Εντός Οκτωβρίου, και στα πλαίσια τα οποία είχαν τεθεί, θα εφαρμοστεί η πιλοτική εφαρμογή της πλατφόρμας για την ηλεκτρονική καταχώρηση εγγράφων στα δικαστήρια, η οποία θα λειτουργήσει μεταβατικά μέχρι την πλήρη εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γεώργιος Γεωργίου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής.
«Η αξιολόγηση της προσφοράς για την πλήρη εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης έχει ολοκληρωθεί αρχές Αυγούστου και χθες έχει υπογραφεί και η σχετική προσφορά. Πιστεύουμε ότι μέσα στα πλαίσια, τα οποία είχαν τεθεί και όσον αφορά την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, το σύστημα αυτό θα τύχει εφαρμογής και θα ολοκληρωθεί ένας στόχος, ο οποίος είχε τεθεί από τις αρχές του 2010 όσον αφορά την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης», πρόσθεσε.
Ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, είπε ο κ. Γεωργίου, «θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας, και ψηφιακής πολιτικής για την συλλογική, συνεχή, επίμονη και επίμοχθη δουλειά την οποία έχουν κάνει μαζί με τους άλλους θεσμικούς φορείς όπως είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τη Νομική Υπηρεσία, το Ανώτατο Δικαστήριο, το Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, την Επίτροπο Νομοθεσίας, αλλά και την συνεργασία με την Επιτροπή Νομικών, η οποία από τον περασμένο Μάρτιο, Απρίλιο, σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις που είχε με τηλεδιασκέψεις ανέδειξε αυτό το θέμα εν καιρώ πανδημίας».
«Δηλαδή εντός Οκτωβρίου, σε ένα μήνα από σήμερα θα εφαρμοστεί η πιλοτική εφαρμογή της πλατφόρμας για την ηλεκτρονική καταχώρηση εγγράφων στα δικαστήρια», σημείωσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του είπε ότι το 2011 η Κοινοβουλευτική Ομάδα ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις είχε εγγράψει ζήτημα αναφορικά με τις καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη και στην πορεία προσαρμόστηκε ένα δεύτερο θέμα στην Επιτροπή Νομικών , αναφορικά με την ανάγκη για ηλεκτρονική δικαιοσύνη, για εκσυγχρονισμό της απονομής δικαιοσύνης.
«Φτάσαμε στο 2020 και σε συνθήκες πανδημίας και κορωνοϊού, κάτω από την κατακραυγή αλλά και την απαίτηση πρέπει να πω του συνόλου των κομμάτων στη Βουλή, είμαστε στο καλό σημείο να πούμε με ικανοποίηση ότι με πρωτοβουλία του αρμόδιου Υφυπουργού βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία υλοποίησης μερικής ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, μάλιστα με όριο εφαρμογής περί τα τέλη Οκτωβρίου», πρόσθεσε.
Όπως είπε, είναι μια θετική εξέλιξη, «την οποία θέλουμε να χαιρετίσουμε».
«Την ίδια ώρα έχουμε ενημερωθεί ότι καθαρά για λόγους που αφορούν τον όγκο εργασίας δεν είναι δυνατόν στο παρόν στάδιο να ψηφιοποιηθούν όλες οι υφιστάμενες υποθέσεις των δικαστηρίων, ούτως ώστε η ηλεκτρονική δικαιοσύνη να καλύψει και αυτές τις υποθέσεις. Ασφαλώς πρόκειται για μια σημαντική αδυναμία διότι τους τελευταίους μήνες ούτως η άλλως έχουν μειωθεί οι καταχωρήσεις υποθέσεων, άρα ο πολύ μεγάλος όγκος υποθέσεων αφορούν το παρελθόν, οι οποίες δεν θα ψηφιοποιηθούν και δε θα βρίσκονται στα πλαίσια της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης . Έχουμε παρακαλέσει τον κ. Κόκκινο σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο , να επεξεργαστούν τρόπους υπερπήδησης αυτού του προβλήματος, ακριβώς για να μπούμε σε μια σωστή διαδικασία εκσυγχρονισμού του συστήματος απονομής δικαιοσύνης σε ότι αφορά την ηλεκτρονική δικαιοσύνη. Ένας τομέας στον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αργήσει πάρα μα πάρα πολύ», συμπλήρωσε.
Η αναπληρώτρια Πρόεδρος και Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σε δηλώσεις της είπε ότι η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε ακόμα περισσότερο τα διαχρονικά προβλήματα στον τομέα της δικαιοσύνης, η οποία δυστυχώς είναι ο φτωχός συγγενής σε αυτό το κράτος.
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ακόμα και σήμερα μετά που έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα, βλέπουμε εικόνες οι οποίες δεν περιποιούν τιμή σε κανένα. Βλέπουμε διαδικασίες να γίνονται κάτω από συνθήκες που παραπέμπουν σε χώρες που βρίσκονται πολύ πιο πίσω στον τομέα της δικαιοσύνης από ότι η Κύπρος. Βλέπουμε όμως να εφαρμόζονται διαδικασίες οι οποίες δεν εξυπηρετούν ούτε τον τομέα της δικαιοσύνης ούτε και την απονομή της ούτε τους διαδίκους αλλά ούτε και τους λειτουργούς της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.
Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε συνεδρίες της Επιτροπής Νομικών είχε ξεκινήσει ξανά η συζήτηση για το μεγαλεπήβολο σχέδιο της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης «και εισηγηθήκαμε εμείς σαν ΔΗΚΟ ότι αυτό το θέμα το οποίο συζητείται και χρονολογείται θα ήταν κατά τη δική μας εκτίμηση πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μέσα σε λίγους μήνες».
«Για αυτό εισηγηθήκαμε την εισαγωγή κάποιων προσωρινών λύσεων, οι οποίες θα ήταν πολύ πιο εύκολες, πολύ πιο γρήγορες, πολύ πιο πρακτικές και θα αντιμετώπιζαν και διαχρονικά προβλήματα αφού το μόνο που χρειαζόταν ήταν λίγη πολιτική βούληση και κάποια διαδικαστική οργάνωση», ανέφερε. Η κ. Ερωτοκρίτου πρόσθεσε ότι «ο Υφυπουργός Καινοτομίας στη συνεδρία τότε της Επιτροπής Νομικών συμφώνησε με την εισήγηση μας ότι θα μπορούσαν να ληφθούν κάποια ενδιάμεσα μέτρα , έτσι ώστε να απαμβλυνθούν διαχρονικά προβλήματα και να βοηθήσουν στην διαδικασία της απονομής της δικαιοσύνης έστω και εν μέσω του κορωνοϊού».
«Σήμερα έχουμε ενημερωθεί από τον Υφυπουργό Καινοτομίας ότι όντως αυτό το ενδιάμεσο πρόγραμμα είναι έτοιμο να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί εντός ολίγων εβδομάδων προς το τέλος του παρόντος μηνός και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που το σημειώνουμε αυτό και το χαιρετίζουμε», σημείωσε.
Ταυτόχρονα όμως, συνέχισε η κ. Ερωτοκρίτου, «θα πρέπει να επισημάνουμε ότι όπως έχουμε ενημερωθεί αυτή η νέα ηλεκτρονική διαδικασία καταχώρησης και διαχείρισης νομικών εγγράφων θα αφορά μόνο καινούργιες υποθέσεις».
«Επισημάναμε ότι το μεγάλο πρόβλημα εμφανίζεται στις υφιστάμενες υποθέσεις. Για αυτό το λόγο εισηγηθήκαμε όπως εκτός από τις νέες υποθέσεις που καταχωρούνται, πρώτος στόχος πρέπει να είναι να τύχει σωστής διαχείρισης και λύσης του προβλήματος των παλαιότερων υποθέσεων, εισάγοντας διαδικασίες που θα ισχύουν για καινούργιες υποθέσεις να ισχύουν και για υφιστάμενες», ανέφερε.
Κάλεσε την Κυβέρνηση να εγκύψει στα προβλήματα του νομικού κόσμου. «Η απονομή της δικαιοσύνης και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες απονέμεται η δικαιοσύνη και ασκείται το δικηγορικό επάγγελμα είναι κάτι το οποίο αφορά τον κάθε πολίτη, καθότι η απονομή της δικαιοσύνης και η διαδικασία απονομής της είναι βασικός πυλώνας του κάθε ευνοούμενου κράτους», κατέληξε.
Πηγή : ΚΥΠΕ