήματα όπως εθελοντισμός, πρώτες βοήθειες, σεξουαλική αγωγή και οδική παιδεία; Όχι, γεγονός που πρέπει να αλλάξει.

Υπάρχει άραγε υγεία που να παρέχεται σε όλους, που να μην προεξοφλεί την πορεία της ανάρρωσης από το αν έχεις φακελάκι ή οικονομική δύναμη;

Υπάρχει, άραγε, κράτος δικαίου; Αν όχι, πρέπει να το χτίσουμε..

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,