Υπογραφή Πρωτοκόλλου μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας – Δήλωση Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη

Διαβάστε πιο κάτω τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη για την υπογραφή πρωτοκόλλου μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας :

Υπογράφηκε σήμερα, το Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συμφωνία για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας αναφορικά με Φόρους επί του Εισοδήματος και του Κεφαλαίου μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του οποίου η διαπραγμάτευση οριστικοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, μετά από εντατικές διαβουλεύσεις. 

Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου διασφαλίζει τη συνέχιση της εφαρμογής της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, η οποία αναμφισβήτητα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, εφόσον μεταξύ άλλων ενθαρρύνονται οι επενδύσεις, το εμπόριο σε όλους τους τομείς της οικονομίας αλλά και η αγορά εργασίας.

Στο υπογραφέν Πρωτόκολλο συμφωνήθηκε η αύξηση του φόρου που παρακρατείται στα εισοδήματα από μερίσματα και τόκους στο 15% αντίστοιχα, όπως είχε προταθεί από τη Ρωσική πλευρά και παράλληλα υιοθετούνται εξαιρέσεις, όπως είχε ζητήσει η κυπριακή πλευρά από εισοδήματα των ρυθμισμένων οντοτήτων, όπως είναι τα ταμεία συντάξεως και οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και οι εισηγμένες εταιρείες με συγκεκριμένη μετοχική διαβάθμιση. Επιπλέον, μεταξύ άλλων η κυπριακή πλευρά, διασφάλισε την εξαίρεση του φόρου παρακράτησης επί των τόκων εταιρικών και κυβερνητικών χρεογράφων, καθώς και των ευρωομολόγων.

Παράλληλα, ως Κυβέρνηση έχουμε διασφαλίσει ότι σε ανάλογες ρυθμίσεις θα προβεί η Ρωσική Ομοσπονδία με άλλους εταίρους της εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της οικονομικής της πολιτικής, ώστε να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού με άλλες χώρες όπου η Ρωσική Ομοσπονδία διατηρεί τέτοιου είδους συμφωνίες.

Τελειώνοντας, επιθυμώ να τονίσω ότι η Κυβέρνηση μας αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που προσφέρουν οι διμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο των μεταβαλλόμενων διεθνών συνθηκών, με στόχο να διασφαλιστεί η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής πολυεθνικών εταιρειών.

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,