Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς, πραγματοποίησαν την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης, οι 27 Υπουργοί Πολιτισμού της ΕΕ.
Σύμφωνα με την Κροατική Προεδρία, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών και των διδαγμάτων από την έναρξη της πανδημίας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στις δυνατότητες επανάληψης πολιτιστικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο την υγεία των καλλιτεχνών και του κοινού. Επιπλέον οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι ήταν απαραίτητο να εφαρμοστεί η μέγιστη ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος “Δημιουργική Ευρώπη” και στη χρηματοδότησή του μετά το 2020 και τόνισαν την ανάγκη εξασφάλισης ισότιμων όρων.
Video conference of ministers of culture, 19 May 2020 -Main results
Οι Υπουργοί πρότειναν να συμπεριληφθούν μέτρα για την υποστήριξη του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα στις πρωτοβουλίες ανάκαμψης της ΕΕ και αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν διάφορα προγράμματα της ΕΕ για τη στήριξη και των δύο τομέων. Τονίστηκε επίσης η σημασία της ψηφιοποίησης και της ανάπτυξης διαδικτυακών πλατφορμών. Οι Υπουργοί τόνισαν τον κρίσιμο ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της αξιόπιστης πληροφόρησης και την ανάγκη εξασφάλισης υποστήριξης στον οπτικοακουστικό τομέα. Η κροατική Προεδρία ευχαρίστησε τα Κράτη Μέλη για τη συμβολή τους στην οριστικοποίηση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων στην πολιτιστική κληρονομιά, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την παιδεία στα μέσα ενημέρωσης σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την τροποποίηση του προγράμματος εργασίας για τον πολιτισμό (2019-2022).
Ο Διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλος Παρασκευάς εκπροσώπησε τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στη 2η άτυπη τηλεδιάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Στις πλείστες χώρες έχουν επαναλειτουργήσει πολιτιστικοί χώροι, μουσεία, βιβλιοθήκες, γκαλερί, σινεμά, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Επιπλέον, οι περισσότερες χώρες, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, έχουν προβεί στη λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης του δημιουργικού τομέα και των καλλιτεχνών.
Ο κ. Παρασκευάς ενημέρωσε τους Υπουργούς για τα μέτρα οικονομικής στήριξης που έλαβε το Υπουργείο, για να ενισχύσει τον κόσμο του πολιτισμού και να μετριάσει τις συνέπειες της πανδημίας, καθώς και για την καταβολή έκτακτης χορηγίας σε επαγγελματίες των τεχνών και του πολιτισμού. Σημείωσε, επίσης, ότι το Υπουργείο προωθεί για ψήφιση νομοθετικό πλαίσιο για την αναγνώριση των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας του δημιουργικού και πολιτιστικού τομέα με άλλους τομείς όπως η εκπαίδευση, η αειφόρος ανάπτυξη, η υγεία και η οικονομία, καθώς και στην ανάγκη προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.
Ο κ. Παρασκευάς ευχαρίστησε την Προεδρία για τις προσπάθειες που κατέβαλε για συνέχιση της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη μέλη, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, καθώς και για τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται σε κοινοτικό επίπεδο και αφορούν στη δημιουργία της πλατφόρμας Creatives Unite και στην πλατφόρμα συντονισμού των κρατών μελών.
Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ / Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών / Συμβούλιο ΕΕ