Στην ομολογία ότι δεν ήταν καθόλου εύκολες οι αποφάσεις που έλαβε η Κυβέρνηση για τη λήψη περιοριστικών μέτρων εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού προβαίνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα Offsite, τονίζοντας ότι τα διλήμματα ήταν πολλά και τα νερά αχαρτογράφητα. Αναφερόμενος στην απόφαση για την επαναλειτουργία των Δικαστηρίων, επεσήμανε ότι η ομαλή λειτουργία των Δικαστηρίων δεν θα επανέλθει εν μια νυκτί και αποκαλύπτει ότι τα νομοσχέδια για τη Μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων πρόκειται να ψηφιστούν πρίν το καλοκαίρι. Έμφαση δίνεται και στα σχέδια της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση της τεχνολογίας στα Δικαστήρια.
Διαβάστε τα κύρια σημεία της συνέντευξης:
-Είμαστε στο στάδιο που το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, αξιολογεί τη διαδικασία των προσφορών για το e-justice. Μέχρι να υλοποιηθεί το ολοκληρωμένο σύστημα, θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα παρέχει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής καταχώρησης δικογράφων.
-Γίνεται μελέτη για τη δυνατότητα διεξαγωγής δικών μέσω τηλεδιάσκεψης στις περιπτώσεις αγορεύσεων και διευκρινίσεων. Σε μεταγενέστερο στάδιο, θα μελετηθεί και το θέμα της διεξαγωγής δίκης μέσω τηλεδιάσκεψης για τις περιπτώσεις όπου απαιτείται προσωπική παρουσία μαρτύρων και κατηγορουμένων.
-Τα Δικαστήρια δεν θα επανέλθουν στην πλήρη κανονικότητα και σε πλήρη λειτουργία εν μία νυκτί. Όλα εξαρτώνται και από την εξέλιξη της επιδημιολογικής πορείας. Το σημαντικότερο είναι να καλυφθεί κατά το δυνατόν ο δικαστικός χρόνος που χάθηκε, γι αυτό και το Ανώτατο ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει την περίοδο των θερινών διακοπών των Δικαστηρίων, ώστε να προχωρήσει η διεκπεραίωση υποθέσεων που καθυστέρησαν.
-Οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων παραμένουν ως έχουν. Η παρούσα διακυβέρνηση, από την πρώτη θητεία του Προέδρου Αναστασιάδη, ενέσκηψε στο θέμα, τολμώντας να κάνει τις μεγάλες τομές εκσυγχρονισμού που απαιτούνται. Στη βάση λοιπόν του Προγράμματος Διακυβέρνησης και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συνεχίσαμε την υλοποίηση ακόμα και μέσα στην περίοδο έξαρσης της πανδημίας.
-Η πανδημία ανέδειξε τη σημαντικότητα για εκσυγχρονισμό του νευραλγικού αυτού τομέα του Κράτους μας. Η Κύπρος είναι ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου, είμαστε μια δημοκρατική, σταθερή και ασφαλής χώρα. Η ποιότητα, η εντιμότητα και η ανεξαρτησία των δικαστών μας είναι πιστεύω δεδομένη. Πρέπει όμως να καταστήσουμε και το δικαστηριακό σύστημα σύγχρονο, ευέλικτο, μα πάνω απ’ όλα γρήγορο, γι’ αυτό το πακέτο των νομοσχεδίων, πιστεύω θα μπορέσει να ψηφιστεί πριν από το καλοκαίρι.
-Δεν ήταν για κανένα εύκολες οι αποφάσεις, για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έπρεπε να περιοριστούν ανθρώπινα δικαιώματα, ανθρώπινες σχέσεις, ήθη και έθιμα, ο εκκλησιασμός στις Άγιες Μέρες του Πάσχα, η ψυχαγωγία, συνήθειες ή ακόμα και ανθρώπινες ανάγκες. Τα διλήμματα ήταν πολλά και τα νερά αχαρτογράφητα. Ίσως κάπου να έγιναν και κάποια λάθη ή παραλήψεις, αλλά τα αποτελέσματα δικαιώνουν μέχρι στιγμής τις αποφάσεις.
-Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώθηκε και παραμένει συμμορφωμένη με τα διατάγματα όχι υπό τον φόβο του προστίμου, είμαι ευτυχής που η πλειοψηφία έδειξε ευσυνειδησία, σεβασμό και υπεύθυνη στάση, ώστε να μην κατεδαφίσουμε ό,τι θετικό κτίζεται με τις θυσίες όλων. Η Αστυνομία προέβη σε νέους σχεδιασμούς και αναδιαμορφώσεις πλάνων ώστε να διασφαλιστεί με κάθε επαγγελματισμό η τήρηση των νέων μέτρων.
-Το πλάνο της Κυβέρνησης που προνοεί αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων, με την ασφάλεια του πολίτη και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος να παραμένουν διαχρονικά ουσιώδεις προτεραιότητες της Αστυνομίας.