Συμμετοχή πάνω από 10.000 παιδιών σε διαβουλεύσεις για στρατηγική ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού

Πάνω από 10.000 παιδιά συμμετέχουν σε διαβουλεύσεις για την επικείμενη στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού και την ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν. Οι απόψεις και οι προτάσεις άνω των 10.000 παιδιών μεταξύ 11 και 17 ετών θα τροφοδοτήσουν την πρώτη ολοκληρωμένη στρατηγική για τα δικαιώματα του παιδιού και την Ευρωπαϊκή Εγγύηση Παιδιού, που θα παρουσιαστεί από την Κομισιόν τις επόμενες εβδομάδες.

Η επικείμενη στρατηγική προσπαθεί να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των παιδιών στις εσωτερικές και εξωτερικές δράσεις της ΕΕ, και να ενσωματώσει τα δικαιώματα των παιδιών στις πολιτικές και τα μέσα της ΕΕ, εντός της ΕΕ και πέραν αυτής.

Η επερχόμενη ευρωπαϊκή εγγύηση παιδιών στοχεύει στη διακοπή του διαγενεακού κύκλου της φτώχειας και της ανισότητας, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες για παιδιά που έχουν ανάγκη, όπως εκπαίδευση και φροντίδα στην παιδική ηλικία, δραστηριότητες εκπαίδευσης και παιχνιδιού και αναψυχής, υγειονομική περίθαλψη, διατροφή και στέγαση.

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, τα αποτελέσματα της έκθεσης «η Ευρώπη μας, τα δικαιώματά μας, το μέλλον μας» θα παρουσιαστούν επίσημα σε μια ψηφιακή εκδήλωση με την Αντιπρόεδρο για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, Dubravka Šuica, τον Επίτροπο για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα Nicolas Schmit και τον Επίτροπο για τη Δικαιοσύνη, Didier Reynders.

Μιλώντας πριν από την εκδήλωση, η Αντιπρόεδρος Šuica είπε ότι «τα παιδιά είναι οι ειδικοί στα πράγματα που τους αφορούν. Η συμμετοχή, η ισότητα και η ένταξη είναι οι κατευθυντήριες αρχές τόσο για τη στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού όσο και για την εγγύηση του παιδιού».

Πρέπει, σημείωσε, «και θα διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά θα έχουν ένα ίσο ξεκίνημα στη ζωή και θα ευδοκιμήσουν σε αυτόν τον κόσμο, χωρίς φόβο και  με θέληση».

Τα σημερινά αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα στα πέντε παιδιά στην ΕΕ που απάντησαν στην έρευνα μεγαλώνουν δυσαρεστημένα και ανήσυχα για το μέλλον. Το ένα τρίτο των παιδιών που ερωτήθηκαν έχουν υποστεί διακρίσεις ή αποκλεισμό. Αυτό το ποσοστό αυξήθηκε στο μισό στα παιδιά με αναπηρίες, μετανάστες, εθνοτικές μειονότητες ή άτομα που αναγνωρίζονται ως LGBTQ +.

Η συμμετοχή των παιδιών θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα της στρατηγικής της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , ,