Όταν στις αρχές του 2020 διορίστηκε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του του Αθλητισμού, δεν το κρύβω ότι είχα την ψευδαίσθηση ότι κάτι θα κάνει προς την ορθή κατεύθυνση. Η αισιοδοξία μου στηριζόταν και στα άτομα που διορίστηκαν σε αυτή, τα οποία θεωρώ έντιμα και χωρίς ίχνος διαπλοκής.
Από τις πρώτες μέρες, μάλιστα, της ανάληψης των καθηκόντων τους, είχα επισημάνει με άρθρο μου στο ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ μία πανεύκολη υπόθεση, την οποία θα μπορούσαν να διαλευκάνουν μέσα σε πολύ λίγο χρόνο. Επρόκειτο για την περίπτωση των πλασματικών μεταγραφών από ομάδα Α΄ κατηγορίας. Η υπόθεση ήταν γνωστή από το 2016 και ήλθε στο προσκήνιο ξανά τον Φεβρουάριο του 2020 με ανακοίνωση της Europol, δηλαδή της υπηρεσίας πληροφοριών σε ζητήματα εγκληματικής φύσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα λοιπόν με την Europol, η έρευνα αποκάλυψε ότι εξέχοντες εκπρόσωποι του ποδοσφαίρου διοργανώνουν πλασματικές μεταγραφές ποδοσφαιριστών μέσω κυπριακού ποδοσφαιρικού συλλόγου για να ξεπλύνουν ένα μεγάλο ποσό χρημάτων και να αποφεύγουν τους φόρους. Όπως αναφέρει η Europol «οι μεταγραφές παικτών έγιναν μόνο στα χαρτιά και με μοναδικό σκοπό την αποφυγή φόρων από την κερδοφόρα επιχείρηση και χρησιμεύουν ως λόγος για τις μεγάλες μεταφορές χρημάτων». «Αυτό το αδικαιολόγητο κέρδος μετατράπηκε στη συνέχεια σε περιουσιακά στοιχεία τα οποία κατέχουν αντιπρόσωποι με εταιρικό όνομα για να αποκρύψουν την ταυτότητά τους», σημειώνει η Europol.
Εδώ τα πράγματα ήταν και είναι πολύ εύκολα αφού εκείνο που έπρεπε να γίνει ήταν να ελεγχθούν οι μεταγραφές αυτής της συγκεκριμένης ομάδας και θα διαπιστωνόταν ότι σε μερικές περιπτώσεις πήρε τον ποδοσφαιριστή τη μια μέρα και τον πώλησε την επομένη και αυτό έγινε με μερικούς ποδοσφαιριστές και όχι με ένα. Πολύ εύκολα αποδεικνύεται η εικονική μεταγραφή. Τίποτε δεν έγινε σε αυτή την περίπτωση.
Στην περίπτωση αυτή από το 2016, η μεγάλης κυκλοφορίας ισπανική εφημερίδα El Pais, έφερε στο φως την υπόθεση αυτή και δημοσίευσε… διευθύνσεις και ονόματα. Το ίδιο έκαναν και κυπριακές διαδικτυακές εφημερίδες, τόσο το 2016, όσο και το 2020, αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα δεν είχαμε καμία εξέλιξη.
Η υπόθεση αυτή είναι απλούστατη σε σημείο που μπορεί να ολοκληρωθεί σε ελάχιστες μέρες, αφού σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η ιστοσελίδα transfer markt (https://www.transfermarkt.com/) δημοσίευσε τις εν λόγω εικονικές μεταγραφές με κάθε λεπτομέρεια.
Εδώ και μερικούς μήνες η Επιτροπή αυτή δεν είχε νόμιμη σύνθεση, αφού είχαν παραιτηθεί τα τρία από τα πέντε μέλη της. Χτες παραιτήθηκε και ο Αντρέας Παπαχαραλάμπους και η Επιτροπή έμεινε μόνο με τον γνωστό δικηγόρο και τέως συνάδελφο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Χάρη Σαββίδη.
Το πόρισμα Χάρη Σαββίδη που αποσύρθηκε
Η Επιτροπή αυτή δεν παρήγαγε στην ουσία τελειωμένο έργο, πλην του πορίσματος του Χάρη Σαββίδη σχετικά με τις καταγγελίες του προέδρου της Ομόνοιας Σταύρου Παπασταύρου. Να θυμίσω ότι όταν μίλησε ο Παπασταύρου για τη βρωμιά που επικρατεί στο κυπριακό ποδόσφαιρο, κάποιοι ήταν λαλίστατοι και μέχρι και με φυλάκιση τον απειλούσαν. Μια εφημερίδα, μάλιστα, απαιτούσε τη σύλληψη του!!
Ο Παπασταύρου όμως σύμφωνα με δηλώσεις του Χάρη Σαββίδη τεκμηρίωσε τις καταγγελίες του. Σε συνέντευξη του στο Podcast του LegalMatters ο Χάρης Σαββίδης, μίλησε στον γνωστό δικηγόρο Χριστόφορο Χριστοφή, ο οποίος χειρίζεται το Podcast και είπε ότι ο πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Σταύρος Παπασταύρου κατέθεσε πολύ σοβαρά στοιχεία ενώπιον του, ως ερευνώντα λειτουργού της υπόθεσης. Όπως είπε ο κ. Σαββίδης ο κ. Παπασταύρου «κατέθεσε αρκετά τεκμήρια, στα οποία περιλαμβάνονται επιταγές, αποδείξεις και τραπεζικά εμβάσματα»!
Σε άλλα σχόλια του ο κ. Σαββίδης εξέφρασε την έκπληξη του γι΄αυτά που άκουσε για τη διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο της οποίας το μήκος, όπως είπε είναι μεγαλύτερο από το μήκος του Αμαζονίου!! Ο κ. Σαββίδης, τόνισε επίσης ότι τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Παπασταύρου δεν είναι απλά σοβαρά. «Προσωπικά, βίωσα μεγάλο μαράζι με τα στοιχεία τα οποία μου έδωσε. Υπάρχει πολλή μαυρίλα στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Είναι μια αρρωστημένη κατάσταση. Η μπίζινα είναι μεγάλη και εμπλέκεται πολύς κόσμος», είπε ο Χάρης Σαββίδης.
Ο κ. Σαββίδης, ο οποίος ορθά απέφυγε να αποκαλύψει οποιαδήποτε λεπτομέρεια για την κατάθεση του κ. Παπασταύρου ή οτιδήποτε επί της ουσίας της κατάθεσης, είπε επίσης ότι το πόρισμα που συνέταξε έγινε ομόφωνα δεκτό από τα 4 μέλη, της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού που ήταν στη συνεδρία και στη συνέχεια δόθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα.
Το πόρισμα όμως αυτό αποσύρθηκε για άγνωστο λόγο και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη.
Μπορεί να έχει δίκαιο ο παραιτηθείς πρόεδρος ότι δεν υπάρχουν κανονισμοί λειτουργίας της Επιτροπής, αλλά εκείνο που απουσιάζει είναι η πολιτική βούληση για κάθαρση του στάβλου του Αυγεία, όπως αποκάλεσε το κυπριακό ποδόσφαιρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν χρειάζονταν κανονισμοί ούτε για την περίπτωση των εικονικών μεταγραφών ούτε για το πόρισμα Σαββίδη σχετικά με την κατάθεση Παπασταύρου.
Η κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσης να καταθέσει ολοκληρωμένη αθλητική νομοθεσία εδώ και 13 μήνες. Ούτε και αυτό έγινε. Είμαστε από τα λίγα κράτη που έχει αθλητική νομοθεσία του 1967, τη στιγμή που όλα άλλαξαν στον αθλητισμό, ο οποίος επαγγελματοποιήθηκε και εμποροκοποιήθηκε στον υπέρτατο βαθμό!