Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τη Δευτέρα δύο προσφυγές για μείωση της ποινής, η οποία επιβλήθηκε πρωτόδικα σε δύο υποθέσεις που αφορούν παιδική πορνογραφία, με τις αποφάσεις να τονίζουν ότι αυτής της μορφής τα εγκλήματα συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών, ότι πρόκειται για αδικήματα που βρίσκονται σε έξαρση και επιφέρουν ολέθριες συνέπειες και η επιβολή αποτρεπτικών ποινών αποτελεί αδήριτη ανάγκη.
Οι εφέσεις αφορούσαν την επιβολή σε ένα κατηγορούμενο από το πρωτόδικο δικαστήριο ποινών φυλάκισης 2, 3,5 και 2,5 ετών σε διαφορετικές κατηγορίες για τις οποίες είχε βρεθεί ένοχος οι οποίες συντρέχουν και την επιβολή 18 μηνών και δύο ετών φυλάκισης σε άλλο καταδικασθέντα, οι οποίες επίσης συντρέχουν.
Στη πρώτη απόφαση το Ανώτατο αναφέρει ότι «είναι φανερό ότι το Κακουργιοδικείο συνεκτίμησε στα σωστά πλαίσια και σύμφωνα με τη δική του αρμοδιότητα και κρίση τον τρόπο που απέκτησε το υλικό ο εφεσείοντας, τρόπος που αντιδιαστέλλει την περίπτωση από εκείνη της οργανωμένης αναζήτησης, ή την περίπτωση όπου επιδεικνύεται ψηλό επίπεδο προσωπικού ενδιαφέροντος, ή εξειδικευμένη μεθοδολογία ή άλλοι τρόποι ενέργειας και συμπεριφοράς που αναγνωρίστηκαν ως επιβαρυντικοί παράγοντες».
Εξίσου όμως συνεκτίμησε, από την άλλη, προσθέτει, «στα σωστά επίσης πλαίσια την καθόλα απαράδεκτη επιλογή του εφεσείοντα να προχωρήσει εν πλήρη πλέον γνώση στην παραβίαση μιας νομοθεσίας, η σπουδαιότητα της οποίας έχει τονιστεί επανειλημμένα από το Ανώτατο Δικαστήριο».
«Όπως ελέχθη στη Γενικός Εισαγγελέας ν. Niland, Ποιν. Έφ. Αρ. 18/2017, ημερ. 14.2.2018 αυτής της μορφής τα εγκλήματα συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών και πρόκειται για αδικήματα που βρίσκονται σε έξαρση και επιφέρουν ολέθριες συνέπειες», σημειώνεται στην απόφαση του Ανωτάτου.
«Η επιβολή αποτρεπτικών ποινών αποτελεί αδήριτη ανάγκη», τονίζεται.
Στη δεύτερη απόφαση, το Ανώτατο σημειώνει ότι «η σοβαρότητα τέτοιας φύσης αδικημάτων και η ανάγκη επιβολής αποτρεπτικών ποινών είναι δεδομένη. Η αρχή αυτή επαναλήφθηκε και στην πρόσφατη υπόθεση Νικολάου».
Παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα από την συγκεκριμένη απόφαση σύμφωνα με το οποίο «Με το Νόμο, Ν.91(Ι)/2004, εισάγονται αυστηρότερες ποινές για τα αδικήματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής πορνογραφίας».
«Αναγνωρίζεται ότι αυτής της μορφής τα εγκλήματα συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιακών δικαιωμάτων των παιδιών, όσον αφορά την προστασία και τη φροντίδα, που είναι αναγκαίες για την ευημερία τους», αναφέρεται.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία, κατ΄ ακολουθία του άρθρου 34 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία έχει υπογράψει και κυρώσει, ανέλαβε την υποχρέωση προστασίας των παιδιών από κάθε μορφή σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποίησης», προστίθεται.
«Συνεπώς, η εισαγωγή αυστηρότερων ποινών από το Νόμο προέκυψε ως επιτακτική, αφού τέτοιας φύσεως αδικήματα βρίσκονται σε έξαρση και επιφέρουν ολέθριες συνέπειες», σημειώνεται στην εν λόγω απόφαση.
Πηγή : ΚΥΠΕ