Τελευταία στην ΕΕ η Κύπρος στις δαπάνες απονομής δικαιοσύνης λέει ο ΠΔΣ

Στην τελευταία θέση της ΕΕ βρίσκεται η Κύπρος σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ), σχολιάζοντας τα στατιστικά αποτελέσματα που καταγράφονται στην έκθεση «The 2023 EU Justice Scoreboard» για τη δικαιοσύνη στην ΕΕ.

«Απογοητευτική είναι, για ακόμα χρονιά, η κατάταξη της Κύπρου στην έκθεση», «The 2023 EU Justice Scoreboard», η οποία παρέχει συγκριτικά στοιχεία σχετικά με την αποδοτικότητα, την ποιότητα και την ανεξαρτησία των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης στα κράτη μέλη της ΕΕ, αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΠΔΣ.

«Οι διαχρονικές παθογένειες του συστήματος σε συνάρτηση με την αργοπορούσα υλοποίηση μεταρρυθμίσεων συντελούν αποδεδειγμένα στην κατακόρυφη αύξηση των καθυστερήσεων στην εκδίκαση των υποθέσεων, με αποτέλεσμα να τραυματίζεται το κύρος της δικαιοσύνης με όλες τις επακόλουθες επιπτώσεις», προσθέτει.

Ο ΠΔΣ αναφέρει ότι «έχει τονίσει πολλάκις στον δημόσιο λόγο ότι δεν είναι αρκετή η γενική παραδοχή, αλλά απαιτείται έμπρακτη βούληση για υλοποίηση έργων, τα οποία θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί χθες» και προσθέτει πως «ο ρυθμός απόδοσης της δικαιοσύνης σε μια χώρα καθώς και η ποιότητα της διαδικασίας ενώπιον των δικαστηρίων βρίσκονται σε αλληλένδετη σχέση, καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος και αποδεδειγμένα συσχετίζονται με το διεθνές κύρος της χώρας ως κράτους δικαίου».

«Η Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική εξουσία θα πρέπει να προβληματιστούν έντονα για την τελευταία θέση της Κύπρου σε σχέση με τις δαπάνες/επενδύσεις για το σύστημα απονομής δικαιοσύνης», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός για τη δικαιοσύνη δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τις οποίες θα πρέπει να διαχειριστούμε σήμερα και προσθέτει ότι στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των προσπαθειών του για την επιτάχυνση του ρυθμού της απονομής δικαιοσύνης, έχει θέσει επανειλημμένα τα προβλήματα ενώπιον θεσμικών φορέων, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, της Δικαστικής Υπηρεσίας κ.ά.

«Είναι, συνεπώς, εθνικό καθήκον να επιδείξουν όλοι οι παράγοντες της δικαιοσύνης την απαιτούμενη ωριμότητα και αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των παθογενειών της», προσθέτει.

Ο ΠΔΣ αναφέρει ότι σε πρόσφατη επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «σημειώνεται η έντονη ανησυχία μας για τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης επισείοντας, και πάλι, τον ορατό κίνδυνο της κατάρρευσης του συστήματος».

Στην ίδια επιστολή, σύμφωνα με τον ΠΔΣ, παρατίθενται οι εκκρεμούσες προτάσεις για τομές, οι οποίες τεκμηριωμένα θα συνέβαλλαν στον πιο πάνω στόχο, όπως είναι η αύξηση του αριθμού δικαστών στα ειδικά δικαστήρια, η έγκριση διορισμού συνταξιούχων δικηγόρων και δικαστών για να επιληφθούν του τεράστιου όγκου των καθυστερημένων υποθέσεων (backlog), η εφαρμογή του Digital Audio Recording (DAR), που αφορά την ψηφιακή καταγραφή των πρακτικών, η θέσπιση των εξ αποστάσεως ακροάσεων μέσω του διαδικτύου (ODR) για υποθέσεις όπου δεν απαιτείται να ακουστεί μαρτυρία και η προώθηση εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών.

Επιπλέον, ο ΠΔΣ ζητεί την διασφάλιση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας του δρομολογούμενου συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (ejustice), την θέσπιση νομοθεσιών π.χ. περί Εκτέλεσης Δικαστικών Αποφάσεων κ.ά., τον εκσυγχρονισμό απαρχαιωμένων νόμων που έχουν θεσπιστεί επί Αγγλοκρατίας και την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών των δικαστηρίων – Αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών.

«Τα ευρήματα των ερευνών και των εκθέσεων δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και μόνο προς επιβεβαίωση των αδυναμιών του συστήματος, αλλά για να αναδειχθούν και να προωθηθούν βελτιωτικές ενέργειες, ώστε να μπορέσει το σύστημα δικαιοσύνης να λειτουργήσει αποτελεσματικά, προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας των πολιτών για τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης σε κάθε επίπεδο», καταλήγει ο ΠΔΣ.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,