Συνεδριάζουν Συμβούλια Υπουργών Βιομηχανίας, ΥΠΕΞ, Eurogroup, τελειώνει γύρος διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΒ

Σε τρεις διαφορετικές συνθέσεις συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ψηφιακά μέσα (βιντεοδιασκέψεις). Σε σύνθεση Υπουργών αρμόδιων για τη βιομηχανία και την εσωτερική αγορά το πρωί, Υπουργών Εξωτερικών (FAC- ΣΕΥ, Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων) το μεσημέρι και Ευrogroup (Yπουργοί Οικονομικών) σε κανονική (19Κ-Μ) και περιεκτική σύνθεση (27 Κ-Μ) το απόγευμα. Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται και ένας ακόμα γύρος των διαπραγματεύσεων ΕΕ- ΗΒ για τη μελλοντική σχέση. Για το τελευταίο, ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, αναμένεται να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες στις 13:00 τοπική ώρα. Τα τρία Συμβούλια αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 13:00, 17:00 και 18:00 ώρα Βρυξελλών αντίστοιχα. Ειδικά στο ΣΕΥ αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των κινήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στο Eurogroup ελλείψει συγκεκριμένης πρότασης από την Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από την πρόοδο στα άλλα 3 μέσα απάντησης της ΕΕ στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για τη βιομηχανία και την εσωτερική αγορά θα συνέλθουν μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουν σχέδια για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ. Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η πανδημία COVID-19 είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και την εσωτερική αγορά της ΕΕ. Οι Υπουργοί θα επικεντρωθούν στα θέματα που ορίζονται στον κοινό χάρτη πορείας για ανάκαμψη, που παρουσίασαν οι πρόεδροι Michel και von der Leyen, και καλωσορίστηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ στη βιντεοδιάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, θα συζητήσουν πώς να διασφαλιστεί μια πλήρως λειτουργική ενιαία αγορά, την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών βιομηχανικών οικοσυστημάτων,  μια δυναμική βιομηχανική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων τρόπων διασφάλισης της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, το ρόλο της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού στην ανάκαμψη. Μετά τη βιντεοδιάσκεψη, η Κροατική Προεδρία θα δημοσιεύσει περίληψη του αποτελέσματος της συζήτησης.

Σε ό,τι αφορά τη βιντεοδιάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τη νότια γειτονιά. Θα ενημερωθούν επίσης για μια σειρά πρόσφατων διεθνών εξελίξεων, όπως, οριζόντια και τομεακά ζητήματα που σχετίζονται με τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και το Σουδάν.

Σε σχέση με το Eurogroup (σε κανονική μορφή), η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ECON), Irene Tinagli, κλήθηκε για συζήτηση σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της ζώνης του ευρώ, ιδίως σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης COVID-19. Αυτή η ανταλλαγή αποτελεί μέρος ενός συνεχούς διαλόγου με στόχο την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωομάδας.

Στη συνεδρίαση σε περιεκτική σύνθεση, η Ευρωομάδα θα επανεξετάσει την πρόοδο που σημειώθηκε στα τρία δίχτυα οικονομικής ασφάλειας που συμφωνήθηκαν στη βιντεοδιάσκεψη της Ευρωομάδας της 9ης Απριλίου και εγκρίθηκαν από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι Υπουργοί θα πραγματοποιήσουν επίσης μια στρατηγική συζήτηση σχετικά με τις προτεραιότητες για την επανέναρξη των οικονομιών της ΕΕ. Τέλος η Κομισιόν θα ενημερώσει τους Υπουργούς σχετικά με τη δεύτερη τροπολογία που εγκρίθηκε στις 8 Μαΐου 2020 για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Το προσωρινό πλαίσιο εγκρίθηκε στις 19 Μαρτίου 2020 για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να στηρίξουν την οικονομία στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,