Το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας δεν μπορεί να υλοποιήσει στόχους μέσα από τον προϋπολογισμό 2021, λέει η Επίτροπος

H έλλειψη προσωπικού δεν επιτρέπει στο θεσμό του Επιτρόπου Νομοθεσίας να υλοποιήσει το όραμα, την πολιτική και τους στόχους του αναφέρει σε σημείωμα της για τον Προϋπολογισμό του Θεσμού για το 2021 η αρμόδια Επίτροπος Λουΐζα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου και διατυπώνει τη θέση ότι με τον προϋπολογισμό του 2021 το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιήσει τους στόχους του.

Εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να αποφασιστεί κατά πόσον το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας θα πρέπει να αφεθεί να προχωρήσει παρέχοντας του την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση με ότι αυτό περιλαμβάνει ή εάν θα διαιωνίζεται η κατάσταση που για χρόνια δεν του επέτρεπε να υλοποιεί τα καθήκοντα του παρά μόνο αποσπασματικά και περιστασιακά.

Ο Προϋπολογισμός του Γραφείου του Επιτρόπου Νομοθεσίας συζητήθηκε τη Δευτέρα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και ανέρχεται στις €500.317.

Σύμφωνα τις διευκρινίσεις που περιλαμβάνονται στο σημείωμα €364.697 αφορούν δαπάνες μισθοδοσίας για την Επίτροπο, τέσσερις νομικούς λειτουργούς και τρεις ωρομίσθιους, €29.850 αφορούν λειτουργικές δαπάνες.

Ο προϋπολογισμός για τα αναλώσιμα γραφείου ανέρχεται σε €10.050, για συντηρήσεις και επιδιορθώσεις, σε €23.700, για την εκπαίδευση προσωπικού/συνέδρια σεμινάρια και άλλα γεγονότα προϋπολογίσθηκαν €10.020 και για συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες €70.000. 

Στο σημείωμά της η Επίτροπος σημειώνει ότι το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας  στελεχώνεται μόνο με τέσσερα άτομα με νομικά προσόντα, που είναι εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου. Οι λειτουργοί αυτοί δεν έχουν ειδική κατάρτιση ούτε είναι σε θέση να προβούν σε σύνταξη νομοσχεδίων, αναφέρει, παρατηρώντας ότι μέχρι σήμερα δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουν ειδικά προγράμματα που προσφέρονται σε χώρες του κοινοδικαίου για κατάρτιση νομοθεσίας (legislative drafting), αναγκαία γνώση και δεξιότητα για κατάρτιση νομοθεσίας, που είναι και το βασικό έργο του Γραφείου και αυτός ήταν ο λόγος που η προκάτοχος της προέβαινε σε αγορά υπηρεσιών καταβάλλοντας πολύ ψηλά χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με την Επίτροπο η έλλειψη προσωπικού που θα αναλάβει τον προγραμματισμό της διαδικασίας μετάφρασης όλων των νόμων από τα αγγλικά στα ελληνικά και ενοποίησης τους, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν προβληματικοί νόμοι και νόμοι που βρίσκονται σε αχρησία.

Παραθέτοντας το όραμα της, η Επίτροπος δηλώνει πως αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία και ενίσχυση μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας, όπως υπάρχει και λειτουργεί σε όλα τα προηγμένα κράτη με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό και δομή, το οποίο θα μπορεί να ανταποκρίνεται σε όλα τα καθήκοντα του Επιτρόπου Νομοθεσίας και ειδικότερα, τη συμβολή στην αναθεώρηση του δικαίου, τον εντοπισμό ελλείψεων και αναγκών αναθεώρησης, καθώς και σε εισηγήσεις για ανάγκη θέσπισης νέων νομοθεσιών.

Προσθέτει πως αυτό θα σημαίνει τερματισμό της ανάγκης αγοράς υπηρεσιών από ιδιώτες δικηγόρους από τα Υπουργεία για σύνταξη νομοσχεδίων με καταβολή ψηλών χρηματικών ποσών,  και ανάληψη του καθήκοντος αυτού από το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας.  

Σύμφωνα με την κ. Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν διαρκώς και που θα έπρεπε το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας να είναι σε θέση  συμβάλλει στον τρόπο νομοθετικής  αντιμετώπισης τους π.χ διαφθορά, δικαστική μεταρρύθμιση, οικονομικά θέματα, θέματα πολιτογραφήσεων κ.λπ. 

Στο σημείωμα αναφέρει ακόμα ότι υπάρχουν νομοθεσίες οι οποίες είναι απαρχαιωμένες και χρειάζονται κατάργηση, εκ νέου σύνταξη λόγω μη απλοποιημένου κειμένου, που περιέχουν αντίθετες πρόνοιες ή μεικτά κείμενα με αγγλικά και ελληνικά και απαιτείται η Επίτροπος να είναι σε θέση να εντοπίσει τα κενά και τις ανάγκες για διορθωτικά μέτρα.

Προσθέτει ότι υπάρχουν νομοθεσίες που παρουσιάζουν κενά και υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τροποποίησή τους που κάποτε υποδεικνύεται και από τη νομολογία ή από σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις ή επειδή απλά έγινε λάθος στη σύνταξή τους. 

Η κ. Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου διατυπώνει επίσης τη θέση ότι η επί χρόνια κατοχή της θέσης του Επιτρόπου Νομοθεσίας από ένα άτομο που συγχρόνως κατείχε και άλλο αξίωμα, αναπόφευκτα οδήγησε τον θεσμό σε περιορισμό των αρμοδιοτήτων του, αφού στην ουσία οι νομικοί λειτουργοί ασχολούνταν μόνο με το μίνιμουμ των αρμοδιοτήτων και όχι το θέμα της αναθεώρησης της νομοθεσίας.

Στο σημείωμα η Επίτροπος αναφέρει περαιτέρω ότι το Γραφείο της έχει άμεση ανάγκη από μία θέση Διοικητικού Λειτουργού, η οποία και κρίνεται αναγκαία για να μπορέσει η Επίτροπος Νομοθεσίας να αντεπεξέλθει στις επιπρόσθετες υποχρεώσεις που απορρέουν από την άσκηση των αρμοδιοτήτων που της έχουν ανατεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και/ή με Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και πως για την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού και της αποδοτικής του εργασίας, επιβάλλεται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού το οποίο θα τελεί υπό τις οδηγίες της Επιτρόπου Νομοθεσίας, θα εκπαιδεύεται και θα είναι σε θέση να βοηθά σταθερά  την Επίτροπο στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,