Υπόθεση οικονομικής διευθύντριας Huawei: Απορρίφθηκε το αίτημα της για μη έκδοση στις ΗΠΑ

Μια Καναδή δικαστής απεφάνθη σήμερα ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαδικασίες έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Μενγκ Ουάνγκζου, της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei, σε μια υπόθεση που έχει πυροδοτήσει σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ του Πεκίνου και της Οτάβας.

Η Μενγκ Ουάνγκζου συνελήφθη στα τέλη του 2018 στο Βανκούβερ, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον που την κατηγορεί για τραπεζική απάτη και προσπάθεια παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν. Έκτοτε ζει υπό επιτήρηση σε μια από τις κατοικίες της στο Βανκούβερ και το Πεκίνο ζητά την απελευθέρωσή της.

Οι δικηγόροι της υποστήριξαν ότι η δικαστική υπόθεση πρέπει να απορριφθεί, διότι τα φερόμενα αδικήματα δεν αποτελούν έγκλημα στον Καναδά. Ωστόσο, η δικαστής του Ανώτερου Δικαστηρίου της Βρετανικής Κολούμπια, Χέδερ Χομς, απέρριψε τον ισχυρισμό, κρίνοντας ότι πληρούται το νομικό κριτήριο του διττού αξιόποινου.“Η προσέγγιση της κυρίας Μενγκ θα περιορίσει σοβαρά την δυνατότητα του Καναδά να εκπληρώσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις στο πλαίσιο έκδοσης για απάτη και άλλα οικονομικά εγκλήματα”, δήλωσε η δικαστής. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την ακρόαση έκδοσης να προχωρήσει στη δεύτερη φάση από τον Ιούνιο, εξετάζοντας κατά πόσον οι Καναδοί αξιωματούχοι τήρησαν το νόμο συλλαμβάνοντας την Μενγκ. Οι τελικές αγορεύσεις αναμένονται την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Λίγο μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης, η 48χρονη Μενγκ, έφτασε στην αίθουσα του δικαστηρίου, χωρίς να κάνει κάποιο σχόλιο. Η ίδια δηλώνει αθώα. Η κινεζική πρεσβεία στην Οτάβα δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η νομική ομάδα της Huawei Technologies Co Ltd υποστήριξε τον Ιανουάριο ότι επειδή οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν δεν ήταν σε ισχύ στον Καναδά τη στιγμή της σύλληψής της και οι ενέργειες της Μενγκ δεν αποτελούν αδίκημα στον Καναδά. Οι εισαγγελείς που εκπροσωπούν την καναδική κυβέρνηση απάντησαν ότι το ίδιο το ψέμα ήταν η απάτη, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κυρώσεων.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση στο CNN Βusiness

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,