Το ΕΔΑΔ ανακοινώνει την Τρίτη την απόφαση στην υπόθεση Χριστοφή Βασιλείου Ππασιά

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα ανακοινώσει την Τρίτη 31 Αυγούστου την απόφασή του σχετικά με την υπόθεση Χριστοφή Βασιλείου Ππασιά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ππασιάς θεωρούνταν για δεκαετίες αγνοούμενος, ενώ στην πραγματικότητα είχε σκοτωθεί κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και η σορός του είχε ενταφιάστηκε από όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμιας. Οι συγγενείς του είχαν προσφύγει στο ΕΔΑΔ, υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβίασε τη διαδικαστική της υποχρέωση να διεξάγει αποτελεσματική έρευνα για την τύχη του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΕΔΑΔ, αιτητές στην υπόθεση “Βασιλείου και άλλοι εναντίον Κύπρου” είναι η Γεωργία Βασιλείου, Βασίλης Βασιλείου, Μαρία Βασιλείου και Αντωνία Κυριάκου, σύζυγος και τέκνα  Ελληνοκύπριου έφεδρου που είχε εξαφανιστεί εν ώρα καθήκοντος κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974.

Προστίθεται ότι 26 χρόνια αργότερα διαπιστώθηκε ότι είχε εκτελεστεί από τουρκικά στρατεύματα και θάφτηκε ως «άγνωστος» σε έδαφος υπό τον έλεγχο της Κύπρου. Οι κυπριακές Αρχές εντόπισαν και επέστρεψαν τα λείψανα στην οικογένειά του το 2000.

Όπως προσθέτει το ΕΔΑΔ, στηριζόμενοι στο Αρθρο 2 (δικαίωμα στη ζωή/διερεύνηση) και στο Αρθρο 8 (δικαίωμα για σεβασμό της  ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής), οι αιτητές αναφέρουν ότι το κράτος απέτυχε να διερευνήσει αποτελεσματικά και να τους παράσχει πληροφορίες σχετικά με το τι είχε συμβεί με τον αγνοούμενο συγγενή τους και ότι αυτή η παρατεταμένη αβεβαιότητα τους είχε προκαλέσει ψυχική οδύνη.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,