Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος και ο Υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος των ΗΠΑ κ. Keith Krach υπέγραψαν σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, Μνημόνιο για ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – ΗΠΑ σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, στο πλαίσιο της ανάπτυξης συνεργειών σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων.

Το μνημόνιο υπογράφηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Υφυπουργού Krach στην Κύπρο και την Εσθονία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός αξιωματούχος έχει προγραμματίσει συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματικούς παράγοντες για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την ασφάλεια των δικτύων 5G, θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος και θέματα που άπτονται εθνικής ασφάλειας.  

Σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο Υφυπουργός κ. Κυριάκος Κόκκινος καλωσόρισε θερμά τον Αμερικανό Υφυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι ήρθε η ώρα να δώσουμε νέα ώθηση και να οικοδομήσουμε μια ακόμη πιο ουσιαστική σχέση, διευρύνοντας την υφιστάμενη μεταξύ μας συνεργασία και αναπτύσσοντας συνέργειες τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Η στενή συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης του Covid-19 και τη μεγιστοποίηση της αξίας των τεχνολογικών και καινοτόμων λύσεων που αναπτύσσονται», σημείωσε ο κ. Κοκκίνος, προσθέτοντας ότι «η σημερινή υπογραφή του Μνημονίου για θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας επιβεβαιώνει την αμοιβαία βούλησή μας να επιδιώξουμε μια διευρυμένη συνεργασία και να επιταχύνουμε αποτελέσματα που θα μεταφράζονται σε απτά οφέλη για την κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο κ. Krach, σημείωσε ότι «υπάρχουν σημαντικές συνέργειες και αμοιβαία επωφελείς ευκαιρίες συνεργασίας, αξιοποιώντας τις τεχνικές και επιστημονικές δυνατότητες της Αμερικής, καθώς και τη στρατηγική γεωγραφική θέση και την δυναμική της Κύπρου σε τομείς όπως το FinTech». Μέσω της συνεργασίας και κτίζοντας πάνω στις κοινές μας αξίες, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον μαζί, δήλωσε, προσθέτοντας πως «η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όμοια σκεπτόμενων χωρών δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα από ό,τι σήμερα, για την προώθηση αρχών όπως η διαφάνεια, η λογοδοσία, ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικότητας και της ελευθερίας της έκφρασης, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και η αυστηρότητα και ακεραιότητα στην επιστημονική έρευνα».

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,