ΥΠΟΙΚ: Θα προσφύγουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για κάλυψη των αυξημένων δαπανών υγείας

H Κύπρος θα προσφύγει στο ταμείο στήριξης από την κρίση της πανδημίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για άντληση φθηνής ρευστότητας με στόχο την κάλυψη των αυξημένων δαπανών υγείας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

«Φυσικά θα αξιοποιηθεί ο ΕΜΣ για τις δαπάνες υγείας», δήλωσε ο κ. Πετρίδης στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκπομπής Science Hoaxes. Εξήγησε ότι θα πρέπει πρώτα να κοστολογηθούν οι δαπάνες υγείας που έχουν ήδη καταβληθεί ή θα καταβληθούν στη συνέχεια, όπως η νέα μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και τα διαγωνιστικά τεστ για τον κορωνοϊό. Υπενθυμίζεται ότι οι διαγνώσεις που έχουν γίνει για περιστατικά κορωνοϊού πλησιάζουν τις 90.000 από τις οποίες μεγάλο μέρος του κόστους έχει καταβληθεί από το κράτος. «Ο σκοπός είναι να κοστολογηθούν (οι δαπάνες) και να αντληθεί δανειοδότηση από τον ΕΜΣ με φθηνή ρευστότητα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Βάσει τον όρων που έχουν συμφωνηθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, τα δάνεια στο πλαίσιο του Ταμείου του ΕΜΣ συνολικής δυναμικότητας €540 δισ, δίνονται για κάλυψη των δαπανών υγείας και χωρίς προααπαιτούμενα.  Κάθε κράτος μπορεί να αντλήσει μέχρι το 2% του ΑΕΠ του το 2019. Η διάρκεια των δανείων είναι μέχρι 10 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο, με τον Μηχανισμό να χρεώνει ένα ετήσιο περιθώριο, πέραν από το κόστος δανεισμού του ιδίου του οργανισμού. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email