Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας ΄Εμιλυς Γιολίτη στη διαδικτυακή διάλεξη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

«Η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων στην Κύπρο»

Η μεταρρύθμιση των δικαστηρίων αποτελεί ύψιστο στόχο για την ενίσχυση όλων σφαιρικά των παραγόντων που σχετίζονται και μπορούν να συμβάλουν στην ταχεία, ομαλή και απρόσκοπτη απονομή της δικαιοσύνης, με απόλυτο σεβασμό στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία και αυτονομία της, τόνισε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Έμιλυ Γιολίτη, σε διαδικτυακή διάλεξη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου με θέμα «Η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων στην Κύπρο».

Στην ομιλία της ανέφερε πως η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης αποτελεί όραμα και δεδηλωμένο στόχο της παρούσας Κυβέρνησης, προσθέτοντας πως είναι ένας στόχος που δεν παρέμεινε στα χαρτιά ως θεωρία και είπε πως «προχωρούμε στην υλοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης, στην οποία πιστεύουμε απόλυτα. Η θέση μας, την οποία θεωρώ ότι ενστερνίζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν την προσπάθεια, είναι ότι το δικαστικό μας σύστημα χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Κι αυτό γιατί η ταχύτητα με την οποία απονέμεται σήμερα η δικαιοσύνη στη χώρα μας δεν μας τιμά. Αντίθετα, πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του δικαστικού συστήματος. Καθημερινά ακούμε πολίτες να διαμαρτύρονται για τη βραδεία ταχύτητα που παρατηρείται στην εκδίκαση των υποθέσεών τους. Και έχουν δίκαιο. Άλλωστε, δικαιοσύνη που αργεί, δεν είναι δικαιοσύνη – μια θέση με την οποία συμφωνούμε απόλυτα».

Η κα Γιολίτη ανέφερε πως η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί της, είναι σαφώς, εκ των ύψιστων προτεραιοτήτων της. Η μεταρρύθμιση, πρόσθεσε,  θα αποτελέσει την εκ θεμελίων αναδόμηση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, αφού αυτή θα αλλάξει άρδην και καινοτόμα τον τρόπο, αλλά και την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης.

Σημείωσε πως μέχρι σήμερα έχει γίνει σημαντική και ουσιαστική εργασία, προσθέτοντας πως «έχουν ήδη συσταθεί και λειτουργούν το Διοικητικό Δικαστήριο και το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, ενισχύθηκαν τα Δικαστήρια με τη δημιουργία νέων θέσεων δικαστών και επεκτάθηκε το σύστημα στενοτύπησης για την άμεση καταγραφή των πρακτικών της δικαστικής διαδικασίας. Κατατέθηκαν και εκκρεμούν στη Βουλή σημαντικά νομοσχέδια, που προνοούν για τη δημιουργία δικαστηρίων ειδικής δικαιοδοσίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε εξειδίκευση των Δικαστών, όπως είναι το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο. Επίσης, εκκρεμεί νομοσχέδιο για την επέκταση των κλιμάκων δικαιοδοσίας του Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή και του Επαρχιακού Δικαστή, ώστε να εξασφαλισθεί μεγαλύτερη ευελιξία στο σύστημα κατανομής των υποθέσεων. Το περσινό καλοκαίρι ψηφίσθηκαν τα νομοσχέδια για την ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Δικαστών, γεγονός που θα οδηγήσει στη συνεχή και τακτική εκπαίδευσή τους, ουσιώδους σημασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας της Δικαιοσύνης».

Αναφερόμενη ειδικότερα στα νομοσχέδια για την αναδιάρθρωση των ανώτατων βαθμίδων της δικαιοσύνης και τη δημιουργία νέου Εφετείου για την ταχεία εκδίκαση των εφέσεων, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ανέφερε πως παρά το ότι πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες, εντατική εκ νέου διαβούλευσή τους, στα πλαίσια Ομάδας Εργασίας, υπό την προεδρία της, στην οποία συμμετείχαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο τελευταίος πολύ ενεργά και εποικοδομητικά και παρά το ότι υπήρχε κατάληξη σε κοινά αποδεκτές λύσεις, με κάποιες επιφυλάξεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, «με μεγάλη μου απογοήτευση ενημερώθηκα την περασμένη Τετάρτη, για την απόφαση των βουλευτών της αντιπολίτευσης να μην προωθήσουν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια, καθυστερώντας κι άλλο την πολύ αναγκαία αυτή μεταρρύθμιση».

Η κα Γιολίτη είπε ότι με τα νομοσχέδια, λειτουργούν το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Δικαστήριο, με πρόσθετη, υπό προϋποθέσεις, τριτοβάθμια δικαιοδοσία και στα δύο αυτά δικαστήρια, καθιδρύεται Εφετείο, για την εκδίκαση των εφέσεων, το οποίο θα λειτουργεί σε Τμήματα με τριμελή σύνθεση, ο δε αριθμός των Δικαστών που θα το απαρτίζουν δεν θα υπερβαίνει τους δεκαέξι, διευρύνεται η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, με Δικαστές διαφόρων βαθμίδων, αλλά και εξωδικαστικούς, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, δημιουργείται Δευτεροβάθμιο Δικαστικό Συμβούλιο για τον ακυρωτικό έλεγχο των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και επαναλειτουργούν τα δύο Συμβούλια που προβλέπονται στο Σύνταγμα για τους Δικαστές του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αντίστοιχα.

Πρόσθεσε ότι πέραν των νομοσχεδίων, υπάρχουν έργα που προωθούνται από το Ανώτατο Δικαστήριο, κάτω από την αποκλειστική συνταγματική του αρμοδιότητά, όπως είναι η αναθεώρηση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, σε συνεργασία πάντοτε με τον δικηγορικό κόσμο και η εκκαθάριση του όγκου των καθυστερημένων υποθέσεων, έργα που τρέχουν παράλληλα αυτό το διάστημα.

Ανάφερε ακόμη ότι πέραν των διαρθρωτικών αλλαγών που προνοούνται στα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης, επιβάλλεται ακόμα να γίνουν και εκείνες οι διοικητικές και διαδικαστικές αλλαγές που χρειάζονται για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων – διαδικασία μικροδιαφορών, μείωση των αναβολών, εισαγωγή του συστήματος ψηφιακής τήρησης πρακτικών (digital audio recording) αντί στενογράφησης, η δημιουργία νέων δομών για τη διοίκηση των Δικαστηρίων, με υπηρεσίες που θα χειρίζονται θέματα διοικητικής φύσεως, σύμφωνα με την έκθεση των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων και το πολύ σημαντικό κομμάτι της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης που προβάλλει πλέον ως επιτακτική ανάγκη των καιρών, ώστε να απλοποιηθεί και επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης.

Σημειώνοντας πως η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης είναι εκ φύσεως πολύπτυχο θέμα, που απαιτεί ταυτόχρονα συνεχή διαβούλευση και συνεργασία μεταξύ όλων των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειές της για τη συνέχιση και ολοκλήρωση αυτής της πολυπόθητης μεταρρύθμισης και πως επιθυμία και επιδίωξή της είναι όλοι να καταστούν κοινωνοί αυτής της προσπάθειας.

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή της για τη θετικότητα, που εισπράττει, τόσο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, όσο και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για τη μεταρρύθμιση και εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την ομοθυμία με την οποία όλοι μαζί συνεργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε ακόμα πως θα επιδιώξει  εκ νέου επαφές με τα πολιτικά κόμματα και πως είναι στη διάθεση όλων για συζήτηση, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα η μεταρρύθμιση να γίνει και πράξη.

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,