Υποβολή πρότασης για υιοθέτηση ψηφίσματος για Αμμόχωστο και Κυπριακό στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Πρόταση για υιοθέτηση ψηφίσματος υπέρ της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υποβλήθηκε επισήμως από μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), κατόπιν πρωτοβουλίας του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας.

Η πρόταση ψηφίσματος συγκέντρωσε τις προαπαιτούμενες υπογραφές 20 μελών της Συνέλευσης και θα συζητηθεί στην ολομέλεια πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.

Η πρωτοβουλία του Προέδρου του Συνδέσμου Αμμοχώστου ΜΒ Δρ. Βασίλη Μαύρου βρήκε αρωγό το μέλος της Συνέλευσης και βουλευτή του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Γκεραίντ Ντέιβις, ο οποίος συνέταξε την πρόταση ψηφίσματος με τη συνδρομή του Δρ Μαύρου και του Συνδέσμου.

Η πρόταση κατατέθηκε τελικά με τις υπογραφές ακόμα 21 μελών της PACE από τις αντιπροσωπείες της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών. Ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου ευχαριστεί ιδιαίτερα την κα. Ντόρα Μπακογιάννη για την «πολύτιμη» βοήθεια που παρείχε στην πλήρωση των προϋποθέσεων για την υποβολή της πρότασης ψηφίσματος.

Ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου ΜΒ τονίζει ότι είναι το πρώτο ψήφισμα αυτού του περιεχομένου που κατατίθεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το κείμενο του ψηφίσματος αναφέρει ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα πρέπει να επαναβεβαιώσει τη στήριξή της σε μία συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα και πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, «σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτό ακόμα δεν έχει επιτευχθεί».

Στη συνέχεια αναφέρεται στην περίπτωση της Αμμοχώστου και των ανεκπλήρωτων ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου.

Τονίζεται ότι η Συνέλευση θα πρέπει να ενεργήσει όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που με το ψήφισμα της 26ης Νοεμβρίου 2020 για τα Βαρώσια καταδίκασε τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην περιοχή και προειδοποίησε ότι το μερικό «άνοιγμα» των Βαρωσίων αποδυναμώνει την προοπτική λύσης.

Το κείμενο του ψηφίσματος καταλήγει: «Υπογραμμίζοντας το κάλεσμα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και του Πλαισίου Έξι Σημείων της 30ής Ιουνίου 2017 και των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί, η Συνέλευση θα πρέπει:
• να καλέσει την Τουρκία να ενεργήσει σύμφωνα με τα ψήφισμα του ΣΑ των ΗΕ και να επιστρέψει την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της,
• να επαναβεβαιώσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους της προς όφελος όλου του λαού της Κύπρου,
• να προτρέψει τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να συνεργαστεί και να απέχει από ενέργειες που δε συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ».

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,