Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας 42ο παγκόσμια στην κατηγορία Ποιοτική Εκπαίδευση του Times Higher Education

Στην 42η θέση παγκοσμίως στην Κατηγορία Ποιοτική Εκπαίδευση του Times Higher Education Impact Rankings 2020, κατατάσσεται το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Σε ανακοίνωση του, το Πανεπιστήμιο αναφέρει ότι η φετινή κατάταξη του Times Higher Education (THE) University Impact Rankings 2020, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, κατατάσσει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην θέση 42 παγκοσμίως στη σημαντικότατη κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης και ανάμεσα στα κορυφαία 301-400 πανεπιστήμια παγκοσμίως με σημαντική ευρύτερη κοινωνική και οικονομική συνεισφορά.

Ένας διευρυμένος αριθμός πανεπιστημίων συμμετείχαν στη δεύτερη έκδοση των Impact Rankings. Συγκεκριμένα, περισσότερα από 850 πανεπιστήμια από 89 χώρες και περιοχές, με ισχυρή εκπροσώπηση από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και τη Ρωσική Ομοσπονδία, υπέβαλαν αιτήσεις, σε σύγκριση με το 2019 που απαριθμούσαν κάτι περισσότερο από 500.

Η αξιολόγηση του Times Higher Education (THE) University Impact Rankings, είναι η πρώτη που αποτιμά την επιτυχία των πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ως προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Sustainable Development Goals – SDGs), οι οποίοι αναγνωρίζονται ως όλο και πιο σημαντικοί δεδομένης της πολύτιμης δράσης που προωθούν σε ποικίλους και ουσιαστικούς τομείς για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη.

«Οι στόχοι αυτοί των Ηνωμένων Εθνών διαδραματίζουν ρόλο ζωτικής σημασίας για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου. Τα εντυπωσιακά φετινά αποτελέσματα της κατάταξης του Times Higher Education αντανακλούν τη συνεχή δέσμευσή μας σε σχέση με τους συγκεκριμένους στόχους, καθώς και τη συνεχιζόμενη διεθνή συνεισφορά μας», τόνισε ο Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης, Αντιπρόεδρος Διεθνών Συνεργασιών και Εκτελεστικός Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Η φετινή δεύτερη έκδοση Impact Rankings είναι βασισμένη πάνω σε μετρήσεις και των δεκαεπτά (17) Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (Η.Ε.), με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας να εστιάζει στους εξής σημαντικούς τομείς: Ποιοτική Εκπαίδευση, Ισότητα των Φύλων, Μείωση των Ανισοτήτων, Αειφόρες Πόλεις και Κοινότητες, Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή, Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί, καθώς και Παγκόσμιες Συνεργασίες για την Εκπλήρωση των Στόχων.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Νίκος Καρτακούλλης, επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναγνωρίζεται από το THE ως φορέας θετικής αλλαγής, ως ένα ηγετικό πανεπιστήμιο με μια δυνατή δέσμευση στον τομέα της Κοινωνικής Ευθύνης.

Τόνισε επίσης την επιτυχία του Πανεπιστημίου στην κατηγορία των Αειφόρων Πόλεων και Κοινοτήτων, όπου το Πανεπιστήμιο τοποθετήθηκε ανάμεσα στα 101-200 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, διευκρινίζοντας πως το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της διαρκώς εξελισσόμενης και ζωντανής πανεπιστημιούπολης UNIC City.

Από τη δική του πλευρά, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, τόνισε την ενεργή δέσμευση και το ισχυρό αίσθημα ευθύνης του Πανεπιστημίου προς την κοινωνία.

Ο Καθηγητής Πουγιούτας υπογράμμισε επίσης την εντυπωσιακή κατάταξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ανάμεσα στα 50 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως στον τομέα της Ποιοτικής Εκπαίδευσης.

«Το αποτέλεσμα μας κάνει να νιώθουμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια, καθώς η δέσμευση και οι προσπάθειές μας για αριστεία στην εκπαίδευση αναγνωρίζονται διεθνώς από ένα από τα κορυφαία συστήματα αξιολόγησης πανεπιστημίων», επεσήμανε.

Ακολούθως ευχαρίστησε όσους δούλεψαν προς την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος, χαρακτηρίζοντάς τους ως το πολυτιμότερο στοιχείο του Πανεπιστημίου.

 «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πανεπιστημιακή μας κοινότητά – φοιτητές, διδάσκοντες, ερευνητές και διοικητικό προσωπικό – οι οποίοι, αυτή τη δύσκολη περίοδο, απέδειξαν για ακόμη μία φορά την αφοσίωσή τους στο Πανεπιστήμιο και την αποστολή του – υιοθετώντας αποτελεσματικά την ποιοτική διαδικτυακή διδασκαλία/μάθηση, συνεισφέροντας παράλληλα στην χώρα μας και την κοινωνία στον αγώνα ενάντια στην πανδημία του SARS-CoV2», είπε.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,