Ο ξεχωριστός διακανονισμός για τις ζημιές που προκάλεσε το ναυάγιο του Prestige δεν επηρεάζουν την απόφαση για αποζημίωση, έκρινε το ΔΕΕ

Οι διαδικασίες για διακανονισμό που κινήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε λόγω του ναυαγίου του πετρελαιοφόρου Prestige το 2002 στα ανοιχτά της Γαλικίας στη βορειοδυτική Ισπανία, δεν μπορούν να εμποδίσουν την αναγνώριση της απόφασης ισπανικού δικαστηρίου κατά την οποία ο ασφαλιστής υποχρεούται να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν, σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Όπως σημειώνει το ΔΕΕ, η μόνη περίπτωση όπου η επιβεβαίωση διαιτητικής απόφασης μπορεί να εμποδίσει την αναγνώριση δικαστικών αποφάσεων από άλλα κράτη μέλη, είναι αν το περιεχόμενο της διαιτητικής απόφασης θα μπορούσε να είχε ληφθεί με βάση τον κοινοτικό κανονισμό 44/2001.

Τον Νοέμβριο του 2002, το πετρελαιοφόρο Prestige το οποίο έφερε σημαία των Μπαχαμών, κόπηκε στα δύο μετά από καταιγίδα και βυθίστηκε στα ανοιχτά της Γαλικίας, ενώ μετέφερε 70 χιλιάδες τόνων καύσιμου πετρελαίου.

Η πετρελαιοκηλίδα προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε παραλίες, πόλεις και χωριά στις βόρειες ακτές της Ισπανίας και τις δυτικές ακτές της Γαλλίας. Το δυστύχημα έγινε αφορμή για δύο υποθέσεις, μια στο Ηνωμένο Βασίλειο και μια στην Ισπανία, μεταξύ της Ισπανίας και της εταιρείας που είχε ασφαλίσει το σκάφος (The London Steam-Ship Owners’ Mutual Insurance Association Limited).

Η πρώτη υπόθεση, την οποία κίνησε το Ισπανικό κράτος μαζί με άλλους επηρεαζόμενους από την πετρελαιοκηλίδα ενώπιον της ισπανικής δικαιοσύνης κατά της ασφαλιστικής εταιρείας, είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί εντολή στην εταιρεία να καταβάλει αποζημιώσεις μέχρι ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων όπως ορίζεται στο σχετικό συμβόλαιο (περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ).

Η δεύτερη υπόθεση, που ακολούθησε την πρώτη, ήταν διαδικασία διαιτησίας την οποία κίνησε η ασφαλιστική εταιρία ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης επικαλούμενη πρόνοιες του συμβολαίου. Η βρετανική δικαιοσύνη έκρινε πως οι διεκδικήσεις της Ισπανίας για αποζημιώσεις έπρεπε να είχαν κατατεθεί στο πλαίσιο της διαδικασία διαιτησίας, καθώς και πως βάσει του συμβολαίου η ασφαλιστική εταιρεία δεν έπρεπε να θεωρηθεί υπεύθυνη από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες του σκάφους δεν πλήρωσαν προηγουμένως αποζημιώσεις στην Ισπανία. Η απόφαση υπέρ της ασφαλιστικής εταιρείας επιβεβαιώθηκε από τα Βρετανικά δικαστήρια μετά από έφεση της Ισπανίας.

Παράλληλα, η Ισπανία αιτήθηκε ενώπιον της Βρετανικής δικαιοσύνης την αναγνώριση της Ισπανικής απόφασης σύμφωνα με την οποία η εταιρεία υποχρεούται να πληρώσει αποζημίωση, αίτηση την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο του ΗΒ αποδέχθηκε το 2019. Μετά από έφεση της ασφαλιστικής εταιρείας, οι Βρετανικές δικαστικές αρχές παρέπεμψαν στο ΔΕΕ το ερώτημα της ερμηνείας σχετικού κανονισμού (44/2001) που αφορά τη δικαιοδοσία, αναγνώριση και εφαρμογή αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις.

Όπως αναφέρει η απόφαση, οι βρετανικές αρχές ζήτησαν να διευκρινιστεί κατά πόσο θα μπορούσε να αρνηθεί να αναγνωρίσει την Ισπανική απόφαση λόγω της ύπαρξης Βρετανικής απόφασης σε υπόθεση διακανονισμού.

Το ΔΕΕ έκρινε ουσιαστικά πως οι πρόνοιες και οι στόχοι του κανονισμού δεν μπορούν να προσπεραστούν με βάση απόφαση για διακανονισμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,