Την κατάσταση σε σχέση με το μεταναστευτικό επιθεώρησε στην Ελλάδα αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Συναντήσεις με αιτητές ασύλου και μετανάστες, καθώς και με κυβερνητικούς παράγοντες και εκπροσώπους ευρωπαϊκών οργανισμών σε Αθήνα και Σάμο, είχε αντιπροσωπεία Ευρωβουλευτών από την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη χώρα για αξιολόγηση της επί τόπου κατάστασης.

Στην επίσκεψη, που ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν μεταξύ άλλων με τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης και Άσυλου Νότη Μηταράκη και άλλους κυβερνητικούς και τοπικούς αξιωματούχους στη Σάμο.

Οι Ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν ακόμα το προαναχωρησιακό κέντρο στην Πέτρου Ράλλη και το κέντρο υποδοχής στη Μαλακάσα, το πολυλειτουργικό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, καθώς και το επιχειρησιακό κέντρο του Λιμενικού Σώματος.

Είχαν ακόμα συναντήσεις με τον Έλληνα Συνήγορο του Πολίτη και δικηγόρους που διεκπεραιώνουν υποθέσεις ασύλου, όπως επίσης και με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και ΜΚΟ.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο πρόεδρος της επιτροπής Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ (Σοσιαλδημοκράτες, Ισπανία), η Ελισάβετ Βόζεμπεργκ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ελλάδα), ο Πιέτρο Μπαρτόλο (Σοσιαλδημοκράτες, Ιταλία), η Φαμπιέν Κελέρ (Φιλελεύθεροι, Γαλλία), ο Ντάμιαν Μπόσελαγκερ (Πράσινοι, Γερμανία), ο Κριστιάν Τέρχες (Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Ρουμανία) και η Κορνίλια Ερνστ (Αριστερά, Γερμανία).

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Λόπεθ Αγκουιλάρ επεσήμανε πως η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπεί όχι μόνο τους πολίτες της ΕΕ αλλά και «πολυφωνία αξιών».

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η ΕΕ στο σύνολό της θα επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη τόσο προς τα κράτη μέλη ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στην κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, όσο και προς τα άτομα που ζητούν διεθνή προστασία» ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας.

«Όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, πρέπει να διασφαλίζει ότι τα δικαιώματα αυτά γίνονται πλήρως σεβαστά, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο ίδιος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,