Τη μεταρρύθμιση συστήματος Δικαιοσύνης και διαφθορά, συζήτησαν ΑΚΕΛ – Δικηγορικός Σύλλογος

Η μεταρρύθμιση του συστήματος της Δικαιοσύνης αλλά και το μεγάλο και επίκαιρο ζήτημα της διαφθοράς, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, υπό τον ΓΓ του κόμματος Άντρο Κυπριανού, και αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου υπό τον Πρόεδρό του Χρίστο Κληρίδη.

«Η απόδειξη είναι στη δοκιμή», ήταν το σχόλιο του κ. Κληρίδη στο θέμα των συσκέψεων που πραγματοποιεί η Κυβέρνηση για την πάταξη της διαφθοράς, εξηγώντας πως όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα των μέτρων που θα ληφθούν. Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού κάλεσε την Κυβέρνηση να απαντά σε αυτά που δηλώνει το ΑΚΕΛ στο θέμα της διαφθοράς και όχι να αποφεύγει να το πράξει, μη έχοντας τι να πει.  

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού συνεχάρη αρχικά τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου για την εκλογή τους στην ηγεσία του Συλλόγου και την ανάληψη των σημαντικών τους καθηκόντων.

Όπως είπε, κατά τη συνάντηση τούς απασχόλησε πρώτα και κύρια η μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης στην Κύπρο και δήλωσε ξεκάθαρα πως το κόμμα του στηρίζει τη μεταρρύθμιση αυτή και η οποία θα εξυπηρετεί το στόχο της ταχύτερης και πιο αντικειμενικής απονομής δικαιοσύνης. «Αυτό είναι για εμάς το ζητούμενο και σε αυτό θα στοχεύσουμε με τις συζητήσεις που θα έχουμε τόσο στη Βουλή, όσο και κυρίως εκτός της Βουλής, με τους διάφορους εμπλεκόμενους φορείς», είπε.

Σημείωσε πως με τον Δικηγορικό Σύλλογο το ΑΚΕΛ βρίσκεται στην ίδια πορεία πλεύσης σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της μεταρρύθμισης. «Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε μέσα από τις διάφορες διαδικασίες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε στη συνέχεια πως το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν αυτό της διαφθοράς στην κυπριακή κοινωνία, η οποία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε πως με τον Δικηγορικό Σύλλογο συμφωνούν στο κύριο και το πιο σημαντικό, ότι εκείνο το οποίο μας έχει φέρει εδώ είναι μια νοοτροπία που αναπτύχθηκε στην κοινωνία για το γρήγορο και το εύκολο κέρδος. «Αν δεν αλλάξουμε τη νοοτροπία, όσα μέτρα και να πάρουμε θα είναι περιορισμένη η δυνατότητά μας να επιδράσουμε στις εξελίξεις», είπε και πρόσθεσε πως θα πρέπει, ξεκινώντας από την κορυφή και κατεβαίνοντας προς τα κάτω, να δίνουμε το καλό παράδειγμα και να είμαστε παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει συστήσει ειδική επιτροπή, η οποία θα ασχολείται με τα ζητήματα της διαφθοράς και επανέλαβε την ετοιμότητα του κόμματός του να συνεργαστεί μαζί με τον Σύλλογο προς όποιες κατευθύνσεις χρειαστεί, έτσι ώστε να συμβάλουν όλοι στην καταπολέμηση των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς στην κυπριακή κοινωνία.

Διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ θα βρίσκεται στο πλευρό του Δικηγορικού Συλλόγου σε όσες κινήσεις κάνει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης, ευχαρίστησε αρχικά τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και τον Βουλευτή του κόμματος και μέλος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Άριστο Δαμιανού για τη σημερινή συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων.

Στα θέματα της μεταρρύθμισης, είπε ο κ. Κληρίδης, ο Σύλλογος επιδιώκει τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων με στόχο το ταχύτερο δυνατό να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση, η οποία, όπως επεσήμανε, δεν πρέπει να την πιστώνεται η Κυβέρνηση είτε ο οποιοδήποτε άλλος. «Η μεταρρύθμιση είναι μια κοινή προσπάθεια όλων των συλλειτουργών της δικαιοσύνης αλλά πρωτίστως της Πολιτείας, η οποία έχει ύψιστο καθήκον να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού το πολύτιμο αυτό αγαθό της Δικαιοσύνης με στόχο την επιτάχυνση της απονομής της αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας της», είπε.

Ο κ. Κληρίδης εξέφρασε τη συμφωνία του με τον κ. Κυπριανού πως στο θέμα της διαφθοράς, τα οποιαδήποτε μέτρα και το οποιοδήποτε νομοθετικό πακέτο, δεν θα είναι αποτελεσματικά αν δεν αλλάξει η νοοτροπία. «Η διαφθορά είναι η σκιώδης Κυβέρνηση και βρίσκει πρόσφορο έδαφος στους ίδιους τους πολίτες. Οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να απαλλαγούν από αυτή τη γάγγραινα», είπε ο κ. Κληρίδης υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα επιμόρφωσης των πολιτών από την παιδική ηλικία, μέσω της παιδείας.

«Ευελπιστούμε κ. Γενικέ Γραμματέα στη συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου με το ΑΚΕΛ, σαν μια από τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου», είπε απευθυνόμενος στον κ. Κυπριανού, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Δαμιανού εξέφρασε την ελπίδα για συνεργασία στο πλαίσιο της Επιτροπής Νομικών της Βουλής. «Είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τα μέγιστα το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το τι αναμένει ο Δικηγορικός Σύλλογος με τη διαδικασία της διαβούλευσης της Κυβέρνησης με διάφορους φορείς για το θέμα της διαφθοράς, ο κ. Κληρίδης είπε πως όπως ανέφερε και στη σύσκεψη για τη διαφθορά που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, όλα θα αποδειχθούν στην πράξη.

Όπως είπε ο κ. Κληρίδης, φεύγοντας από τη συγκεκριμένη σύσκεψη, είχε πει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια αγγλική ρήση που αφορά την πουτίγκα. Συγκεκριμένα του είχε πει πως “the proof is in the tasting” (η απόδειξη είναι στη δοκιμή), δηλαδή, εξήγησε, «θα δούμε στο τέλος της ημέρας πού θα καταλήξουν και πού θα μας οδηγήσουν αυτά τα μέτρα».

Ο κ. Κληρίδης είπε πως συμμερίζεται τις ανησυχίες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δεν συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη, λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί αλλά και της πραγματικότητας, την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. «Εμείς έχουμε καθήκον να προσπαθήσουμε, να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ελπίζοντας για κάτι καλύτερο», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι το ΑΚΕΛ επιχειρεί να υποσκάψει το κύρος του Προέδρου Αναστασιάδη και να μειώσει το ηθικό του ανάστημα, είπε πως το ΑΚΕΛ παραθέτει γεγονότα. «Η παράκληση μου η θερμή προς την Κυβέρνηση, προς τον ΔΗΣΥ, είναι να απαντούν σε αυτά τα οποία λέμε αντί να ψάχνουν επικοινωνιακού τύπου τοποθετήσεις, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο μας αδειάζουν, είτε θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο μοιραζόμαστε τις ίδιες ευθύνες», είπε.

Κάλεσε Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ να απαντήσουν σε αυτά τα οποία δηλώνει το ΑΚΕΛ, και πρόσθεσε πως δυστυχώς για την Κυβέρνηση, ενώ το ΑΚΕΛ τους λέει εδώ και αρκετούς μήνες συγκεκριμένα πράγματα, αποφεύγουν συστηματικά να απαντήσουν και ο λόγος είναι ότι δεν έχουν τι να πουν. «Ξέρουν και εκείνοι ότι αυτά που λέμε είναι αλήθεια», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,