Η Ολομέλεια ψήφισε τα νομοσχέδια για τις ταξιδιωτικές αποζημειώσεις (κουπόνια) και την εθελοντική μείωση ενοικίων

Σε νόμο ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον τουρισμό που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά την παραχώρηση πιστωτικής σημείωσης (κουπονιού) από τουριστικές επιχειρήσεις με κυβερνητική εγγύηση προς καταναλωτές, που δεν απόλαυσαν τα προϊόντα που αγόρασαν και προπλήρωσαν λόγω ακυρώσεων που προέκυψαν από τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια της Βουλής με 34 ψήφους υπέρ, 1 εναντίον και 17 αποχές ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο με το οποίο παραχωρείται το δικαίωμα σε διοργανωτές ταξιδίων, τουριστικές ή ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να εκδίδουν στα αντισυμβαλλόμενα μέρη πιστωτικές σημειώσεις για προπληρωμές που έχουν λάβει, σε περιπτώσεις ακυρώσεων συμβάσεων, λόγω της πανδημίας του COVID-19. Ταυτόχρονα παραχωρεί κυβερνητικές εγγυήσεις προς όφελος των δικαιούχων των πιστωτικών σημειώσεων, σε περιπτώσεις που διοργανωτές ταξιδίων, τουριστικές ή ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που εξέδωσαν  πιστωτικές  σημειώσεις καταστούν αφερέγγυοι. Προηγουμένως η Ολομέλεια καταψήφισε δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο Γιώργος Περδίκης για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με 21 ψήφους υπέρ και 31 εναντίον. Οι τροπολογίες αποσκοπούσαν σε ξεκάθαρη αναφορά στον νόμο της μη παραβίασης των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των καταναλωτών με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και την εξασφάλιση των εργαζομένων των επιχειρήσεων που θα τυγχάνουν της προστασίας του νόμου αυτού από απόλυση για 6 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην επίσημη εφημερίδα του κράτους.

Στην έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών προς την Ολομέλεια της Βουλής γίνεται αναφορά στο επίμαχο ζήτημα της μη άμεσης επιστροφής των καταβληθέντων στους καταναλωτές τοις μετρητοίς εφόσον αυτά ζητηθούν και προστίθεται ότι επισημάνθηκε απ’ όλους τους αρμοδίους ότι υπό τις περιστάσεις η προτεινόμενη λύση κρίνεται ως η πλέον πρόσφορη, καθώς διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να λάβουν κουπόνια ίσης αξίας και με τα ίδια χαρακτηριστικά του αγορασθέντος πακέτου τα οποία αν τελικά δεν χρησιμοποιηθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 θα λαμβάνουν ως επιστροφή τοις μετρητοίς το αργότερο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022. Αναφέρεται επίσης ότι ταυτόχρονα οι καταναλωτές δεν χάνουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, ήτοι να διεκδικήσουν δικαστικώς τα οφειλόμενα βάσει των διατάξεων της εναρμονιστικής νομοθεσίας, η οποία ως υπερεθνικό δίκαιο υπερισχύει κάθε εθνικής ρύθμισης. Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον στο επίμαχο ζήτημα δοθούν άλλες λύσεις που υπό τις περιστάσεις αντενδείκνυνται, οι διοργανωτές ταξιδίων συνακόλουθα καταστούν αφερέγγυοι και οι επιπτώσεις τόσο επί του κοινωνικού συνόλου όσο και επί των καταναλωτών θα είναι ακόμη μεγαλύτερες από την προσωρινή αποστέρηση των όσων έχουν καταβάλει για αγορά ταξιδιωτικών πακέτων.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι θα πληρώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και επανέλαβε την προ πολλού διατυπωθείσα θέση της ΕΔΕΚ να σταματήσει η οικονομία να στηρίζεται στους τομείς, του τουρισμού και του κατασκευαστικού. Διερωτήθηκε περαιτέρω γιατί το νομοσχέδιο δεν ενσωματώθηκε σε αυτό με τις κρατικές εγγυήσεις.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων είπε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που η Κύπρος αναπτύσσει την οικονομία της και να εστιάσει στον πρωτογενή τομέα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η πανδημία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία και το εργαλείο των πιστωτικών σημειώσεων βρίσκεται στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη και είναι εργαλείο διαχείρισης της κατάστασης. Ανέφερε ακολούθως ότι εγείρονται ζητήματα δικαιωμάτων των καταναλωτών και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν έχει οδηγίες και συστάσεις προς τα κράτη – μέλη ότι στις πιστώσεις πρέπει, να διασφαλίζεται το δικαίωμα των καταναλωτών να επιλέγουν. Είπε ότι με το κείμενο του νομοσχεδίου δεν διασφαλίζεται με τον δικαίωμα αυτό κατά τον τρόπο που υποδεικνύει η Κομισιόν και δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ θα τηρήσει αποχή επειδή αναγνωρίζει την ανάγκη στήριξης του τουρισμού.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης, είπε ότι το κράτος εγγυάται τη φερεγγυότητα, για τον καταναλωτή. Ζήτησε να μην κάψουμε όλο το πάπλωμα με ρυθμίσεις που θα βαθύνουν την κρίση. Πρόσθεσε ότι ο νόμος στέλνει το μήνυμα στον διοργανωτή ταξιδιού, ότι υπάρχει εξασφάλιση με κρατική εγγύηση και επεσήμανε ότι στον νόμο μπήκε πρόνοια για να μπορεί ο δικαιούχος να δώσει σε άλλο το κουπόνι και να πάρει τα χρήματα του. Ανέφερε ακόμα πως πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια,

Η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου παρατήρησε ότι ο ορισμός της αφερεγγυότητας στον νόμο είναι αυστηρός και δεν εγγυάται τη μερική αδυναμία στον υπόχρεο να πληρώνει τις υποχρεώσεις τους. Δήλωσε επίσης ότι στηρίζει τις τροπολογίες των Οικολόγων.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας αφού ανέφερε ότι πρέπει να διαμορφώσουμε διαφορετικό μοντέλο οικονομίας, πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να στηριχθεί ο τουρισμός, δήλωσε ότι στηρίζει τις τροπολογίες των Οικολόγων και εξέφρασε την άποψη ότι η Κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες εσωτερικού τουρισμού.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι ο κορωνοϊός ανέδειξε τις αδυναμίες της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι αλλάζουν σε όλο τον κόσμο τα δεδομένα στον τουρισμό και εξέφρασε την άποψη ότι να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας. Παρατήρησε επίσης ότι με τον νόμο, χαλαρώνει αλλά δεν εξαλείφεται το δικαίωμα του καταναλωτή να επιλέγει και επεσήμανε ότι άμεση επιστροφή των καταβληθέντων χρημάτων θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε κλείσιμο.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης έκανε λόγο για προσπάθεια για ωραιοποίησης της κατάστασης, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα.

Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο, ο κ Στεφάνου διευκρίνισε ότι το ΑΚΕΛ θα υπερψήφιζε το νομοσχέδιο αν υπερψηφίζονταν οι τροπολογίες των Οικολόγων διαφορετικά θα επιμείνει στην αποχή.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, παρατήρησε πως όταν προκύψουν προβλήματα γίνονται αναφορές για λάθος επένδυση στον τουρισμό, στις υπηρεσίες, στον κατασκευαστικό τομέα, προσθέτοντας «μα αυτή είναι η Κύπρος». Ακολούθως είπε ότι το ΑΚΕΛ «μας τα χάλασε» με υπερψήφιση των τροπολογιών, καθώς ακυρώνουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και είναι καλύτερα να καταψηφιστεί. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι εργαζόμενοι που πάει να προστατεύσει η μία τροπολογία αν δεν ψηφιστεί ο νόμος θα πάνε στην ανεργία. Ανέφερε επίσης ότι οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που λαμβάνουν στήριξη, για τους εργαζόμενους, περιλήφθηκαν στους νόμους στήριξης. Είπε ακόμα ότι ξεχνούν την εποχικότητα για τον τουρισμό και επανέλαβε πως αν περάσουν οι τροπολογίες καλύτερα να μην ψηφιστεί ο νόμος.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι οι τροπολογίες δεν αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του νόμου και είπε πως περιέχουν ό,τι συστήνει η ΕΕ που οι ευρωπαϊστές δεν αποδέχονται.

Η Βουλή, που συνήλθε στην πρώτη κανονική συνεδρία στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξένια, ψήφισε και το νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί φορολογίας εισοδήματος νόμου, με την οποία προτείνεται η παραχώρηση φορολογικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητη ιδιοκτησία (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), με στόχο να προβούν σε εθελοντική μείωση του ενοικίου από 30% μέχρι 50% μέχρι τρεις μήνες από 1η Ιουνίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2020. Προηγουμένως καταψήφισε δύο τροπολογίες που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων.

Η κυβέρνηση καλεί τους ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν το κίνητρο και την κρατική αρωγή, και να προβούν σε μειώσεις ενοικίων σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί επιπτώσεις λόγω της πανδημίας, προς όφελος τόσο της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων από τις οποίες αποκομίζουν εισοδήματα, όσο και για την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας γενικότερα. Σημειώνεται ότι, συμπληρωματικά η κυβέρνηση έχει προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για απαγόρευση των εξώσεων για περίοδο δύο μηνών, η οποία έχει επεκταθεί μέχρι και το Σεπτέμβριο με πρόταση νόμου.

Διαβάστε περισσότερα: Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,