Tελετή διορισμού του νέου δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χάρη Μαλαχτού

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή διορισμού του νέου δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Χάρη Μαλαχτού. Στην τελετή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στον τομέα της δικαιοσύνης.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «ασκώντας τις εξουσίες που μου παρέχει το Σύνταγμα προχωρώ σήμερα στο διορισμό του κ. Χάρη Μαλαχτού ως μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναγνωρίζοντας το κύρος και τη σημασία της Δικαιοσύνης όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία του κράτους δικαίου, η εν λόγω απόφαση λήφθηκε συνεκτιμώντας:

• Πρώτον: Τις ακαδημαϊκές σπουδές και τη νομική επιστημονική επάρκεια του κ. Μαλαχτού.

• Δεύτερον: Την από  διάφορες θέσεις και επί σειρά ετών ευδόκιμη θητεία του, ως λειτουργού της δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιώντας την καταγεγραμμένη εμπειρία που αποκόμισε και δεδομένου του ζήλου, της αφοσίωσης και της αμεροληψίας που επέδειξε διαχρονικά στη δικαστική έδρα, δεν έχω καμιά αμφιβολία πως ο διορισμός και η επιτέλεση των καθηκόντων του, θα συμβάλει στη διαφύλαξη και την ενίσχυση του κύρους της δικαιοσύνης στον τόπο μας.

Στόχος, ο οποίος τέθηκε στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, προωθώντας σειρά τομών και μεταρρυθμίσεων για την αναβάθμιση του συστήματος και των υπηρεσιών απονομής της δικαιοσύνης.

Οι νομοθετικές και λειτουργικές αυτές μεταρρυθμίσεις, με απόλυτο σεβασμό στην κατοχυρωμένη αυτονομία και ανεξαρτησία του θεσμού, στοχεύουν στη διασφάλιση της ομαλής, απρόσκοπτης και αποτελεσματικής απόδοσης δικαιοσύνης.

Σε αυτά τα πλαίσια:

1.Προχωρήσαμε, στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 90 εκατομμύρια ευρώ και αναφέρομαι σε δικαστικές αίθουσες που ήταν απαραιτήτως αναγκαίες προκειμένου να διεκπεραιώνουν οι δικαστές κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο τους.

2.Πέραν της ίδρυσης δύο νέων Δικαστηρίων, του Διοικητικού Δικαστηρίου και του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, καταθέσαμε νομοθετικές ρυθμίσεις για την επαναλειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου στη βάση του Συντάγματος, και την ταυτόχρονη σύσταση ξεχωριστού Εφετείου, καθώς και για την ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου.

Στα ίδια πλαίσια και το νομοσχέδιο για την ίδρυση Ινστιτούτου για την Επιμόρφωση των Δικαστών.

3. Προωθούμε μέτρα, όπως η ψηφιοποίηση των διαδικασιών των δικαστηρίων και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, του λεγόμενου e-justice, τα οποία θα ικανοποιούν τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων, τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν στον τομέα του δικαστικού συστήματος.

Έχοντας πλήρη συνείδηση της ευθύνης και της σημαντικότητας του ρόλου που συνεπάγεται το λειτούργημα του Ανωτάτου Δικαστή, καλείσθε να συνεχίσετε ευσυνείδητα και αμερόληπτα την αποστολή σας, όπως εξάλλου πράξατε και μέχρι σήμερα, γι’ αυτό δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα δικαιώσετε τις προσδοκίες στις οποίες βασίστηκε η απόφαση του διορισμού σας.

Το γεγονός, όμως, αυτό συνιστά ακόμη έναν λόγο ο οποίος ενισχύει την αποφασιστικότητά μας, σε αγαστή συνεργασία με τη Δικαστική Εξουσία και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, να προχωρήσουμε στην ταχεία εφαρμογή του ριζικού μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να παραδώσουμε ένα σύστημα δικαιοσύνης πλήρως εκσυγχρονισμένο και αποτελεσματικό.

Συγχαίροντας σας για ακόμη μία φορά, εύχομαι κάθε επιτυχία στην επιτέλεση των νέων σας καθηκόντων».

Από την πλευρά του ο κ. Μαλαχτός είπε, μεταξύ άλλων, ότι «με τιμά η εμπιστοσύνη σας προς το πρόσωπο μου, ιδιαίτερα όταν αυτή εκδηλώνεται κάτω από δύσκολες για τη δικαιοσύνη συνθήκες.

Η πολιτική βούληση να παρασχεθούν στη δικαστική εξουσία το ανθρώπινο δυναμικό και τα απαραίτητα μέσα για διεκπεραίωση της αποστολής της, που έχει ήδη μερικώς υλοποιηθεί, ενώ επίκεινται θεμελιακές μεταρρυθμίσεις και χωρίς προηγούμενο αύξηση του αριθμού των δικαστών, επιφορτίζει το δικαστικό Σώμα και πρωτίστως το Ανώτατο Δικαστήριο στην ηγεσία του, με το επαυξημένο βάρος να επιφέρει την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Η κυπριακή δικαιοσύνη παραμένοντας ανεπηρέαστη από τις όποιες παρεμβάσεις, ανεξάρτητη και αμερόληπτη, όπως είναι, και διατηρώντας την ποιότητα της πρέπει να καταστεί και ταχεία».

Διαφορετικά, πρόσθεσε, το σύστημα θα περιπέσει σε ανυποληψία.

Ο κ. Μαλαχτός αναφέρθηκε, επίσης, στη συμβολή της δικαιοσύνης σε δύσκολες στιγμές για την Κύπρο και είπε ότι «καλούμαστε να διεκπεραιώσουμε τον όγκο που η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει και να συμβάλουμε στην ολοκλήρωση της ανάκαμψης της οικονομίας του τόπου».

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,