Το Ανώτατο επιφύλαξε την απόφασή του στο αίτημα Σταυριανού για υπόθεση Θ.Νικολάου

Ενώπιον της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου βρέθηκε τη Δευτέρα η αίτηση του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, για ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας, σε σχέση με τον θάνατο του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, με το δικαστήριο να επιφυλάσσει την απόφασή του, χωρίς να καθορίσει ακριβή ημερομηνία έκδοσής της.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιατροδικαστής ζητά ακύρωση του πορίσματος, με το οποίο κρίθηκε κατά την 3η θανατική ανάκριση ότι ο θάνατος του άτυχου Θανάση προήλθε από στραγγαλισμό, ανατρέποντας τα προηγούμενα ευρήματα που ήθελαν το θάνατό του να προήλθε από πτώση εξ ύψους.

Εξάλλου, η οικογένεια του 26χρονου τότε στρατιώτη εναντιώθηκε στο αίτημα Σταυριανού, θεωρώντας ότι ο ιατροδικαστής δεν έχει έννομο συμφέρον να ζητεί ακύρωση του πορίσματος, καθώς δεν επηρεάστηκαν τα δικαιώματα του.

Η ένσταση είχε καταχωρισθεί από τα Δικηγορικά Γραφεία Χρίστος Κληρίδης, Νίκος Κληρίδης εκ μέρους του Δικηγορικού Γραφείου Λεύκου Κληρίδη και υιοί και από το Δικηγορικό Γραφείο της Λητώς Καριόλου.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα όλες οι πλευρές κατέθεσαν γραπτώς τις αγορεύσεις τους.

Σήμερα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου άκουσε τις νομικές θέσεις των δυο πλευρών και ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Έχει έννομο συμφέρον» ο Σταυριανός, λέει η Κλαϊδή

—————————

Κατά τη σημερινή ακρόαση, η δικηγόρος του Πανίκου Σταυριάνου, Ανδριάνα Κλαϊδή, δήλωσε στο δικαστήριο πως ο πελάτης της «έχει έννομο συμφέρον» να προωθήσει την αίτησή του και να ζητήσει ακύρωση του πορίσματος της τρίτης θανατικής ανακρίτριας.

Σύμφωνα με την κ. Κλαϊδή ο πελάτης της ήταν διορισμένος ιατροδικαστής εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος κλήθηκε από την Αστυνομία στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 για τη διενέργεια αυτοψίας στη σκηνή, όπου βρέθηκε η σορός του Θανάση Νικολάου, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου του 2005 με οδηγίες του τότε θανατικού ανακριτή διενήργησε τη νεκροτομή επί της σορού.

Επίσης, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020 ορίστηκε ως ένας εκ των τριών ιατροδικαστών της Κυπριακής Δημοκρατίας με εντολή να εξετάσει τα σχετικά σκελετικά ευρήματα και να ετοιμάσει σχετική έκθεση, ώστε να κατατεθεί ενώπιον του θανατικού ανακριτή σε σχέση με το υοειδές οστό του άτυχου εθνοφρουρού.

Επιπλέον, η δικηγόρος του κ. Σταυριανού ανέφερε στο δικαστήριο ότι δεν επετράπη στον πελάτη της να λάβει μέρος στη διαδικασία ως ενδιαφερόμενο πρόσωπο και ούτε του επιτράπηκε να καταθέσει ως μάρτυρας κατά την 3η θανατική ανάκριση.

Στο σημείο αυτό, η κ. Κλαϊδή  επικαλέστηκε αγγλική νομολογία, η οποία το 2009 υιοθετήθηκε με πρόνοια του νόμου και αναφέρει πως ενδιαφερόμενα πρόσωπα σε τέτοιες περιπτώσεις και οι ιατροδικαστές.

Σύμφωνα με την Ανδριάνα Κλαϊδή ο αιτητής είναι πρόσωπο, το οποίο ενδέχεται να κατηγορηθεί για τη διάπραξη πειθαρχικών και ποινικών αδικημάτων ένεκα του πορίσματος της 3ης θανατικής ανάκρισης, ενώ ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινικές, πειθαρχικές και αστικές διαδικασίες ως συνέπεια της απόφασης της θανατική ανακρίτριας.

«Δεν έχει να πάθει τίποτα» ο Σταυριανός, λέει ο Κληρίδης

——————————

Κατά τη διαδικασία, ο εκ των δικηγόρων της οικογένειας του Θανάση Νικολάου, Χρίστος Κληρίδης, υπέδειξε στο δικαστήριο πως ο Πανίκος Σταυριανός «δεν έχει να πάθει τίποτα» από το πόρισμα της 3ης θανατικής ανάκρισης.

Συγκεκριμένα, είπε πως το πόρισμα «δεν είναι δεσμευτικό», σημειώνοντας ότι δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της δικαιοσύνης αν μετά από 20 χρόνια, μετά από τρεις θανατικές ανακρίσεις και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ ξεκινήσουν όλα από την αρχή.

Σημείωσε μάλιστα πως η αίτηση Σταυριανού κατατέθηκε εκπρόθεσμα στο δικαστήριο.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να κατηγορηθεί ο Πανίκος Σταυριανός μελλοντικά για τη διάπραξη πειθαρχικών και ποινικών αδικημάτων, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη διαδικασία της θανατικής ανάκρισης, για να δικαιωθεί μελλοντικά».

«Είναι κατάχρηση και αυτά θα έχει την ευκαιρία να τα πει, εάν υπάρξει μελλοντική διαδικασία. Δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τη διαδικασία γι’ αυτό τον σκοπό», εξήγησε.

Απαντώντας στο σημείο, για το οποίο η δικηγόρος του Σταυριανού επικαλέστηκε αγγλική νομολογία, που αναφέρεται σε ενδιαφερόμενα πρόσωπα, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «ενδιαφερόμενο μέρος δεν είναι όποιος ενδιαφέρεται για την υπόθεση, ούτε κάποιος που φοβάται ότι μπορεί να προκύψουν ευθύνες».

Πρόσθεσε πως η θανατική ανακρίτρια «ήταν προσεκτική και δεν απέδωσε ευθύνες στον Σταυριανό», συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορεί οποιοσδήποτε μάρτυρας να ζήτα ακύρωση της θανατικής ανάκρισης».

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως η 3η θανατική ανακρίτρια έλαβε υπόψη της μόνο τις νεότερες εξελίξεις, με κύριο αντικείμενο τη μαρτυρία των παθολογοανατομων, για να σημειώσει πως η μαρτυρία Σταυριανού δεν θα προσέθετε κάτι στην υπόθεση, αφού ήταν ήδη ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας.

Επί της διαδικασία

———————

Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι περατώθηκε η ακρόαση της υπόθεσης σήμερα, με προφορικές αγορεύσεις εκ μέρους των συνηγόρων των δύο πλευρών, σημειώνοντας ότι το δικαστήριο έχει επιφυλάξει την απόφασή του.

Όπως ανέφερε «σύντομα θα γνωρίζουμε όλοι το αποτέλεσμα», εξηγώντας πως «το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απορριπτικό της αίτησης ή μπορεί να δεχτεί την αίτηση».

«Αν δεχτεί την αίτηση πάμε σε νέα θανατική ανάκριση. Αν την απορρίψει το θέμα κλείνει και θα αναμένουμε το πόρισμα των νέων ποινικών ανακριτών που έχουν διοριστεί στην υπόθεση», ανέφερε.

Πολύ αισιόδοξος, λέει ο Σταυριανός

——————

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Σταυριανός είπε ότι «σήμερα έγινα οι τελικές αγορεύσεις των δύο πλευρών», σημειώνοντας ότι ο ίδιος ακόμα δεν έχει μιλήσει και ούτε του επιτράπηκε να μιλήσει κατά τη θανατική ανάκριση.

«Μου στερήθηκε το δικαίωμα να παραστώ και να μιλήσω, να καταθέσω τις θέσεις μου και θεωρώ ότι ήταν λόγος για να καταθέσω την certiorari αίτηση», είπε.

Συνέχισε λέγοντας πως αναμένει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία ενδεχομένως να πει ορισμένα πράγματα, με βάση τα όσα θέματα έχουν κατατεθεί ενώπιον του δικαστηρίου.

«Αντιλαμβάνεστε», σημείωσε, «ότι είναι μια διαδικασία πολύ λεπτή, η οποία στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να αναδείξει την αλήθεια, σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επήλθε ο θάνατος του άτυχου νεαρού».

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,