Υποχρέωση της Πολιτείας η διακρίβωση τύχης αγνοουμένων, είπε η Υπ. Δικαιοσύνης

Είναι υποχρέωση μας ως Πολιτεία να επιδιώξουμε με κάθε δυνατό τρόπο τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας, είπε την Κυριακή σε ομιλία της, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, στην κηδεία των οστών του πεσόντα αγνοούμενου κατά την τουρκική εισβολή Κωνσταντίνου Χ” Κυπριανού στον Ιερό Ναό του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο.

Τα οστά του πεσόντα Χ’’ Κυπριανού εντοπίστηκαν την περίοδο 17-20 Αυγούστου του 2021 στην περιοχή Λιμνίτη, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ομιλία της, η Υπουργός ανέφερε ότι ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε συνετά τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις, για μια δίκαιη, έντιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, όπου θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες του συνόλου του κυπριακού λαού, ώστε να μπορεί να συμβιώνει ειρηνικά και σε συνθήκες ασφάλειας στη γη των προγόνων του.

Αναφερόμενη στην ζωή του Χ’’ Κυπριανού, είπε ότι στις 20 Ιουλίου 1974, κατατάγηκε ως έφεδρος στο 261 Τάγμα Πεζικού, το οποίο έδρευε στη Γαλήνη και ήταν χώρος κατάταξης εφέδρων.

Ο Χ’’ Κυπριανού, όπως και οι υπόλοιποι άνδρες του 261 Τάγματος Πεζικού, παρέμεινε εντός της βάσης του τάγματος μέχρι το βράδυ της επόμενης μέρας, οπότε και έλαβαν οδηγίες να μεταβούν στην περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Λιμνίτης, στο οποίο η Εθνική Φρουρά γνώριζε ότι υπήρχαν εξοπλισμένοι Τουρκοκύπριοι και ήταν επικίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.

Οι άνδρες του 261 Τ.Π, ανάμεσά τους κ ο Χ’’ Κυπριανού, φθάνοντας στην περιοχή Λιμνίτη, έλαβαν θέσεις μάχης έξω από το χωριό αξιολογώντας την κατάσταση και αναμένοντας οδηγίες για αποστολή.

Το πρωί της 22ας Ιουλίου, μια ομάδα με επικεφαλής Λοχαγό της Εθνικής Φρουράς έλαβε οδηγίες να εισέλθει εντός του Λιμνίτη και να καταστρέψει μια μηχανή, η οποία βρισκόταν σε λειτουργία άγνωστης χρήσης και χρησιμοποιείτο από ένοπλους Τουρκοκύπριους. Η ομάδα με μεγάλες προφυλάξεις έφθασε στη θέση της μηχανής την οποία και κατέστρεψε, αποκαλύπτοντας όμως πλέον την παρουσία της πίσω από τις γραμμές των Τούρκων.

Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών και προσπάθεια της ομάδας να επιστρέψει στις αρχικές της θέσεις, αφού είχε ήδη ολοκληρώσει την αποστολή της.

Από τη μοιραία εκείνη ανταλλαγή πυρών, κάποια μέλη της ομάδας, ανάμεσα τους και ο Λοχαγός τραυματίστηκαν θανάσιμα και μεταφέρθηκαν από άνδρες των Ηνωμένων Εθνών στις θέσεις της Εθνικής Φρουράς, κάποιοι άλλοι κατόρθωσαν να φθάσουν μέχρι τις θέσεις της Εθνικής Φρουράς, ενώ του Χ’’ Κυπριανού και ενός ακόμη στρατιώτη χάθηκαν τα ίχνη τους και έκτοτε δεν έδωσαν σημεία ζωής και τα ονόματά τους περιλήφθηκαν στον θλιβερό κατάλογο των αγνοουμένων.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,