Tροποποίηση του περί της πρόληψης, καταπολέμησης σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών Νόμου

Ολοκληρώθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών η συζήτηση επί του αναθεωρημένου Νομοσχεδίου που αφορά την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας. 

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Γεώργιου Γεωργίου με το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο διευρύνονται οι αρμοδιότητες και εξουσίες της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για αδικήματα σεξουαλικής φύσης κατά ανηλίκων ώστε να μπορεί να ασκεί αποτελεσματικά τον εποπτικό της ρόλο και να επιβάλλει επαρκή μέτρα στους εποπτευόμενους.

Συγκεκριμένα:

  • Διευρύνονται οι εξουσίες του Δικαστηρίου ούτως ώστε να είναι δυνατή η επιβολή περιοριστικών μέτρων και μετά την καταδίκη και την ενηλικίωση του θύματος.
  • Γίνεται δυνατή η ανάθεση, μέσω αγοράς υπηρεσιών, της εποπτείας εποπτευόμενων προσώπων σε επιτηρητές. 
  • Δίδεται η δυνατότητα στην Αστυνομία να λαμβάνει μέτρα για προστασία παιδιών σε περίπτωση που ενημερώνεται από αρμόδια Αρχή Κράτους Μέλους της Ε.Ε. ότι αφίχθηκε ή αναμένεται να αφιχθεί στη Δημοκρατία πρόσωπο το οποίο καταδικάστηκε στη Χώρα αυτή για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων.
  • Περαιτέρω η Αστυνομία δεκαπέντε ημέρες προηγουμένως θα ενημερώνει το θύμα ή τον κηδεμόνα του ή εκπρόσωπό του για την πιθανή ημερομηνία αποφυλάκισης του καταδικασθέντα.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και επαγγέλματα στα οποία δεν θα μπορεί να εργοδοτηθεί αποφυλακισθείς εποπτευόμενος και διατάξεις που νέμουν ευθύνη σε εργοδότη ο οποίος  εν γνώση προσλαμβάνει εποπτευόμενο σε επάγγελμα στο οποίο απαγορεύει ο νόμος.

Στη συνεδρία διεξήχθη συζήτηση μεταξύ των εμπλεκόμενων κυβερνητικών υπηρεσιών και των Βουλευτών επί των γραπτών απαντήσεων αυτών των υπηρεσιών σε παρατηρήσεις και ερωτήσεις Βουλευτών που προέκυψαν στη κατ’  άρθρον συζήτηση του προτεινόμενου νόμου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είπε στην Επιτροπή ότι στα προσόντα που θα πρέπει να έχουν οι επόπτες περιλαμβάνονται πανεπιστημιακό δίπλωμα ή μεταπτυχιακό δίπλωμα σε συναφή προγράμματα σπουδών και μεταξύ άλλων το λευκό ποινικό μητρώο.
Ενημέρωσε την Επιτροπή ότι οι επόπτες που θα συμβληθούν  θα περάσουν από ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ότι θα έχουν καθήκοντα και ευθύνες, να παρακολουθούν την εποπτεία αποφυλακισθέντα για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων. Πρόσθεσε ότι ο επόπτης θα μπορεί να συλλέγει στοιχεία, διενεργεί αιφνιδιαστικές επισκέψεις ελέγχουν του εποπτευόμενου, να συμμετέχει σε πολυθεματικές ομάδες και στο σχεδιασμό της εποπτείας του εποπτευομένου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε πως ειδικοί από το Συμβούλιο της Ευρώπης στις διάφορες γνωματεύσεις τους που αφορούν την αποθεραπεία παιδεραστών, αποφάνθηκαν πως ούτε με λοβοτομή δεν αποθεραπεύονται. Απαντώντας επίσης στις επιφυλάξεις που διατύπωσαν Βουλευτές είπε ότι σε άλλες χώρες υπάρχει τεχνολογία παρακολούθησης του αποφυλακισθέντα για αυτού του είδους τα αδικήματα, με βραχιολάκι και, όπως ανέφερε είναι ο μοναδικός τρόπος αποτελεσματικής παρακολούθησης. Ερωτηθείσα αν υπάρχει κίνδυνος η εποπτεία και τα περιοριστικά μέτρα στα οποία θα υπόκειται ο αποφυλακισθείς να κριθούν ως πρόσθετη ποινή για κάποιον που ήδη εξέτισε την ποινή που του επιβλήθηκε, είπε στην Επιτροπή Νομικών ότι υπάρχει απόφαση από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε τέτοια προσφυγή στην οποία το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι δεν είναι πρόσθετη ποινή, αλλά είναι μέρος των προληπτικών μέτρων. Ερωτηθείσα αν τα περιοριστικά μέτρα και ο κατ’ οίκον περιορισμός που περιλαμβάνεται στα μέτρα εποπτείας δυνατόν να ωθήσει αποφυλακισθέντα που έχει στο μεταξύ ανήλικα παιδιά, να επαναλάβει τα αδικήματα για τα οποία καταδικάσθηκε και προς τα ίδια του τα παιδιά η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε πως συνήθως ήδη, λόγω του προβλήματος του θύτη, να υπάρχουν διατάγματα για ασφαλή ενδεχόμενη επικοινωνία του αποφυλακισθέντα με τα παιδιά του.  

Σχολιάζοντας τους προβληματισμούς Βουλευτών ο Εκπρόσωπος των Κοινωνικών Υπηρεσιών είπε ότι υπάρχει υπόθεση στην οποία αδέλφια θύτη από άλλο γάμο γονέα, τα οποία ο θύτης κακοποίησε σεξουαλικά, που θέλουν να έχουν επαφή μαζί του και ως εκ τούτου δεν αποκλείονται τέτοια ενδεχόμενα. Σε ερωτήσεις αναφορικά με το προφίλ του θύτη είπε πως ερευνήθηκαν υποθέσεις με εμπλοκή ανθρώπων που δεν μπορούσε κανένας να φανταστεί ότι θα μπορούσαν να εμπλακούν σε σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.  Αναφέρθηκε επίσης σε περίπτωση στο εξωτερικό στην οποία ο θύτης, αφού παρέμεινε 10 χρόνια στο ψυχιατρείο, βγήκε και αμέσως επανέλαβε το έγκλημα του.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών υπενθύμισε επί των αναφορών αυτών την πρόσφατη υπόθεση καταδίκης Αστυνομικού που παρουσιαζόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως γυναίκα και με αυτό το προφίλ προσέγγισε ανήλικη, συνέλεγε γυμνές φωτογραφίες της, την οποία ακολούθως εκβίαζε και όταν αυτή δεν ενέδωσε στον εκβιασμό δημοσίευσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τις γυμνές φωτογραφίες της.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι στο νομοσχέδιο περιέχονται διατάξεις και μέτρα που αφορούν αποστέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είπε επίσης ότι για το ΑΚΕΛ  είναι κόκκινη γραμμή ο αιφνιδιαστικός έλεγχος, ειδικά στην κατοικία του εποπτευόμενου, επειδή δυνατόν να παραβιάζει δικαιώματα τρίτων προσώπων. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι είναι πολύ αυστηρός ο νόμος σε ό,τι αφορά τον κατ’ οίκον περιορισμό.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email