Την ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών για αντιμετώπιση των προκλήσεων στην Ευρώπη, ζήτησε ο βουλευτής Ν. Τορναρίτης

Τα σημερινά σύνθετα προβλήματα και οι ποικίλες προκλήσεις στην Ευρώπη επιβάλλουν τη ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους, ανέφερε ο βουλευτής Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Μιλώντας για το θέμα της ενίσχυσης της πολυμέρειας στις διεθνείς σχέσεις στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι η θωράκιση του συστήματος πρέπει να βασίζεται σε κανόνες και δικαιώματα που να προάγουν τα παγκόσμια και δημόσια κοινά αγαθά.

Πρόσθεσε ότι η πολυμέρεια που βασίζεται σε κανόνες, αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την ομαλή και επιτυχή διεξαγωγή διεθνών σχέσεων  και τον καταλληλότερο τρόπο για την προώθηση εθνικών και συλλογικών συμφερόντων. Εξίσου σημαντική, πρόσθεσε ο κ. Τορναρίτης, είναι η ανάγκη προώθησης πολυμερών λύσεων, επισημαίνοντας ότι η εμπειρία της πανδημίας του κορωνοϊού, που ξεκίνησε στην Κίνα, αλλά επηρέασε ολόκληρο τον πλανήτη, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, καταδεικνύει την αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση του διεθνούς συστήματος.

Σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, συνιστούν παράδειγμα αυξημένης πολυμέρειας, ο κ. Τορναρίτης στηλίτευσε τη στάση κάποιων κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως η Τουρκία,  που επιμένουν να μην εφαρμόζουν τις κυρώσεις, υπονομεύοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους και τον στόχο της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,