Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται τελεσίδικα στις 17 Φεβρουαρίου, το νομοσχέδιο για την σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μαζί με το νομοσχέδιο για το «λόμπινγκ» βρίσκονταν στην ατζέντα της προηγούμενης Ολομέλειας, ωστόσο λόγω κάποιων τελευταίων αλλαγών, το κείμενο δεν ήταν έτοιμο για να τεθεί ενώπιον του Σώματος. Σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, σήμερα, συζητήθηκαν αποκλειστικά οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ότι το νομοσχέδιο οδηγείται τελεσίδικα στην Ολομέλεια της Βουλής της ερχόμενη Πέμπτη.
Εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθείται όπως καταγράφεται στο ενοποιημένο κείμενο που θα βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας, ανέφερε ότι βάσει του νόμου συστήνεται ένα Γνωμοδοτικό Συμβούλιο με Πρόεδρο δικαστή, ο οποίος έχει αφυπηρετήσει, που ορίζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο και μέλη τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και τον Πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων.
Πρόσθεσε ότι αυτό το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο εντός 40 ημερών θα καταθέτει κατάλογο δεκαπέντε προσώπων -δηλαδή το τριπλάσιο του αριθμού των ατόμων που θα απαρτίζουν την Αρχή κατά της Διαφθοράς που θα είναι πέντε – στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ειδικότερα στην Επιτροπή Νομικών. Μετά από κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση στην Επιτροπή, εξήγησε, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα καταθέτει τον κατάλογο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μέσα από αυτόν θα διορίζει τα πέντε μέλη που θα απαρτίζουν την Αρχή. Η θητεία των μελών της Αρχής θα είναι εξαετής.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Τορναρίτης, η Επιτροπή θα έχει πλήρεις ερευνητικές δραστηριότητες. Είπε επίσης ότι συζητήθηκαν και τροπολογίες που κατατέθηκαν από το Κίνημα Οικολόγων για πρόσθεση και ανακριτικών αρμοδιοτήτων στη συγκεκριμένη νομοθεσία, ωστόσο όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο θέμα έχει απαντηθεί πάρα πολλές φορές από την Νομική Υπηρεσία και από άλλους. Την ίδια ώρα πρόσθεσε ότι το κάθε κόμμα έχει το δικαίωμα να καταθέσει όποια τροπολογία επιθυμεί στην Ολομέλεια.
«Θεωρώ και πιστεύω ότι με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, στέλνουμε ένα σημαντικότατο μήνυμα και εντός και εκτός Κύπρου», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι ο νόμος αυτός δεν είναι μόνο προαπαιτούμενο για το Ταμείο Ανάκαμψης και την άντληση της πρώτης δόσης από αυτό. Είναι γεγονός, συνέχισε, ότι η Κύπρος πλέον με νομοθετήματα, με πράξεις, εναρμονίζεται πλήρως με τα σύγχρονα κράτη και ειδικότερα με τα κράτη της ΕΕ.
Επανέλαβε ότι μόνο με πράξεις «μπορούμε να απαντήσουμε σε όλους εκείνους που τοποθετούν είτε την Κύπρο, είτε το σύστημα στην Κύπρο σε κατηγορίες στις οποίες δεν πρέπει να βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία».
Πηγή: ΚΥΠΕ