Οι ελληνικές αρχές διαψεύδουν δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο αναφέρεται ότι η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Λονδίνο στην Ελλάδα αποτελεί προϋπόθεση για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Το έγγραφο, που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, πρόκειται να συζητηθεί σήμερα Τετάρτη και θέτει τις παραμέτρους για τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με αυτό, στο κείμενο των προϋποθέσεων για την εμπορική συμφωνία περιλαμβάνεται παράγραφος που αφορά στην κλοπή πολιτιστικών αντικειμένων. Σε αυτήν αναφέρεται η ανάγκη να αντιμετωπιστούν ζητήματα που αφορούν στην επιστροφή πολιτιστικών προϊόντων που έχουν αφαιρεθεί παράνομα από τις χώρες καταγωγής τους. Μάλιστα, το Bloomberg επικαλείται τη μαρτυρία ενός αξιωματούχου που λέει ότι αυτό είναι άμεση αναφορά στα Μάρμαρα του Παρθενώνα που άρπαξε ο Λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ωστόσο, η παράγραφος εισήχθη στο κείμενο επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί βασικό τόπο προορισμού προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, ύστερα από πρόταση που υποστηρίχθηκε από Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο. Δεν αφορά δηλαδή συγκεκριμένα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο αλλά γενικότερα προϊόντα αρχαιοκαπηλείας.
Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας το προσχέδιο της διαπραγματευτικής εντολής της ΕΕ που διέρρευσε στον Τύπο, δήλωσε πως η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα παραμένει ότι αυτά βρίσκονται στην «νομική ευθύνη του Βρετανικού Μουσείου». Στο επικαιροποιημένο σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής της ΕΕ, στην οποία καθορίζονται οι στόχοι και οι κόκκινες γραμμές των Βρυξελλών, προστέθηκε επιπλέον ένα άρθρο που καλεί τα μέρη να «αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που αφορούν την επιστροφή ή την απόδοση στη χώρα προέλευσης πολιτιστικών αγαθών που απομακρύνθηκαν παράνομα».
Στο έγγραφο δεν αναφέρονται συγκεκριμένα πολιτιστικά αντικείμενα.
«Αυτό δεν τίθεται προς συζήτηση στο πλαίσιο των εμπορικών μας διαπραγματεύσεων», ανέφερε η εκπρόσωπος με ανακοίνωσή της.
Μια ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε πως το άρθρο για τα κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά είχε προστεθεί σε μια προηγούμενη έκδοση του εγγράφου την περασμένη εβδομάδα. Η πηγή τόνισε πως η αναφορά αυτή στο έγγραφο είχε επίσης τη στήριξη της Κύπρου και της Ισπανίας και πως πέρα από τις ανησυχίες της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα κράτη μέλη της ΕΕ εκφράζουν ευρύτερες ανησυχίες για το παράνομο εμπόριο τεχνουργημάτων μέσω των οίκων δημοπρασιών του Λονδίνου.
Πηγή: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και https://gr.euronews.com/