Τα υψηλά επιτόκια και οι επιβαρύνσεις των δανειολειπτών στην ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικών

Νεότερη ενημέρωση:

Τα προβλήματα που προέκυψαν στην απόφαση της Κυβέρνησης για επιδότηση επιτοκίου δανείων για ιδιοκατοίκηση και για επιχειρηματικά δάνεια για αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης της Επιτροπής Οικονομικών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ,είπε πως συζητήθηκε σήμερα το πώς υλοποιείται η απόφαση της Κυβέρνησης για επιδότηση του επιτοκίου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν εξαιτίας της Πανδημίας του κορωνοϊού. Εξέφρασε την πεποίθηση πως τα μηνύματα που έχει στείλει η Επιτροπή έχουν περάσει προς την Κυβέρνηση και τις Τράπεζες. Ο κ. Βότσης ανέφερε πως υπάρχουν φραγμοί μέχρι πού μπορούν να ανέβουν τα επιτόκια, 2,25% το μέγιστο για τα οικιστικά από τη στιγμή που το Euribor είναι μηδέν, και 4% για τα επιχειρηματικά δάνεια. Πρόσθεσε πως μια λάθος κίνηση εκ μέρους των Τραπεζών εντοπίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και έχει αλλάξει η πολιτική για 1% χρέωση ώστε να μελετηθεί ένα δάνειο εξαρχής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, είπε πως το σχέδιο επιδότησης επιτοκίων επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων είναι πάρα πολύ καλά μελετημένο και απευθύνεται σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη με την προϋπόθεση ότι τα δάνεια αυτά είναι βιώσιμα. «Το πιο σημαντικό απ΄ όλα είναι η δύναμη που έχει ο καταναλωτής στα χέρια του. Μπορεί αν θέλει λόγω και του ανταγωνισμού να ψάχνει πάντοτε για τα χαμηλότερα επιτόκια στην αγορά», σημείωσε ο κ. Μαυρίδης. «Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί ότι προτού κάνει οποιαδήποτε εκταμίευση αυτή της επιδότησης θα ελέγχει τη σύμβαση ότι ακολουθεί τις διαδικασίες που η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει για να μπορεί να επιδοτήσει αυτά τα επιτόκια. Εμείς θα παρακολουθούμε το θέμα και αν υπάρχουν και άλλες κατηγορίες θα συνεχίσει η συζήτηση για να προλάβουμε τα όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν», είπε.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, είπε πως υπήρξαν περιπτώσεις είτε υπερχρεώσεων είτε αύξησης επιτοκίου, επομένως η συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή λειτουργεί και ως καμπανάκι προς τις Τράπεζες για να σταματήσουν τις όποιες προσπάθειες καταχρήσεων και υπενθυμίζει στους πολίτες ότι έχουν δικαιώματα και υπάρχουν και εργαλεία για να τα διεκδικήσουν. Επίσης, από τη συζήτηση βγαίνει ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προβληματιστεί και να πάρει αποφάσεις για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από χρηματοδότηση και δεν τους λύνει το πρόβλημα το σχέδιο επιδότησης επιτοκίων, είπε. Για τα φυσικά πρόσωπα που θέλουν να αποκτήσουν στέγη ή να ανακαινίσουν την οικία τους και δυσκολεύονται να πάρουν δάνειο, η Κυβέρνηση θα πρέπει να διαμορφώσει συγκεκριμένα σχέδια στήριξης, συμπλήρωσε. «Η συζήτηση κτυπά ένα καμπανάκι προς την Κυβέρνηση ότι επιτέλους θα πρέπει να κινηθεί και προς την κατεύθυνση προστασίας και βοήθειας όλων αυτών των ανθρώπων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη τη στήριξη και την θαλπωρή του κράτους που δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν την παρέχει», είπε.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ η Κοινοβουλευτική συνεργάτης Έλενα Λυμπουρή, είπε πως από την πρώτη στιγμή που η Κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιο επιδότησης επιτοκίου δανείου, η ΕΔΕΚ ήταν αρνητική, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν από τη στιγμή που στην Ευρώπη το επιτόκιο δανείου ανέρχεται ως μέγιστο ποσοστό το 2%, είναι προκλητική η παραχώρηση δανείου με επιτόκιο 4%. Η επιχορήγηση δανείου με επιτόκιο 3,5% από το κράτος από τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη στην ουσία αποτελεί έμμεση κρατική στήριξη των Τραπεζών, πρόσθεσε.

———————————————————————————————————————————————–

Θέμα τραπεζικών υπερχρεώσεων και επιβαρύνσεων δανειοληπτών για δάνεια με κρατική επιδότηση εξετάζει στη συνεδρία της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Πρόκειται για αυτεπάγγελτη εξέταση που τιτλοφορείται «Οι κίνδυνοι και επιπτώσεις που προκύπτουν από την τακτική των τραπεζών να υπερχρεώνουν τους δανειολήπτες με  πιο υψηλά επιτόκια και επιβαρύνσεις για δάνεια με κρατική επιδότηση». Το θέμα ενέγραψαν οι βουλευτές Στέφανος Στεφάνου, Άριστος Δαμιανού, Αντρέας Καυκαλιάς, Άγγελος Βότσης, Μαρίνος Μουσιούττας και η Άννα Θεολόγου.

Στη συζήτηση κλήθηκαν ο Γενικός  Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών  (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) και του Κινήματος Προστασίας και  Δικαιωμάτων Δανειοληπτών.

Εξάλλου, στην ατζέντα της συνεδρίας βρίσκονται επίσης ο περί της Συγκρισιμότητας των  Τελών, της Αλλαγής Λογαριασμού  Πληρωμών  και της Πρόσβασης σε Λογαριασμούς Πληρωμών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019, που αφορά την εναρμόνιση με το άρθρο και το Άρθρο 24 της «Οδηγίας 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014.

Θα συζητηθεί επίσης ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019, που αποσκοπεί στην τροποποίηση του νόμου της σύστασης και λειτουργίας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ώστε να επιτευχθεί εναρμόνιση με το άρθρο 24 της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς  πληρωμών, την  αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε  λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά.

Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης δύο τροποποιητικά νομοσχέδια επί του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, που αφορούν στην κατάργηση της εξουσίας του Εφόρου Φορολογίας να διαγράφει χρέη με βάση τον περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμο, ώστε τα μη εισπράξιμα ποσά του κράτους να τυγχάνουν χειρισμού από την Τεχνική Επιτροπή, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου και στην εισαγωγή διατάξεων για την αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα της εμπορίας κινητών τηλεφώνων, κονσόλων παιχνιδιών και παρόμοιων προϊόντων, βάσει τηςΟδηγίας2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της28ηςΝοεμβρίου 2006.

Θα υπάρξει επίσης κατ’ άρθρον συζήτηση για τον περί Διοικητικής Συνεργασίας στον τομέα τη φορολογίας τροποποιητικό νόμο και για τον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επενδυτικών Εταιρειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019.

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,