Η πολιτική του Τραμπ για την Ουκρανία

Ένα μήνα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανοίγει τα χαρτιά του σε σχέση με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος μαίνεται εδώ και τρία χρόνια, με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις, αποτελώντας ένα πεδίο έμμεσης μάχης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Ο Τραμπ είχε τονίσει προεκλογικά ότι μια από τις βασικές του προτεραιότητες αμα τη εκλογή του θα ήταν ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία και η πολιτική του επί του θέματος πλέον καθίσταται εμφανής.

Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην έκφραση της πολιτικής Τραμπ για την Ουκρανία διαφοροποιούν το υφιστάμενο αφήγημα που ακολουθείτο μέχρι πρότινος από τις ΗΠΑ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς ιδιαίτερο λόγο αφού οι εξελίξεις την ξεπερνούν. Αν και το θέμα προέκυψε εκ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και την συνεπακόλουθη κατάκτηση εδαφών της ανατολικής κυρίως Ουκρανίας και παρόλο που υπήρξε έντονη διεθνής κατακραυγή για την επίθεση της Ρωσίας, ο Τραμπ φαίνεται ότι αλλάζει τα δεδομένα με τις τελευταίες του κινήσεις. Η πρόσφατη συνάντηση μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων ανωτάτων αξιωματούχων στο Ριαντ της Σαουδικής Αραβίας με τον αποκλεισμό της Ουκρανίας (και της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για συζήτηση επί ενός οδικού χάρτη κατάπαυσης των εχθροπραξιών, σε συνάρτηση με πρόσφατα σχόλια του Προέδρου Τραμπ που αφήνουν υπονοούμενα κατά της Ουκρανίας και του Προέδρου της, οριοθετούν μια νέα τάξη πραγμάτων σε σχέση με τον πόλεμο.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να μπορεί, μέχρι στιγμής, να πρωτοστατήσει στις διαδικασίες που διαφαίνονται. Η πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλίας Μακρόν με την σύγκληση διάσκεψης ευρωπαίων ηγετών για ένα ενιαίο μέτωπο της Ένωσης σε σχέση με την Ουκρανία δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, με το βασικότερο ζήτημα να ήταν το κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποστείλει στρατεύματα ως ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία σε περίπτωση συμφωνίας τερματισμού του πολέμου για την επίβλεψη της διαδικασίας.

Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει την πολιτική επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας, ενώ οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν μια ουσιαστική προσπάθεια άμεσης εμπλοκής στη διαδικασία κατάπαυσης και τερματισμού του πυρός, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποστείλουν στρατεύματα και η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Πρόεδρος Τραμπ όσο και ο Αντιπρόεδρος Βανς δήλωσαν πολύ πρόσφατα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αρχίζει να αναλαμβάνει από μόνη της περισσότερες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων, ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα και μειώνοντας την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ.

Οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν μια προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας, η οποία είναι αμφιλεγόμενη, ειδικά μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών (των πλείστων τουλάχιστον) που τηρούν μια σταθερή στάση εναντίον της Ρωσίας. Στην εξίσωση βρίσκεται και ο Πρόεδρος Ζελένσκι που βρισκόταν στην Τουρκία κατά την διάρκεια της διάσκεψης στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος κλήθηκε από τον Τραμπ να προχωρήσει σε εκλογές για να νομιμοποιείται, ουσιαστικά όπως αφέθηκε να νοηθεί, να συμμετάσχει στις διαδικασίες κατάπαυσης του πυρός. Το τι μέλλει γενέσθαι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αλλά σίγουρα το συμπέρασμα που προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις είναι ότι τα δεδομένα αλλάζουν προς νέες καταστάσεις που παραμένουν επί του παρόντος αχαρτογράφητες.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,