Πρόεδρος Ανωτάτου: Στο τελικό στάδιο ο εκσυγχρονισμός των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης συμμετείχε το πρωί της Τετάρτης, στην εναρκτήρια συνάντηση με τους εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφορικά με το έργο του εκσυγχρονισμού των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας. Σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία, που πραγματοποιήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως αποτελεί μεγάλο στοίχημα η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης καθώς πρόκειται για μια πολυεπίπεδη διαδικασία που καλύπτει πάρα πολλές παραμέτρους, με τον εκσυγχρονισμό των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας να αποτελεί μια από τις παραμέτρους αυτές.

«Όταν μιλάμε για εκσυγχρονισμό των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, μιλάμε για την πλήρη αντικατάστασή τους με καινούριους, σύγχρονους Θεσμούς, που είναι το αποτέλεσμα μελέτης από ειδικούς, κάτω από τον συντονισμό του Διευθυντή Μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων κ. Γιώργου Ερωτοκρίτου, τον οποίο ευχαριστώ για όλη τη δουλειά που κάνει», είπε ο κ. Υπουργός. Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει το έργο όπως μάς το ανέλυσε ο κ. Ερωτοκρίτου κατά τη σημερινή συνάντηση, συμπλήρωσε ο κ. Σαββίδης, «έτσι ώστε οι απηρχαιωμένοι Θεσμοί Πολιτικής Δικονομίας που έχουμε, να αντικατασταθούν με σύγχρονους Θεσμούς και σύντομα να έχουμε ένα εντελώς καινούριο σύστημα.» Καταλήγοντας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τους εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι βοηθούν τόσο χρηματικά όσο και ουσιαστικά την προώθηση αυτού του έργου. Ευχαριστίες εξέφρασε και προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τον Διευθυντή Μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων.

Ως ένα πολύ σημαντικό έργο για τα δικαστήρια, χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μύρωνας Νικολάτος, την εργασία που γίνεται για εκσυγχρονισμό των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας. Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο κ. Νικολάτος ανέφερε πως αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν οι Θεσμοί Πολιτικής Δικονομίας. «Είχαμε εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης και μαζί με το Ανώτατο Δικαστήριο, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, τον κ. Υπουργό και άλλους παράγοντες συζητήσαμε την τελική φάση των Θεσμών, οι οποίοι θα εκσυγχρονιστούν με σκοπό την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας. Είμαστε στο τελικό στάδιο. Βεβαίως, χρειάζεται μετάφραση των Θεσμών στην Ελληνικά, διότι είναι στα Αγγλικά, και χρειάζονται και κάποιες περαιτέρω συμπληρώσεις. Αλλά, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για τα δικαστήρια, γιατί οι Θεσμοί Πολιτικής Δικονομίας που έχουμε σήμερα είναι από το 1956 και είναι εντελώς πεπαλαιωμένοι. Ο εκσυγχρονισμός είναι απαραίτητος για την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας», είπε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Καταλήγοντας, ο κ. Νικολάτος ευχαρίστησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και την Κυβέρνηση, για την πολύ σημαντική αρωγή τους σε αυτό το έργο.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο Ανώτατο Δικαστήριο

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,