Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ξεκίνησε την Τετάρτη τη συζήτηση πρότασης νόμου για ποινικοποίηση του φαινομένου του εκφοβισμού (μπούλινγκ), με ποινές μέχρι δύο χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο μέχρι και 10.000 ευρώ.
Την σχετική πρόταση νόμου κατέθεσε εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Βουλευτής Ανδρέας Πασιουρτίδης.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Επιτροπής Νομικών, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι η συζήτηση για ποινικοποίηση του εκφοβισμού είναι πολύ σοβαρή, αφού πρόκειται για μια πραγματικότητα της σύγχρονης κοινωνίας, της σύγχρονης ζωής και έχει ποινικοποιηθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου και υπάρχουν συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στην Επιτροπή, ανέφερε, ακούστηκαν πολλές απόψεις και ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να στείλει το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατό και δεν θα γίνει ανεκτός ο εκφοβισμός, η περιθωριοποίηση οποιουδήποτε πολίτη, οποιουδήποτε εργαζόμενου όπου και να βρίσκεται.
Ο κ. Πασιουρτίδης, ανέφερε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει το φαινόμενο του μπούλινγκ ως μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ ανέλαβε τους τελευταίους μήνες πρωτοβουλία για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, αλλά και για τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης ολοκληρωμένης νομοθεσίας αναφορικά με το φαινόμενο του εκφοβισμού.
Ανέφερε επίσης ότι όλοι οι φορείς που παρευρέθηκαν στην Επιτροπή για να καταθέσουν τις απόψεις, τους συμφωνούν με αυτή την πρωτοβουλία και με τον σκοπό της. Συμπλήρωσε ότι μέσα από τη συζήτηση στις επόμενες συνεδρίες και μέσα από υπομνήματα όλων των φορέων τεχνοκρατών, συντεχνιών και ξεχωριστά ατόμων που θέλουν να βοηθήσουν, θα γίνει προσπάθεια διαμόρφωσης ενός κειμένου για ποινικοποίηση του φαινομένου του εκφοβισμού, ώστε να μπει ένα λιθαράκι για την καταπολέμηση του φαινομένου που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις τόσο στον κόσμο, όσο και στην Κύπρο. Στόχος πρόσθεσε είναι να μην κινδυνεύει η ζωή, η αξιοπρέπεια, ή η υγεία του και κανείς να μην οδηγείται στην κοινωνική απομόνωση εξαιτίας τέτοιων φαινομένων.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι τροποποιείται ο ποινικός κώδικας και εισάγεται ξεχωριστό ποινικό αδίκημα για το φαινόμενο του εκφοβισμού. Προβλέπονται ποινές φυλάκισης μέχρι 2 χρόνια και 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που γίνεται από άτομο που υπέχει θέση εξουσίας, πρόσθεσε, είναι πέντε χρόνια και μέχρι 10.000 ευρώ.
Ερωτηθείς κατά πόσο αφορά και ανήλικους, είπε ότι δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά το αξιόποινο των ανηλίκων που πρέπει να είναι δεκατεσσάρων ετών και άνω για να είναι ποινικά υπεύθυνοι. Υπενθύμισε ότι ψηφίστηκε πέρυσι η νομοθεσία για τους ανήλικους παραβάτες που προβλέπει συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισής τους, από τη στιγμή της σύλληψης, της εξιχνίασης και διερεύνησης ενός αδικήματος και εναλλακτικές ποινές για ανηλίκους.
Πηγή: ΚΥΠΕ