Τη στήριξή της προς τη νεοσύστατη Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, εξέφρασε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, δηλώνοντας έτοιμη να της συμπαρασταθεί σε ό,τι χρειαστεί.
Η Επιτροπή Θεσμών άρχισε συζήτηση για τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, έπειτα από εισήγηση των βουλευτών Ειρήνης Χαραλαμπίδου και Ανδρέα Πασιουρτίδη του ΑΚΕΛ και Αλεξάνδρας Ατταλίδου του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, στην οποία κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος και Μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ότι η Επιτροπή «είναι εδώ για να συμπαρασταθεί σε ό,τι χρειαστεί η ανεξάρτητη αυτή Αρχή κατά της Διαφθοράς για να λειτουργεί ομαλά και αποτελεσματικά».
Είπε ότι συζήτησαν στην Επιτροπή, τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και ότι ο Πρόεδρος της Αρχής και Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής, ενημέρωσε τα μέλη για τις διαδικασίες που γίνονται στα πρώτα στάδια λειτουργίας της Αρχής, για τα ζητήματα που υπάρχουν, για τους Κανονισμούς που έχουν ήδη ετοιμαστεί, και που θα πρέπει να πάνε στη Βουλή για να ψηφιστούν «για να μπορέσει να μπει η Αρχή σε μια διαδικασία διεκπεραίωσης ομαλά και γρήγορα, των υποθέσεων που θα έχουν ενώπιον τους». Είπε ότι πρόκειται για σειρές Κανονισμών που αφορούν τη λειτουργία της Αρχής και τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού,
Πρόσθεσε ότι το θέμα παραμένει εγγεγραμμένο από το σύνολο των μελών της Επιτροπής, «και θα παρακολουθούμε συχνά, και πυκνά» τη λειτουργία της Αρχής.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Πογιατζής και Μέλη της Αρχής απάντησαν σε ερωτήσεις των Βουλευτών για διαδικαστικά θέματα, για το έργο της Αρχής, το κονδύλι της, αλλά και άλλα θέματα που άπτονται της διασφάλισης της ανεξάρτητης και χωρίς επεμβάσεις λειτουργίας της υπηρεσίας.
Ο κ. Πογιατζής είπε στην Επιτροπή ότι έναρξη λειτουργίας της Αρχής έγινε στις 8 Ιουλίου και έχουν στεγάσει τα γραφεία τους σε κυβερνητικό κτίριο στην Παλλουριώτισσα. Ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι έχουν ετοιμάσει δύο σειρές Κανονισμών, η μία για τη λειτουργία της Αρχής, οι οποίοι έχουν σταλεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την αρμόδια Υπουργό ότι σύντομα θα το στείλει στο Υπουργικό Συμβούλιο, και η άλλη για τους όρους πρόσληψης του προσωπικού της. Είπε ότι ζητούν όπως έχει η Αρχή λόγο στην πρόσληψη και όχι να γίνεται μέσω της Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, αλλά «υπάρχει μεγάλο πεδίο αντιπαράθεσης» για το θέμα αυτό. Εξήγησε ότι, για να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία της Αρχής, προνοούν στους σχετικούς Κανονισμούς ότι η Αρχή θα κάνει τις προσλήψεις με δικές της διαδικασίες, με εξετάσεις, τις ίδιες που έχουν οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, απλά η συνέντευξη θα γίνεται από την Αρχή. Είπε ότι η Αρχή είναι ανεξάρτητη και το είδος των υποθέσεων που θα επιλαμβάνεται επιβάλλει την εχεμύθεια και γ’ αυτό τον λόγο θέλουν να βλέπουν οι ίδιοι τα άτομα και όχι να τους τα στέλνουν από κάποια υπηρεσία.
Είπε ακόμη ότι οι προτεραιότητες της Αρχής είναι η θέσπιση των Κανονισμών λειτουργίας και πρόσληψης προσωπικού, η δημιουργία ιστοσελίδας στην οποία θα καταγράφεται ο τρόπος υποβολής καταγγελίας, που θα μπορεί να γίνεται επώνυμα ή ανώνυμα, με επιστολή ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Επόμενο βήμα, είπε, είναι να έχουν κάποια συνεννόηση με τα διεθνή φόρα για να μπορέσουν να αρχίσουν κάποια συνεχή επαφή μαζί τους, και να δουν πώς θα κάνουν ένα στρατηγικό πλάνο για το θέμα της επιμόρφωσης σε κάποια εξειδικευμένα θέματα.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία ότι ο θεσμός της Αρχής κατά της Διαφθοράς για την Κύπρο, είναι υψίστης σημασίας. «Με τα κρούσματα διαφθοράς που υπάρχουν στον τόπο μας, επιβάλλεται να λειτουργήσει η Αρχή εντελώς ανεξάρτητη, με δικό της προσωπικό για να μπορεί να διερευνά αυτεπάγγελτα αν χρειάζεται και αν απαιτείται, τα διάφορα ζητήματα, τα διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς τα οποία κατά καιρούς αναφύονται», είπε.
Πρόσθεσε ότι ακόμα υπάρχουν κάποια λειτουργικά θέματα, όσον αφορά προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να είναι εξειδικευμένο και όσον αφορά τη στελέχωση της υπηρεσίας. «Είμαστε της άποψης ότι η ανεξαρτησία της Αρχής είναι υψίστης σημασίας και ως ετούτου θα πρέπει να έχουν οι ίδιοι δικαίωμα επιλογής των ατόμων, τα οποία θα στελεχώσουν την υπηρεσία και όχι να έχουν αποσπασμένο προσωπικό, διότι στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος».
Είπε ότι η Επιτροπή θα δώσει κάθε στήριξη για να λειτουργήσει η Αρχή σωστά, «να επιτελέσει το έργο της, υπάρχει το ζήτημα των Κανονισμών τα οποία ελπίζουμε σύντομα να είναι στο κοινοβούλιο για να ψηφιστούν, από εκεί και πέρα, θα παρακολουθούμε και θα προσπαθούμε να διευκολύνουμε το έργο της Αρχής».
Η Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι άποψή τους, ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, είναι ότι επιμένουν ότι αυτή η Αρχή κατά της Διαφθοράς θα έπρεπε να είχε ανακριτικές εξουσίες «και αυτό, όπως τόνισα και στην Επιτροπή, διαφαίνεται και από την εξέλιξη για την δίκη που αναφέρεται στο βίντεο του Αλ Τζαζίρα». Μια Αρχή κατά της Διαφθοράς με ανακριτικές εξουσίες, είπε, θα παρεμβαίνει σε υποθέσεις οι οποίες είναι κρίσιμες και μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στη διεξαγωγή των ερευνών.
Τόνισε ότι υποστήριξαν «σθεναρά» τη δημιουργία της Αρχής, και αναμένουν από αυτήν «πραγματικό έργο και όχι εκστρατείες ενημέρωσης». «Αναμένουμε τα χρήματα και ο προϋπολογισμός, που σήμερα μάθαμε μπήκε και στο Σχέδιο Ανάκαμψης, €4.7 εκατομ, μέχρι το 2026, να χρησιμοποιηθούν για καταπολέμηση της διαφθοράς, γιατί θεωρούμε ότι η καλύτερη πρόληψη της διαφθοράς, είναι η καταπολέμηση της και η προσαγωγή ενώπιον δικαστηρίου και η καταδίκη εκείνων των επίορκων οι οποίοι καταστρατηγούν τον Σύνταγμα, τους Νόμους και τους Κανονισμούς αυτού του τόπου, και δέχονται πραγματικά να ωφεληθούν οι ίδιοι από τα αξιώματα τους, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντας», είπε η κ. Ατταλίδου. Πρόσθεσε ότι η καλύτερη καταπολέμηση της διαφθοράς, είναι να προσαχθούν στα δικαστήριο μεγάλες υποθέσεις που υπάρχουν και τις ξέρουν όλοι.
πηγή: ΚΥΠΕ