Συνέδριο: Αct for Heritage! 24-26 Οκτωβρίου

Με στόχο την ενημέρωση και την προώθηση των κοινών προσπαθειών για καταπολέμηση των αδικημάτων που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά διοργανώνεται από τις 24 μέχρι τις 26 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία”, συνέδριο για προώθηση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Αδικήματα που σχετίζονται με την Πολιτιστική Κληρονομιά, γνωστής ως Σύμβασης της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το συνέδριο διοργανώνεται από τον Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την ΕΕ.

Κατά το συνέδριο, αναφέρει η ανακοίνωση, θα παρουσιαστούν τα ευρήματα μιας νέας ευρωπαϊκής μελέτης για την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών και τις διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, το νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και για τη σημαντική συνεχιζόμενη έρευνα στην Ευρώπη καθώς και για έργα δράσης επί του θέματος.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών/μη κυβερνητικών οργανώσεων από κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και μεσογειακές γειτονικές χώρες, επιχειρηματικοί αντιπρόσωποι καθώς και εκπρόσωποι της ΕΕ, της  ΕΕ και των οργανώσεων UNESCO, UNIDROIT, INGOs καθώς και άλλοι σχετικοί φορείς.

Όπως αναφέρεται το συνέδριο θα είναι σε μεγάλο βαθμό διαδραστικό και θα συνδυάσει τις απόψεις ειδικών μαζί μες αυτές των γενικότερα δρώντων στα θέματα κληρονομιάς. Επίσης στη βάση των εις βάθος συζητήσεων σε τέσσερις θεματικές ομάδες εργασίας, θα εμβαθύνει τις γνώσεις και θα καθορίσει προτάσεις δράσης για έντονη και σε συνεργασία δράση για ένα πλαίσιο ευαισθητοποίησης και υπεύθυνου χειρισμού της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενδυναμώνοντας εξίσου τους πολίτες και τις κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου η εναρκτήρια τελετή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24/10 το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Tην Παρασκευή 25/10 το πρωί θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, κατά την έναρξη του συνεδρίoυ, στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία”, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και η Αναπληρώτρια ΓΓ του ΣτΕ Gabriella Battaini-Dragoni.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,